Thursday, April 15, 2010

Menanti Sakura berkembang...

Maaf kerana telah menghadkan pembaca di laman ini. Phew..ayat skima.. hehe.. biarlah private untuk seketika until i'm ready again to public. For now just wanna share with those who are close with me :) whom i considered good friends. Menanti sakura di belakang rumah kembang bak menunggu bulan jatuh ke riba. Rasa sangat lama. Pada tahun lepas, tika waktu ini bunga sakura sudah pun berkembang mekar. Tahun ini sampai sekarang cuaca masih sejuk dan dingin. Tak jemu mata memangdang di kala ke kampus. Muka tersenyum, hati gembira.. sungguh tenang dan cantik sekali pemandangan. Haha..rasa pelik je tulis ayat2 macam ni. Miss flower like me pantang nampak bunga mesti tak lepaskan peluang, nak2 bunga sakura, yang tak pernah dilihat di tempat sendiri.

Rasanya sakura ni ada di mana2 di negara 4 musim, cuma di jepun, sakura sangat2 dihargai dan dinanti2kan pada setiap musim bunga. And i'm impressed with that. Setiap rumah mesti ada pokok sakura, ada taman khas yang penuh dengan pohon2 sakura, boleh berpicnic di bawah redup dan rendang pohon sakura.. oohh sungguh indah... bila sakura berkembang akan ada hanami... an event which is a must for almost japanese where they go picnicking and enjoy the sakura, kalau ikut cara traditional, siap ada bento khas dan kena bersajak lagi huhu.. tu masa zaman dulu dan masih ada yang mengamalkannya especially the veterans yang mementingkan adat, this is one of their culture, but it got modern and people won't recite poem anymore while watching sakura and just enjoy the picnic...

as usual i will invite my love to enjoy the wonderful scenery..kalau tak ajak confirm tak pergi because it's a guy nature they just don't appreciate flowers as women do.. or maybe i'm the one who's overdose with the love of flowers? hehe.. we will go to the same place as last year..along the Oogawara river. But this time hopefully we can see at different spot. Our hint was just the tree behind our house..kalau dah kembang meaning..dah kembang la kat Oogawara tu. Received an email from a friend..rupanya dah berkembang pun kat sana, it seems that it warmer compared to sendai. It does make sense coz it's located southern sendai.Definitely warmer... rasa nak terus ke sana menikmati pemandangan nan indah.. (memang over reacted hehe..) sakura here i come wait for me...and rain..please don't come in these few days.. at least let me see the sakura first..bleh plak gitu..hehe...
 sakura hana...err my blog tu salah but just let it be, masa tu belum belajar bahasa jepun so that was the direct malay conversion hehe...funny aite..takpe let it be my memory...

7 comments:

fauzuskamaruddin said...

hurm....wah cantik nye sakura....x pernah tgk life dlm TV and gambar sahaja...nilah one of the advantage ber blog esp ade kwn blogging mcm kak hana yg dok nuun jauh kt jepun dptlah saya tahu serba sikit psl jepun....

kak hana sebut bento teringat lak saya dulu selalu kene order untuk bos bos jepun makanan sume nk dlm bento...klu dh jepun ..

wah syioknye duduk dgn yg tersayang smbil menikmanti pemandangan cantik sakura sakura...jeless ni (^^)

kak hana pos sakura ke sini boleh??
heeee...

Hanis MY said...

Haluu Fauzus.. yer..memang derang suka makan bento mana2 pergi pun akan jual set bento, skrg keje kat mana? masa keje dgn company jepun dulu takde training kat jepun ke? itula tak sabar nk tengok sakura nanti, boleh je nk pos tapi sampai mesia mesti dah layu...hehe..

IzanJay said...

Alamak jadi takpe ke invite kak izan ni??

NARDtheNERD said...

i penah tgk sakura plastic je kat pokok dlm supermarket..eeheee..wah..orang jepun ni sgt kreatif kan..picnic, recite poem..bento plak comel2..hehe..nak pegi jepun satu hari nnt..=)

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

kak hanis,
banyak cherry blossoms jual kat sini tau!
bile qila pindah umah baru nanti, definitely will buy 1-2 trees letak kat garden..
then, i can imagine myself staying in Japan..ahaks!

Hanis MY said...

Nard..itula..tak sangka sampai berpoem haha..dtg kena bgtahu tau tu pun kalau saya masih study sini lg..

Qila...bestnya tanam sendiri..can't wait to see the trees in the garden.. and tak sabar jgak nk tgk rumah baru qila...mesti cun just like u!

Baitihafizati Ismail said...

soo sweettt...besttnyaaa...

^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails