Thursday, August 19, 2010

Summer School 2010...

Last year i was one of the committee member, and this year i have to participate. Rasanya tak cerita detail sangat about summer school which i involve in last year... ini adalah seminar tahunan untuk Faculty of Science, Tohoku University. Tahun ni giliran Fujita-san jadi ajk. When he asked the phd students during weekly seminar, who wanted to do presentation and poster i just keep quiet. Mampu ke nak present dengan data yg ada ni? I have no choice, but then just as i about to nod as an agreement, Matsuda-san raise his hands and said he'll do it. Fuhh tatau nak cakap apa...lega? happy? kuchiwa? And then my sv looked at me and said next year you'll have to give a presentation. Gulp..telan air liur and nodded with a smile (kenalah tunjuk confident). By next year maybe it will be more organized and extra support from new datas..really hope for and have to work hard for that. Because i change a bit the direction of my research kerana yang sebelum ini nampak seperti tak ada harapan walaupun dah cuba sehabis daya. Semoga ada sinar baru yang bakal muncul...insyaAllah...have faith in it...

During this event all the Dept will gather and discuss the current research. 10 invited students which has been chosen by 10 Professor in fac. of sc will present their work. Last year my lab was one of the host, and my sv invited a student from Melbourne Univ. He was really nice...and humble.
this year's book...(perlu ke ada jari jemari tuk pegang buku tu? hehe saja mengada)
And this morning i have to register at 8.20 am and paste my poster...pasal poster ni, my first experience tau, kena print sendiri... dah la kena bawa comp sendiri pergi bilik cetak tu..lepas tu install printer driver and then baru la boleh print, masa kat utm dulu pegi aje kedai printing bg usb lepas tu siap hehe...nasib baik ada labmate membantu di kala proses nak print tu.

Tapi kertas dia lain kertas putih biasa cuma tebal sikit. Kat sini takde kedai photocopy mcm masa belajar dulu. Biasanya pinjam buku kawan/or buku library pergi aje kedai fotostet bgtahu nak ambil bila, nak fotostet macam mana, satu buku ke 2 in 1 ke etc.. kat sini kena fotostet sendiri, takaiiii (mahal)... itupun dekat convenience store (kombini=kedai 24 jam), maybe ada printing shop cuma my love and i aje yang tak tahu and maybe service yang dia offer lain, more towards business kut, hmm... nasib baik my lab provide photocopy machine and its free. Copy la byk mana yg nak, skill aje yang kurang maklum la konfius dengan tulisan kanji jepun tu tahu tekan yang basic2 aje. Hari tu pergi ambil sampel di lab lain, student kat situ eventhough guna photocopy lab tapi berbayar siap ada kad lg mcm kat library tu...dalam hati syukurla..my lab is free... eh melalut pulak...
poster yang ditampal pagi tadi selepas pendaftaran...lengang aje... ada lagi poster2 yang belum ditampal masa tu, banyak sangat penyertaan poster sampai tak cukup wall, my poster terkena kat bilik kuliah hujung dan kena tampal kat dinding tu..bagusla tersorok sikit haha... tapi dah selamat pun ada kat sebelah i ni ha, maybe nak tampal kat bilik stm ataupun kat bilik tidur (apa ke "juadah"nya, maklumlah waktu nak berbuka puasa sudah hampir tiba). Sebaik aje sesi poster tamat terus ambil balik poster tu..alhamdulillah... otsukaresamadesu (ucapan apabila tamat melakukan sesuatu), banyak pendapat dan ilmu baru... ganbare!

2 comments:

deena awanis said...

haiihh..bestnya dapat belajar kat negara orang..bila laa turn dina pulak??

Hanis MY said...

InsyaAllah..akan tiba masanya nanti, kat sini banyak scholarship, kalau dina berminat boleh la apply...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails