Wednesday, October 20, 2010

Erti bahagia...

It's 12 midnight while i'm writing this post. Tired with my labwork. Tiba2 nak berjiwang. Macam mana nak tahu kita bahagia? Is our life full of happiness? Susah nak cakap, it's a very subjective word and difficult to explain.

Kenapa tiba2 tulis pasal ni? Terdetik tak di hati bila tengok orang lain sangat bahagia? Sudah tentu kan? Semua orang pun inginkan kebahagian hakiki. Tapi hidup ni bukan manis sepanjang masa macam dalam novel dan drama. Kalau dalam drama dan novel seteruk mana pun masalah yang melanda pasti ada jalan penyelesaian and it's  always happy ending. Kalau nak bahagia kena usaha. It's all up to you. Jangan tunggu orang lain bertindak. Diri sendiri yang perlu bertindak. Dan jangan one sided pula, orang lain kena ikut apa yang kita nak. Tak bolehlah macam tu, kenalah give and take.

Dah 2 tahun melayari hidup sebagai student di sini bersama my love tercinta. Masing2 pun sibuk dengan hal masing2. Dia di bangunannya while me at mt building with my labwork. Bila difikir2 akan masa depan...oohh mampukah kami menamatkan semua ini. Susah yang amat rasanya. We don't have quality time. Bercuti pun kena plan in advance, jawatan tu hak milik tetap for me as i make all the plans and so on. Ikutkan my love dia nak kumpul duit aje (he's a mathematician). Kalau ikutkan kebusyan tu sampai sudah tak ada quality time.

It's really hard to balance between life and study. Apapun untuk bahagia, perlukan pengorbanan, perlukan tolak ansur. Apa lah yang duk merapu tengah malam ni. I am soo tension right now. Ya Allah semoga dipermudahkan segalanya dan semoga segala pengorbanan ini berbaloi.....


may there be rainbow in the end...aminn..

4 comments:

r3d lollip0p ♥ said...

selamat berasa bahagia.. walau pun utk seketika :). njoy life to the fullest .

fadhilah said...

kalau saya tengah down biasanya saya akan fikir org yg lagi kurang bernasib baik dari saya.

at least you two can still be together. taklah berjauhan macam saya ni...
appreciate your every moment together ^^
if u can't have what u love, love what u have.

Hanis MY said...

Fadhilah, thanks a lot... tapi fadhilah ada akif huhu, less quality time, lower chances to conceive..what to do? huhu...apapun mmg rasa syukur sgt2 tapi at one point rasa clueless huhu...

**sHiKinn** said...

bahagia itu mmg subjektif..kdg2 org nmpak kita naik kete mewah,pakai branded org ingat kita bahagia..sbnrnya tidak..bahagia itu adalah kasih syg. (apa aku merepek nih. lalala..)awak dah kira bahagia apa, ada suami disisi..ehee..
slmt berbahagia..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails