Sunday, June 5, 2011

Chocolate Cake ML...

Jarang betul blog HS ni nak ada resipi hehe... segan la sebab masak tak pro pun, pastu rupa masakan tak cantik menarik tertarik menawan gitu kan... sebab tu segan nak letak dalam blog. Sebelum ni pun ada letak resipi kek juga, hik2.. memang saya agak suka tang baking mem-baking ni...

Kenapa ML? Sebab saya jumpa kat blog Miszlullaby, beliau ni sorang bakal doctor perubatan, malah pakar masak pulak tu, masak kek siap dengan hias2 bagai kalau tengok kalah kedai tau, disebabkan jauh nun di Moscow niat dibatalkan, kalau dekat dah lama patik tempah hehe...

Pada suatu minggu, (macam karangan sekolah) saja belek2 bahan-bahan dalam almari... eh macam cukup je, kecuali esen vanila dan choco emulco... lantaklah kek takde esen dan choco emulco haha... patik buat sajolah fedulik apa kan... sebab tiba2 teringin nak makan kek, kalau teringin mengidam ada isi takpelah jugak kan huhu... takpe sabar... be happy and grateful of what you have in life and just keep on trying aite?... p/s: Kak As kat mana nak cari emulco eh? huhu...
IMG_3724
maaflah comot betul buat kerja huhu... pengsan!!! Kalau Encik Mat Gebu tengok mahu kena bebel, lepas tu kena ceramah MYOB oleh "pokbeng" hehe... En Ben jgn marah ye, gurau aja dong. Oklah, ni antara bahan-bahanya ya puan-puan, (koya jadi chef haha) berangan itu penting pling2 fairy godmother datang :P

Chocolate Cake Miszlullaby... (cut n paste dari blog ML)

3 cawan tepung gandum
3 cawan gula
1 1/2 kotak kecil chocolate powder = 150 gram chocolate powder
3 sudu teh baking powder
3 sudu teh baking soda
3 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan minyak masak (patik guna olive oil)
1 1/2 sudu teh vanilla essence
1/2 sudu teh garam
1 paket nescafe 3 in 1
1 1/2 cawan air panas
1 sudu teh coklat emulco

Cara-caranya:
Tak ada step yang spesific. Masukkan bahan dan mix menggunakan mixer!
Sapukan loyang dengan butter and tuangkan adunan tadi.
Panaskan oven terlebih dahulu dalam 5 minit.
Then, masukkan adunan tadi dan bakar pada suhu 175 C,selama 30-35minit.
 p/s: saya mix gula dan telur dulu lepas tu baru campur bahan lain...
IMG_3725
tengok la tu, saiz pun tak sama hadoii fail tau... ni belum hias dengan choco topping... banyak boleh dapat, hari tu saya dapat 18inch pan, pan rectangular dan juga boleh dapat cupcakes macam kat atas tu. Next time saya nak buat cupcakes jela senang nak makan dan boleh hias pelbagai fashion show. Yang rectangular tu bawa ke lab, sekelip mata je habis, maklumlah kumbang2 semuanyakan...

Untuk topping pula saya just cairkan coklat Meiji dengan sedikit susu, kuantiti susu bergantung pada anda nak cair ke pekat topping tu... selamat mencuba ya... tata...nak ajak cinta g taman bungalah... kompen dia takmo g ni hehe... sape nak temankan i? i likeee taman bunga...

p/s:cerita Abu Dhabi belum habis, sedang berusaha mengupdate...ganbare...

39 comments:

Anisa Hang Tuah said...

bertuahnye abg dapat akak ;)

anie,Nagoya said...

nak....ai tak kish gan rupa.yg pnting pada rasa.cam sedap.kkanie fail tetang kek.kalo wat kek bdk2 takut nak mkn.takut sakit perut.hihihi...gitu sekali teruknya

keep do it

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

adeh cake lagik...sila kuatkan iman wahai ayu....hikhik...owh kt blog ML(fida) ai suka buat American carrot cake...yummy...dah la comey pandai masak plak kan...lucky bakal somi dia...:D

butterflyana said...

alaa..

mana gambar chocolate cake letak topping?


huhuhu..

Asmara said...

Ala yang! akak pun x guna emulco ni. hihi.. bantai guna coco powder je pun. Akk ada import dari msia. tp jarang guna pulak. Sedap je kan kek coklat nih! bila la nak rasa air tangan Hanis ni ye. hahah..

wida said...

eh pandai lah jugak hanis ni buat kek..yummy

Wyna Nubies said...

As Salam,

terliur la plak tgk kek cawan tuh..huhu~mesti sedap,kan?

nur easy said...

alahai comelnya cc dia.. sejak takda oven ni, dah lama x baking..errkk alasannn ;)

Seksi Bani said...

salam.. apa lagi Hanis, buat kek2 tu byk2.. pas tu pos kat SB.. hehe

Rose said...

Salam.
saya selalu tengok awak comment kat blog lain, so saya pun datanglah nak singgah berkenalan ke :)

skrg ni kat sendai ke? saya ada sorang kwn tgh buat PHD jgk kat sendai.

----
It's called Excited yet Nervous

kokser kokdam said...

wah3.. sdak nyo... xdok deliver ko..?

=D

Rose said...

Hana if you dont mind, am putting your link in my bloroll.

----
It's called Excited yet Nervous

nashays said...

nasib baik yg baca ni ble tgk gambo jer kan..kalau tak nak ajer tekan butang cam kat vendor mach ;P

Hanis MY said...

@Anisa Hang Tuah
i likee., arigatou nis...

Hanis MY said...

@anie,Nagoya
okies..nanti g nagoya ai bawak hehe...

Hanis MY said...

@☆*♥L@dy @yU♥*☆
ayu..naper? u tgh diet ke skrg? takyah ler diet dietan dah selim melim dah tu...

Hanis MY said...

@butterflyana
lupa nak snap hehe kek da bis dah...next time k

Hanis MY said...

@Asmara
oo takpe eh tak letak? sy kan skima gaban hik2....arigatou kak as

Hanis MY said...

@wida
eh belum rasa lagi tau..kalau wida makan kompem pengsan sebab tak sedap haha

Hanis MY said...

@nur easy
takpe dimaafkan sebab takde oven hehe...oleh itu sila beli oven :P

Hanis MY said...

@Seksi Bani
okies tunggu dlm mimpi mlm ni k... sebab jauh kalau dekat leh je anta hehe

Hanis MY said...

@Rose
oo sape dia rose? his/her name? nak jugak kenal...

Hanis MY said...

@kokser kokdam
KK kelik nati kawe wak delivery deh...

Rose said...

oops saya salah nama yer. Hanis, bukan Hana? heheh

Nama dia Pitt, mohd Hafizal.

Rtp Farra Arisha said...

bagi2 donk chocolate cake kesiniii. i'm waiting for it. muehehe. namapak besttt!

cik norai said...

pos kat sini gak bukkkkk!!!!!!!!!!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pengsan sat...ai slim??? salah tgk kot...dah bolat nie...dulu ai selalu buat cake until everyone say ai preggy...uwaaaa then ai stop buat cake...nak mkn sebulan sekali jer dek non ngeh ngeh ngeh!

miszlullaby said...

woahhhh...kak hanis wat kek coklat.jadi ekk?hi hi hi.senang je kan.kalau nak lagi sedap,lepas buay cake tu,balut kan dengan plastik,biarkan semalaman.esok bile makan die akan jadi makin moist.;)

puterinuraqiliah said...

macam sodap jo.. ni nak ambil resepi ni! huuuuu!!!

YAYA AZURA said...

salam kenal ..

yaya suka jugak buat kek coklat tapi tak pernah lagi letak dalam muffin cup..

アヌム ちゃん said...

teringin gak nak buat..tp sekarang kena stop dulu la samapi genap 14hari..heee..sy pn ade masalah takde essen..tak bwk dr mesia aritu..kat sini takhalal kan..ade osake..huhu

Eyrique Ettiqazz said...

miss flower ni asyik munge munge munge...ok what ,bio rupa burok asalkan rasa marvellous..this is my taste...

mood:terkejut sbb x tau Hanis pandai masak,ingat minah jepun ni pandai makan je....Hanis boleh jadi pengacara JJCM la mcm ni...

Amni said...

hiks! kalau sedap kak, yang tak cantik pun nampak cantik.. serius kat office budak2 sibuk nak buat kek la.. masak ni, masak tu.. macam2.. tak tau nape amni takde perasaan.. mungkin sebab mirul tak de... kalau mirul ada, mesti semnagat nak masak.. hahah...

fazilzura said...

FUHHH WARNA NYE MENAWAN KALBU...WAAAA RAMAI JGK WAT ENTRY KEK PEPAGI NI. SGT2 'MENYEKSA' KU HYUHUHUHU

PinKy MoMMa said...

kalau abg long makan ni..tak cukup 1 huhu..
untung encit cinta kamu ;D

Ct Arina said...

pehhhhh menjadik r kak! rina pun suke gak buat kek. tapi salu tak jadik. haha ;P

jom2 rina teman! rina pun suke bunge! ;D

MAPPIAU said...

yummmmyyyy!!! kek cokelat!! my peberet dik oiiii, sile la pos kat akak yea (ececee badan dah booolatt ade hati nak melantak cokelat lagi kan) hahahahaha.

Kamalia said...

wah2..ade kek cekelat kat sini..nak jugak..

khairunnisa ♥ said...

ahaa.. nice. nisa suka gak baca blog
kak ML. paling suka entri dia buat kek ada barbie doll kat ats kek tu.

lawa and macam sedap je resepi dia ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails