Thursday, August 6, 2009

Keep Trying

Bukan nak cerita pasal lagu Utada Hikaru - Keep Trying..but the song was nice though...have u ever felt u kept doing the same thing and you spend a lot of time and energy to it...you put every effort to it..but you end up getting the same not-so-convincing result. This is the situation i'm facing now..Miss Sa and Syara..u must truly know this situation..huhu..berkampung di lab on weekend, on holidays..until midnights..u name it..but came to think about it..i must never give up, this is the way to success...this is the way to make be a better person..but sometime i do have thoughts like..erm not in the mood for lab..tak nak tgk lab..i dont want to do experiment for this moment..but i cant..i must go on...because there's a very high hope from the creater..Allah maha besar...success will not come in one day..one week...one month..keep trying and if you are lucky of course dengan izin yang maha esa..i can obtain a very good result and can produce a paper or two..insyaAllah..percaya dengan rezeki Allah..

Melalut panjang plak...talk about rezeki dari Allah, i want to share yet another insaf story, sourcenya of course from my love.. cerita pasal iman semut..and about okane..bling2..(okane=money)

Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus. Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: " Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".

Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku". Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: " Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"

Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".
Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong".
Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut didalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan.

Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".

Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa". Itulah Iman Semut!!

IMAN MANUSIA??

Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur orang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat.

Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik kerumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk korek balik.

Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di INTERVIEW oleh Munkar Nakir. Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur. Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "Ya Imam, kenapakah daripada 100kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?".

Jawab Imam Suffian:" Diakhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan". Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yang banyak, biasanya, iman dia akan beralih. Nyatalah iman semut lebih kuat dari iman manusia.

Kata Saidina Ali kepada Kamil: " ILMU ITU LEBIH BAIK DARIPADA HARTA, ILMU MENJAGA ENGKAU DAN ENGKAU MENJAGA HARTA, ILMU MENJADI HAKIM, HARTA DIHAKIMKAN, HARTA BERKURANGAN APABILA DIBELANJAKAN DAN ILMU BERTAMBAH APABILA DIBELANJAKAN" .

moral is..dont ever give up in searching for knowledge because the reward..because it gives you much2 rewards and benefits...and of course niat and keihklasan are parallel. Moral pasal okane tu tak reti pulak nak ulas hehe..jangan tamak, tak baik hehe.. tu je kut..Just finished STM meeting..motto works..gosh..so tense up..relaks...tu yang memblogging jap..sometimes it soothes a little..Malaysian students kat Sendai will make a trip to umi (beach)..i wonder will i be able to join them with this loads of work waiting...ingatkan pantai ala2 Matsushima je ada rupanya pantai yang boleh mandi, main air, sun bathing pun ada..but i have no idea where it is..and this kind of visits really popular during natsu (summer)...i should stop now..till then..ganbatte...

6 comments:

manlaksam said...

Woooo...panjang nya. Walaubagaimanapun, terima kasih. Pak Man akan guna cerita dalam entri ni sebagai modal untuk Pak Man bersembang dengan budak-budak.
Mintak halal.....

Hanis MY said...

no problem Pak Man, saya pun copy paste jer cerita tu..

syaralicious said...

salam hanisan...

yeah last 2weeks i have no mood to do with the same thing..busang dah tgk lab..bdn naik letih tp kena jg face up coz meeting tetiap mggu. but. today i have close meeting with my sv and Sibu (post doc) and Mari*a BordosoVa..seems like i have new spirit now..coz sibu really encourage me n concern the problems are. hope i have very good results soon! coz i must prepare for presentation in the Tyndall/ucc comitee, they want to quiz me for 3-6 month progress report. huhuhu hope dapat sesuatu b4 that! neway, setiap kesusahan ada kesenangan, we will be a ppl of a certain trait!

Hanis MY said...

syara.so inspiring..i'm happy for you..of course u will good results dear..as for me..i still dont have that mood tapi kerja tetap keja hopefully there will be something interesting while doing the exp..

1ondoncalling said...

Ha ha... Saya pun ada yuukata!
Sebanyak empat helai!

Tapi saya tak ada stoking Jepun...

You suka bunga kan? Saya baru post bunga "Glory of the Snow" gat blog saya. Mari sana tengok lah.

Entah apa namanya dalam BM. Kalau you tahu, sila beritahu saya, OK?

Hanis MY said...

What? 4 helai? banyaknya..letak la gambar nak tengok..hehe..u pakai semua ke? i nak beli satu pun fikir banyak kali..jumpa yang paling murah baru beli..stokin tu boleh order dgn sy meh..ok nanti i tengok kat blog u...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails