Sunday, August 9, 2009

Part of Tanabata...


Tanabata celebration starts with hanabi...sadly i cant see it..why? it was on August 5th. Tuesday, i had lab...mana boleh tengok huu..and then, Fukumura sensei bought pizza to welcome the new post doc prom portugal..Artur..if i'm not mistaken. We had pizza and suddenly heard the sound of hanabi...Mori-san and the rest wanna watch it at the rooftop. According to them the best place to watch hanabi is from the rooftop as we can see different kind of shape and patterns. Wahtching too near will get the dust from hanabi. I just followed to the next bulding, 8th floor. They did mentioned this years summer is cold..few years back it's hot..and the weather was never like this. Sejuk jugak kat atas ni...ramai orang siap berkelah lagi bawa bekal and some of them siap record the hanabi. Malangnya cuaca langsung tak mengizinkan and this is also the first time ever hanabi was covered by the clouds and cuma nampak serpihan yang jatuh2 tu jer huu..we can't even see the whole shape..i didn't take any pictures as it was so dark..and with fireworks yang nampak sikit2 tu lagi la..huhu..everyone were frustrated ada yang cabut awal..maybe find another spot..kalau bawah sket maybe clear..around kawauchi campus ke..me too..cabu awal..kemas2 barang at lab and went back home. Little did we know..tak terfikir langsung yang jalan akan jem. About an hour baru sampai rumah tu pun sebab singgah coop beli some groceries hehe...few weeks before that i heard the malaysian students mentioned about yukata. They will buy yukata and wear it during hanabi. I was interested too. But simply forgot about it until i had chat with Su. She said there's a shop which sells cheap yukata compare to others. She will go and survey that place. So far harga yukata di pasaran complete set yukata, obi n sandal about 5000 yen..kalau nak elok sikit around 10000 yen. Kebetulan we went to the city to buy stuff...and we passed by the shop that Su mentioned. So i ask love to look around at that shop saja suka-suka..the shop is very small yet cute..and banyak gantung yukata kat depan tu..there was this aunty..speaking in japanese mentioning about 70% off. That's all i can understand. Siap ada calculator at her hand and she calculate the pricse for some of the yukata. Erk..terkejut..murah.. and my love said pilih la..i was like..betul ke love? and my love said..yer alang2 murah ni baik amek corak pun cantik..memula pilih pink..and then i found this blue color and way cehaper from that pinky..and she choose the sandal and obi..seme amek yang paling murah hehe..takper la bukan nak pakai selalu..at least ada satu kenangan..so tak la rasa membazir..susah tau nak dpt green light from love so if he says ok that means it is really worth it. Maybe the material is a bi different maybe murahan sket ker or..sewa kedai murah ke..design lama ker..i dont know..she did explain but i couldnt understand huhu..

watashino yukata

Yukata dah beli tapi bila nak pakainya...huhu..hanabi dah lepas..last Friday Norai and Su came over our house we chit chat about tanabata hanabi and everything and they wanted to see the yukata that i bought. They love the design that i choose..i likee..and then Su suggested..pakai la pergi tengok decoration tanabata tu..bila lagi nak pakai..ramai je orang pakai kat bandar tu. Kite ni tak beli sebab tu tak terpakai..busy dgn test hari tu..kalau tak sure dah pakai..ramai je indonesian pakai hari tu with tudung. My love pun mencelah..ha pakai la esok kita g bandar jap. I was erm..ok jugak idea tu tapi masih separate devide gitu (berbelah bahagi..huhu)...masa nak tido sempat discuss dengan love..ala pakai jer la wat konfiden jerk peduli apa..just be part of tanabata...alang2 dah beli ni..my love planned to watch G.I.Joe so dia suh pakai terus g tgk movie huhu tak nak la mana ada org pakai g shopping mall..and he agrees..balik rumah i change my uniform and kuwa balik pegi tgk movie..yayyy....

After lunch..love said..tinggal la pinggan..mi basuh g bersiap..mesti lama nak pakai yukata tu.. yahuu..very the understanding..sgt la sproting my love ni..tak sangka he fully supported. Seblum tu sempat belajar dengan Ishida-san how to tie the obi. She only knew the simplest one..yang ribbon tu..kalau shape yang pelik2 tu susah kena orang lain pakaikan..so that picture was taken during sesi practice...sempat practice once jer tu pun dia yang belitkan at my pinggang tu huu.. gamble je la lepas ni. I didnt bring my yukata, nanti kantoi with my co-sv..malu la..nanti apa pulak org cakap...lain la if i went to try it at Ishida-san's house..that would be different story. Soutome-san help to snap this picture..masa tu line clear nobody was inside that room except us..hehe..nasib baik...

with ishida-san..she taught me the simplest way she knew on how to tie the obi

susah jugak nak pakai yukata ni...dah siap semua pusing sana pusing sini then i realized yukata tu..rasa cam silap..part yang lebar sikit tu supposed to be inside yang pendek tu outside baru cantik sikit sisihan dia tu..(erk betul ke sisihan). Takpe la dah malas nak betul kan..Sandal tu the biggest size available..memandangkan my feet is too long so lebih la sikit.. huhu..tak perla cover dengan kain yukata yang labuh itew..of course mesti ada sesi photo shoot. memula bergambar kat tangga on the way to the car...after that sesudah parking di katahira campus..lupa plak nak ambil gambar obi yang berjaya diikat itu hehe..and then we walk to the city..huu feels like everybody was staring..mana taknya mesti pelik pakai yukata tapi berbungkus di kepala..erm..jalan jerla..holding love's hand very tightly. My love tak nak pakai men punya version at first he said he want to wear kain pelikat..i know..of course he was joking but i did ask him one day we should borrow the full set the official kimoni and take a photo at a studio sebagai kenangan berada di jepun...we'll se about that semoga ada masa and rezeki..coz the officiall one ala2 drama or macam emperor dia pakai tu...it is way2 expensive..beribu-ribu RM. huhu..we walked and find a suitable spot to take pictures..ya ampunn..lautan manusia..nak jalan pun susah kena berhimpit-himpitan..ramai sangat..ada rombongan..macam2 la..lots of cute stuffs tapi mahal sangat lagi mahal from my yukata ni. love did snap pictures of me..tapi tak best la gambar dengan my love tak ada lagi..and then we saw this pakcik nampak sangat pro dengan dslrnya itu..i beranikan diri ask him to take our photo walaupun he looks like in a hurry he was very kind and took our picture..cantik...suka2...tak larat dah nak jalan..ramai sanga orang..so we headed back to the car park and sampai kat area yang kurang busy i approach this lady and ask her to take our photo again hehe..arigatou...
inilah hasilnya..hehe..posing depan and belakang..
starbucks decoration..blueee..i like..tapi tatau which company..posing with origami yang agak raksasa gorgom
love posing dengan kipas..hehe..ramai sangat orang..nak jalan pun susah..suka decoration yang ada origami tu..and with flowers too..
gambar yang diambil oleh pakcik dslr
another pose sebelum balik...
last picture for tanabata

went back home tukar baju....and off we go to watch G.I.Joe. he movie was marvellous..best2...action packed..yes i know love like this kind of movie..next movie dia nak tengok suria perkasa hitam / satria baja hitam / ataupun nama kat sini kamen rider..so tatau la mana satu betul..hehe..betul ker love..nanti derang cakap jepun tak faham..we'll see about that too..masa kecik2 dulu memang tengok with my cousins..sekarang my nephews umar and aqil plak hantu cerita ni siap boleh buat aksi bertukar tu hehe..

on the way to cinema..chumelss..sume budak pegang2 n cium2, love to watch them..siap ada yang cakap2 lagi dengan patung tu hehe cute..
after watching G.I.Joe..poster cartoon Bolt..wanna see tapi rasanya alih suara huhu..almost every cartoon alih bahasa..i tried try to mimicking that cat's face cam tak jadik jer hehe..

5 comments:

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

Comelnya yukata itu!
sis, ade jual lagi tak?
nak! nak!
(nada memujuk rayu~)

Hanis MY said...

hehe..qila..tak sure..kena tgk kat kedai tu..in case g bandar and kalau ada lagi qila nak kaler apa? whole set? or just yukata and obi?

wan said...

hanisSan..cantik,kawaiiii..ermm n cute jaa u wat muka kucing tu, jadi jadi..hehehe

Hanis MY said...

jadik ker hehe..i likee...

Dnin said...

auntiesue,tak aci tgk GI JOE!dahlah ddk sbla kucing tu kwn anjing tu ape!tak ingat dh...anywayrye u balik dak!tak syok takde auntiesue!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails