Thursday, March 4, 2010

3rd of March was...

Hinamatsuri festival, but i didn't have the chance to go...huhu.. this is the second time i miss the event, because it was held during weekdays which is a little bit difficult to skip lab. It's a doll's festival. A day to pray for a young girl's growth and happiness. There will be a special doll, the parents or grandparents will buy the doll and it will be displayed for the next year and so on sampai la besar lepas tu pass it on to nieces etc... during this day too.. there will be kimono fitting and can take picture in front of the dolls..tang pakai kimono tu sangat tertarik menarik buat saya, but maybe i will have another chance. Really hope for one. I did manage to snap the displayed dolls. It was displayed at the lobby of our kaikan.

 
mini hinamatsuri display at kaikan's lobby. it will be nicer with me in front of it wearing a complete kimono (hanyalah khayalan).

And the celebration for boys i'm not sure about the date but probably around May where sort of fish flag will be displayed.  Ni keluar tajuk sket, my fav drink become more delicious sebab ada free magnet hehe... usually we will drink natchan at drink bar in a restaurant where we can drink as much as we want from coffee, tea, juices to soft drinks. Time keluar makan kat Marumatsu we'll have the chance to drink, or sometimes just bought bottled drink. I was walking at seikyo (coop) and wanted to buy some drinks.. tengok natchan..eh dah lama tak minum sebab rasa macam dah lama tak dine out (p/s: love jum la dine out, dah lama tak makan kat luar)... lepas tu ada free magnet, hmm..apa lagi terus grab.. my love geleng kepala and said natchan berjaya memperdayakan i hehe..what ever it is, it's like a bonus, fav drink with freebies, ada 8 semuanya but i just love these 4, ok enough with that and my next natchan will be during drink bar time hehe....
 
sejak datang sini tak tahu kenapa suka sangat collect magnet especially when i travel and i will buy japan magnet, zao magnet and every single place i'll go i'll try to find a magnet of that place and put if on the fridge it will remind me of all those places i've been with my love... off for lunch and continue my work.. gambarimasu.

13 comments:

Hasyiya karimah adli said...

truskan collect magnet2, nnt balik umt, leh display kt ofis *wink*

MOMMY NADIA said...

Hanis,kt sane mmg byk festival ke?..time my hubby g Japan,mcm benda2 cute dia bwk balik kan..yg bermagnet usah ckap..cute :)

Hanis MY said...

Syiya..tq dear..ha ah la make sense.. tak terfikir plak, nanti sy jawab tag eh..malu la hudus sgt desktop i tu sgt zaman dulu haha..

Nadia...yup almost every month ada festival cuma takde masa je nk g huhu, yup so true..suka sgt benda cute kat sini, bila la ur hubby nk outstation ka sini lg..we can meet up.

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

waaa.comeynye magnet2 tu..nak juga :)

Hanis MY said...

Qila betul ke? Beres aja dong..nak yang mana satu?

OpiYa OneL said...

cikgu kene beli fridge besa kalo camtu.. baru muat letak sume magnet.. hee.. hobi yg sgt cute mcm cikgu jugak!!! (^_^)

Hanis MY said...

Piya...sukanya komen ni jadik perasan jap...ha ah la betul2 kena beli fridge besa tgk la kalau umah tu besa bleh la hehe...tak sabar nk tgk piya gambar wedding piya...

Hasyiya karimah adli said...

hahaha. touch up2 sikit,tiru macam saya.haaa. lps tu berterabur balik journal2 kat dekstop tu. sabar je lah. :P

happyichigo♥ said...

miffy and the gang tu..magnets?
comel nyeeeee miffy!!!

Hanis MY said...

Dira..hanis tak kenal pun kartun ni.. Dira tahu eh? Dira nk jugak ke?

happyichigo♥ said...

aaahhh..miffy asal dari netherland tau hanis! ade cartoon and storybooks by dick bruna..cube google..dira ade beli satu handkerchief miffy di daiso! kebetulan hanky tu sebagai omiyage kpd bestfriend dira yg meminati miffy..nama die pun hanis! hihi..mahal tak miffy magnets tu? klu hanis boleh bli kan dira nak pesaaan!! boleh lekat kat fridge di rumah baru dira nnt! dira boleh bank in acc hanis!

hehe..hanis tanya nak ke taaak..dira nak jeee...kikiki

Hanis MY said...

ha yer ker..tatau pun okies nanti hanis try google..murah je Dira, sebab free bila beli air, Hanis bg pezen je..Dira berkenan design mana? nanti hanis check kalau ada i'll grab for u k...

happyichigo♥ said...

oooh beli air dpt magnet tuu...chooo kawaiiiii...the bottle itself also kawaii!! hehe..dira tak kisah design mane2 pun tp klu ade minum next time ingt2 la dira di sini..hihihi...(^_^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails