Wednesday, March 3, 2010

Cerita toi...

Fikir banyak kali nak post pasal toi ni hehe..apakah itu toi??? I always use toi instead of toilet. Macam chumel je toi and takde la obvious sangat. Nak pergi toi compared with nak pergi toilet, the worst part kalau sebut jamxxx hehe. Tersangat la obvious destinasi yang dituju. This post is just a comparison from my experiences using public toi back in my country and now in Sendai. It is also my first time i experiencing shower toi and i really love this kind of toi. When i came here, i experienced toi style jepun..huhu sangat tak suka dan kat sini jugak style toi yang hanya ada tisu dan tak ada air. Eee.. tak sukaaa... Tapi tak semua toi, di setiap public toi memang akan ada at least satu shower toi. Lama jugak baru tahu kewujudan toi ni bila tengok simbol berbeza pada setiap pintu toi. Previously in my level dekat lab tak ada this kind of toi, and saya sanggup jalan ke bangunan sebelah to use shower toi. Sekarang dah renovate and ada shower toi (ringkaskan pasa ST la boleh? hehe). My japanese class di kawaushi campus was at an old building. Tengok bangunan dah boleh agak jenis toi yang ada, semestinya toi yang ada tissue je. Bila ada kelas kat situ pastinya empty bottle akan dibawa bersama. Semester break lepas, renovation besar-besaran telah dibuat pada bangunan kawauchi campus. Masa pergi kelas jepun for this semester i was amazed with the new building. Our japanese class will start from 8.50 till 12 pm so nak tak nak memang kena melawat toi. Agak curious dgn toi baru... bila masuk adushh kachiwanyaa....
 
see the first picture, usually ST comes with attachment at the side where you can choose (tak snap plak ST model biasa) memang kachiwa bila tengok toi sebegitu rupa, and bila pusing to my left baru la nampak ada something melekat kat dinding tang tu jugak took out my camera and snap. second picture tu, u put your hand if you want a flushing sound... i notice that most japs will use this flushing sound button, ntah la nak bagitahu ada orang kut kat dalam toi, tak pun tak nak bagi dengar bunyi2 yang tak sepatutnya didengari oleh orang lain :P. below that flushing picture, the shower button, what type of shower do you want and the volume of water you needed. this is kewll (for me la yang jakun sket) and flushing button tapi tak sempat nk tekan, once i stand up it flush by itself... wah2 canggih betul and then after that i experienced this kind of ST at Jusco (cawangan yang besar) and also di RnR along the highhway...so convenient.

Dah tak nak merapu dah pasal toi hehe but i'm sure toi tempat u all mesti lagi best and convenient....wanna go home..so tired...

8 comments:

Hasyiya karimah adli said...

seyes, moden nye TOI kt sne. amazed. hahaha (tbe2 trpngaruh nk sebut TOI je) :P

Hasyiya karimah adli said...

a tag for u puan hanis. nnt check my blog k. hehe :)

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

sini pun sama kak.. orang malaysia cakap "tandas calit" je.. kalau dah desperate pi jalan mana2, terpaksala men 'calit' gak..uhuhuhu

Hanis MY said...

Syiya, modern la kalau banding mesia.. tempat lain tatau..tak pernah pergi huhu..okies akan berusaha jawab tag...hehe

Qila..waa baru tahu istilah calit tu ok pasni panggil toical...kewll.. ha ah tak suka kan huhu..ingtkan kat sini je ada toical tu...

fadhilah said...

org jepun masuk toilet guna air jugak ke?

pernah tgk toilet cm ni. tp dlm drama korea. kt sini tak pernah jumpa lagi shower toilet.

Hanis MY said...

Fadhilah..tak tahu la tapi mmg byk toi ni, mebi ada yg guna ada yg tak kut, tapi kadang tgk org japs ada gak yg beratur tuk masuk ST and takmo masuk yg biasa...

happyichigo♥ said...

memang modern....toi di sana modern dan bersih! suggoi!

Hanis MY said...

Yup Dira...agree wif uuu...sangat moden dan bersih kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails