Tuesday, September 7, 2010

Iftar...masjid sendai

My love dah mula pasang lagu raya dalam kereta... lagu baru raya tak tahulah ada ke tak, we miss it since last year tak tahu macam mana perkembangan, tapi walau banyak mana pun lagu baru, lagu2 lama tetap nak dengar jugak kan, especially lagu2 arwah P.Ramlee and the geng. By the way, sorry tak ada gambar masjid, it was dawn and full of people outside the mosque and would not be appropriate to capture it, maybe some other time...insyaAllah...Last sunday was the last week for iftar at the mosque. It is held every Sunday during Ramadhan. The first week was menu from Pakistan, second week Malaysia and Indonesia, third week Bangladesh and last Sunday was the Arabs... which i manage to remind myself to bring a camera and also remember to snap some pictures hehe... 

Waktu berbuka dah makin awal, and last Sunday it was on 6.02 pm. We arrived few minutes before that. I joined to sit in with indonesians as i dont know any other people from other countries that well... student malaysia ramai dah pulang ke kampung halaman huhu... sekadar bersalam dan senyum pada tetamu lain... kalau bersama geng indonesia ni, topik utama yang dibualkan mesti bahasa sebab ada bahasa yang hampir sama dan masing2 akan tanya akan tentang sesuatu perkataan dan apa sebutannya dalam bahasa melayu and i too will asked them. I just knew that "mbak" adalah panggilan pada wanita yang masih belum punya anak dan bagi yang dah ada anak biasanya dipanggil "ibu" diikuti nama. Makanya i was called "mbak hanis" hehe.. ayat pun dah tukar slang... sebelum ni ingatkan mbak tu untuk orang dah kahwin atau yang lebih senior....

Kami berbuka dengan kurma, buah pisang dan pear, solat maghrib and after that datang lah hidangannya...
nasi with ayam and acar..(pandai2 je cakap acar, i dont know the name in arab tapi rasa ala2 acar), i admit it was delicious...sedap sangat rasa nasi dan ayam tu..lain dari yang lain and i've never eaten this kind of cooking before..
ni dia satu lagi lauk, yang ini pun sedap kentang masak apa ntah...ala2 masakan malaysia gitu but seriously it was superb, the best dishes so far we had had at Sundays iftar at the mosque....
dessert pun ada..totemo osihikatta...alhamdulillah sedapnya iftar kami kali ini...
teman berbual....yang di belakang berdiri pakai cardigan biru with green skirt (second left) tu adalah japanese muslim dan dia masih berusaha untuk puasa penuh...ganbatte ne, alhamdulillah dah makin ramai yang berminat dengan islam....syukur....


2 comments:

εїз Cik Fasya εїз said...

mbak hanis...hehe..comel je nk sebut..

dessert ape tuh ek?nmpk mcm ade kismis.ice cream ek?

Hanis MY said...

haha malu la cha, jgn pggil gitu okayh...dessert tu sedap beras dia masak dgn susu, tapi rasa mcm jelly2 pun ada ntah cemana dia buat...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails