Tuesday, September 7, 2010

Emerald balls in white...

Sila jangan terpedaya dengan tajuk di atas ye hehe....huarrghhh mengantuknya hari ni... nak kata mood raya tak mungkin sebab tak ada suasana raya di sekeliling dan tak ada persiapan raya pun, rindu kat kampung halaman kuttt...dan juga banyak sangat kerja perlu diselesaikan sampai tak tahu mana satu nak buat..pernahkah anda dalam dilema sebegitu..kalau ada bolehlah bagi tips... dah mula nak melalut lah ni...

Tajuk kat atas tu ada makna tersirat, i tried to menglamerkan nama melayunya... "Emerald balls in white" = onde-onde... ala yang bulat-bulat warna hijau disalut kelapa parut tu. Bukan niat nak menglamerkan but i dont' know the real name... ada orang cakap kuih tu nama dia onde-onde dan ada juga cakap buah melaka, confuse la.. mana satu ni, sebab tu bagi nama sendiri... tapi sangatlah tak sesuai... last week buat seri muka tapi tak berseri sangat oleh itu prohibited in blog haha.. tapi my love makan sampai habis i likeee, (of course i ate it too). Actually i felt pity for me, sebab tak boleh beli kuih atau buat kuih sebelum berbuka, and in my case i can do all the cooking after i came back from lab, but it's fine, bersyukur dari kena tidur kat lab bereksperimen... my love ada sebut nekbat....oh no surrender, memang tak reti. Well, he didn't say he wanted it but my love mentioned bulan puasa selalu jugak makan nekbat waktu berbuka... so sebagai ganti, last night i made onde-onde....

Senang aje...mungkin kuih paling senang di dunia huhu..thank you so much to my lovely sister in law, Kak Yana nun ni abu dhabi, for the recipe, dulu pernah berpuasa di abu dhabi waktu zaman menganggur, she made it for me... bila di perantauan macam ni, teringat kesedapannya, nak beli tak dijual,  so i asked for the recipe to make it myself...

Onde-onde Kak Yana...
Bahan-bahan: tepung beras, tepung beras pulut, jus pandan(blend daun pandan bersama sedikit air), gula melaka potong dadu, dan kelapa parut gaul dengan sedikit garam. 
(kat sini tak ada kelapa parut fresh nasib baik ada kelapa packet (sebelah bowl) tu di Sato Shokai... kalau tak misi ni mungkin tak kesampaian...)
gaulkan kesemua bahan (lebihkan tepung beras pulut) sehingga jadi ala2 doh biskut...amount tu terpulang nak makan banyak mana... kami berdua aje dan adunan di atas boleh buat dalam 15 balls. Itupun sebab i buat besar kalau buat kecil sikit maybe i can make more balls...maklumlah this is my first time...just followed my instinct.... 
 bulatkan adunan... masukkan gula melaka di tengah2 dan bulatkan semula... masa tengah buat balls tu panaskan air...dah nampak bubbles sikit2 tu bolehla masukkan adunan yang telah siap dibulatkan... biarkan seketika sehingga ia terapung dengan sendiri.. tandanya dah masaklah tu...
angkat dan golek-golekkan atas kelapa parut tadi...dah siap.... easy peasy kan... my love cakap tak cukup kena buat lagi...i very like... warna dia taklah emerald mana sebab i didn't put any coloring, natural ingredient tau..tanpa pewarna..eceh macam iklan plak...tapi nak letak sedikit pewarna pun boleh, terpulang...
selamat mencuba....


4 comments:

Cik Faz said...

emarald ball in white,
kiut la nama tuu!! :))

Hanis MY said...

hehe yer ke... i likee... mekasih cik faz yg comey plus puitis...

hana said...

salam hanis.. slamat ari raya maap zahir batin er... raya kat sendai ker taun nih? meh jemput mai kanazawa. :)

Hanis MY said...

w'salam kak hana..ha ah raya sendai huhu hari raya kena masuk lab...wahh bestnyaa kalau boleh pergi makan masakan kak hana yg superb tu!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails