Wednesday, September 1, 2010

Just move on...

Hari ni feeling betul... sayu sedih semua ada... sensitif sangat.. usually i wont think this much about this issue. Tapi bila lama-lama rasa tertusuk dalam hati... i am stronger because my love is always by my side and plus i am busy with my work so its kinda distracted me from thinking. No matter what people say, it's just me and my love who know, understand and experienced the real situation. Tatau la nak post ke tidak huhu...kalau anda baca maka dah selamat dipublish lah tu...

Sejak dua menjak ni makin kerap orang bertanya. Dulu kerap pastu dah senyap. Bila orang kembali bertanya, tiba-tiba teringat perbualan dengan kawan lama, tak adalah rapat sangat...bertanyakan pasal zuriat. Biasalah kalau dah menjejakkan kaki ke alam perkahwinan, ini adalah soalan wajib, kalau belum ada anak tu macam masalah dunia, macam pelik, macam tak sempurna. Teringat lagi ayatnya "Dah 2 tahun  kahwin belum mengandung? tak logik." Dalam hati astaghfirullah...dia berkata seolah2 semuanya terletak di tangan my love and i, seolah2 boleh tentukan sendiri bila mahukan anak. Lupakah akan kuasa Allah... lupakah segalanya telah tertulis di lauh mahfuzh? Adakah anda tahu bila dan bagaimana anda akan mati? Bukan dia seorang malah ramai lagi, saudara mara lagilah...nasib baik my love ni super extra cool...dia rileks je...yup, guys always relax...yang relax tu lah helped me cope along... apa2 pun masyarakat selalu menuding jari pada wanita akan hal2 begini..susah nak ubah mentaliti mereka... lupakah mereka yang semua ini adalah kuasa-Nya... i love kids and i want babies of my own...

These few months i became busy with lots of stuffs... no time to facebook, seldom online at ym and suddenly when I'm online, ada seseorang tiba2 bertanya... "Dah ada isi ke? Lama menghilang... mabuk ada isi eh?"Ada lagi cuma kalau bercerita di sini mungkin tak berkesudahan. Gosh..maybe i should feel glad and happy because someone care right? I tried to think positive all the time...or else i'll become stress...for those yang bertanya dan memberi semangat terima kasih sangat2...i am very glad to have good people like you guys...

I had an unforgettable experience early this year...Memang gembira dan memang dinanti2kan kehadiran itu..bersuykur di kala menerima berita gembira, tapi kegembiraan hanya seketika, rezeki tidak memihak my love and i... Dalam fasa tu nak pergi lab tak larat, rasa nak baring je, tengok lab pun takde mood...tapi gagahkan diri, kerana ini tanggungjawab, tak sanggup rasanya nak bayar ganti rugi dan keluarkan belanja sendiri kalau kena extend study.. i had a really rough time...masa tu sibuk dengan kerja2 lab..semuanya tertunda...I did my best to avoid from doing hard work demi menjaga si kecil yang berharga... but i just can't fight apa yang sudah tertulis...apa yang telah direncanakan...

Kesannya sangat dalam for me. I cant believe i am still sad talking about this. Hanya mampu bersabar, maybe i really wanted it, but Allah knows that i am not ready. Mungkin Allah ingin dedahkan diri ini dengan pengalaman yang hanya seketika itu, how does it effect my studies... mampukah diri ini menghadapi semuanya... Allah knows when is the right time...  my love and i hanya mampu berdoa agar semua yang berlaku adalah yang terbaik..semoga ada rezeki untuk kami nanti... insyaAllah

Teringat kata2 dari seorang kawan...
"Life is too short to stress with people who don't even deserve to be an issue in your life"
don't loose hope...have faith...
I totally agree... teruskan berdoa dan tabah menhadapi dugaan dari-Nya. InsyaAllah ada rezeki yang menanti...that is life..just move on, bersyukur dan hargai apa yang ada di hadapan kita.... tumpukan pada tanggungjawab sekarang...


18 comments:

fara said...

Hanis, bersabar lar yek. Biasa lah orang luar memang tidak memahami. Mereka bertanya tanpa mengetahui yang kita ni sensitif bab2 tu. Mungkin nasib mereka baik, mungkin mereka tak melaluinya lagi. Kami pun terima nasib yang sama, tetapi sejak semenjak duk kat sini, lepas tu plak dah lama sangat berkahwin..orang luar sudah penat untuk bertanya lagi. Betul tu Hanis, kuatkan hati dan sentiasa berdoa, Allah itu Maha Mendengar dan Maha Penyayang.

happyichigo♥ said...

Hanis...dira rasa nak menangis baca entry hanis ni...dira tak tahu pun hanis!! i am so sorry for your lost dear! dira masih terkejut ni...kehilangan itu smp bila2 pun tak mungkin dapat lupakan tp hanis mmg kuat, hubby sgt supportive! Allah maha penyayang sudah tentu suatu hr nanti hanis dan hubby akan terima zuriat..manusia mmg mcm ni lah hanis, asyik soal smp mengguris hati org lain...

dari pengalaman dira sendiri pun, lepas dira kahwin, dah ramai tanya bila nak anak...sakit hati mmg sakit..masing2 ada agenda sendiri, rezeki di tangan tuhan..dira paling benci org tanya soalan ni..dira pun sama seperti hanis...kenapa manusia mcm ni kan!

babe stay strong ok..apa yg kite tak ade, itu lah org sibuk nak tanya tanya..i know u're sad..tp..just stay strong !

sang luna said...

huu sedih baca entry puan. sabar yah puan. everything happend ada hikmahnya. yeah, Allah knows everything. akan sampai juga waktunya nanti, kalau bukan today, maybe esok, or lusa. anytime je Dia nak bagi rezeki, akan diberi juga. kuat kan semangat kay puan. saya doakan puan sebaik2 rezeki dari Nya, semoga tabah hadapi semua ni. insyaAllah :)

anies said...

babe,sedeyh nye bace ur entry ni. i feel u dear. sorry to say, but biase la..typical malay.kan?hmm..
juz be strong and keep on praying yeah.insyaallah :)

Cikli said...

salam,
life is too short to cry, long enough to try.
tu kata-kata penyanyi helloween.

Hanis MY said...

Salam Cikli...
terima kasih banyak2..:D

Hanis MY said...

Anies dear...thanks a lot dear..aminn..insyaAllah...

Nana cyg.terima kasih byk2... i'm trying really hard to be strong, insyaAllah...

Hanis MY said...

Dira...terima kasih..ye, sampai bila2 pun hanis tak boleh lupa, syukur hubby sgt supportive sebab hanis sedih yang melampau...asyik fikir je..sekarang dah better sikit, itulah manusia..sikit2 boleh ignore tapi lama2 rasa sakit hati..huhu...

Hanis MY said...

Fara..thanks a lot, yerr hanis sangat2 sensitif, wanita mana lah yang tak nak anak, bukannya kita sengaja tak nak anak huhu..owh hanis tak tahu fara pun pernah alami benda yang sama.. bykkan bersabar juga, sama2 lah kita berdoa..insyaAllah ada rezeki kita nanti..aminn

BURDHANI said...

u, maybe Dia nak bagi u settle kan ur study dulu kut. wallahualam. my pray always with u dear.

kdg2 menda2 macamni buat i takut2 nak getting married, sbb kita tak tahu nasib kita camne nnti kan..

Hanis MY said...

Burd...thanks dear, dont worry.. I'm sure there is a wonderful path for you yang Allah dah tentukan, my prayer is with u too dear...

talkingzebra said...

u.. although i x mungkin phm ape u rase, be strong and be positive all the way. don't get too stressed out and be depressed. u have to take good care of yourself as ramai yang syg kn u. org putih ckp, things happen for a reason. org mlayu ckp, da takdir and kene redha. papepun, u are a wonderful person. I am sure (insyaAllah) u will have a wonderful life ahead. Life is too short to be thinking about it all the time and be stressed out. live your life to the fullest. plus, lau i cukup duit and cuti, i may see u there in Feb.. hehe.. =)

i sayang u.. xoxo.. =p

Aiydalela said...

babe! biarlah ape orang nak cakap. mulut orang kite tak bleh tutup. Allah lebih mengetahui apa yang terbaek untuk diri hamba-hambaNya.

biasa la tu, bile takde anak sibuk duk tanya bile nak ada anak. Bile dah ada anak 1, tanya lagi.. bile nak tambah anak?? bile dah ada anak. tak bape nak pandai. tanya lagi. eh! anak u duk kelas corot ke?? bla bla bla.

mane nak larat kalau duk layan kerenah mulut orang.

* touching amats deh entri nih, sob sob!

take care yank!

Hanis MY said...

Nisaaa...huhu thank u dear...i syg u jugakkkk...terharu with ur words, ok will do...u r soo wonderful...
yes! please come n visit me..i'll be waiting tau... tak sabar nk jenjalan with u...

Hanis MY said...

Babe...huhu..yer...mmg tak nak peduli tapi sampai satu tahap tu jadi sedih sgt2...itulah manusia..cakap tak fikir perasaan org lain...
thank you u...atas semangat n meaningful words...u pun take care.. winduuuuuu banget....

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

i didn't know about this too.. alamak, why am i always be the last person to know about this?? cian qila

Tuhan sayangkan akak dan tahu akak mampu hadapi dugaan ini..insyaAllah setiap dugaan yang diberi dan dihadapi dengan sabar, pasti ada ganjarannya di kemudian hari..insyaAllah

biarlah mereka2 itu yang hanya pandai bercakap itu ini..hanya kite yang paham situasi diri kita ni kan kak?

be good, be strong
you are not alone
:)

take care kak!

Hanis MY said...

Qila...tq my dear, ramai yang tak tahu Qila, akak fikir pjg nak cerita kat sini last2 cerita jugak.. release rasanya, i agree with u Qila, moga ada hikmah disebalik semua ni..thanks a lot! I will and i must..u too take care!

Eyrique Ettiqazz said...

Hanis ,I'm so sorry because asked u this matter a few days ago(baru bc entri ni pdhl setahun lps dah publish,time to qadho reading ur entries)..really3 sorry,so many times i asked u this matter...Sabar sbb mgkn DIA nak beri yg terbaik...x tau yg U sedih kalau tanya pasal hal ni....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails