Friday, October 1, 2010

Backpackers Diary-Day 3 "Hiroshima Atomic Bomb Dome"

Its time to say goodbye to Tottori...sooo sad sebab tak sempat pear picking and watch kunang2... huhu. Traditional betul i ni kan, kunang2 la, petik buah la..hehe..yes, because i love animals and nature... bas ke Hiroshima jam 10 pg. Selepas makan bekfes yang sangat best dan mengenyangkan, lepak bilik dan kemas, we headed out...
bye2 Tottori...i will missss uuuu... perjalanan yang dijamu dengan pemandangan indah..terbantut niat nak lena dalam bas..sebelah kanan lautan...sebelah kiri pula...

padangan sawah padi dan bukit bukau..oohh tottori, i fell in love with this place... masa ni masih lalu jalan biasa sebab ambil penumpang di stesen local..bila dah masuk highway dah berkurang pemandangan memukau jiwa...
Ada peristiwa semasa awal perjalanan kesian juga pada bus driver tu... tapi of course la silap dia kan, alhamdulillah tiada sesiapa cedera. Sistem traffic light kat Tottori that we notice banyak lampu kuning blink2... maknanyaaa kenalah slow down bila menghampiri traffic light... so sampai la satu traffic light ni kebetulan tengah lampu kuning... ada 3 orang budak sekolah naik basikal standby untuk melintas... pakcik driver tu tengah laju, mungkin dia ingat lampu blink2 kuning. Tiba2 lampu bertukar merah...alamak! masa tu my love and i dah nampak...pakcik tu dah tekan brek tapi slowly, sebab kalau tekan mengejut akan bahayakan penumpang pula...he did the right thing, lepas tu salah seorang budak ni dah terkedepan, tak pandang kiri kanan, mmg aim nak lintas bila lampu melintas hijau...pakcik ni pun hon, dia pandang and sempat under sikit..dalam keadaan blur, fuhhhhh nasib baik, sikit lagi nak kena... berdebar takyah cakap, kalau kena melambung budak tu... huhu... kebetulan ada pakcik polis pulak at the other traffic light... maka kena saman la bus driver tu... huhu..berkali2 dia naik bas minta maaf sebab perjalanan dah delay... dengar makcik belakang merungut cakap polis tu strict, sebab pakcik driver ni terlebih sikit dari line dan lampu merah... tapi yerla...dia silap bajet.. apapun sabar ye pakcik..ada hikmah tu... hu...

Ok sambung cerita... kami sampai pada jam 3 pm di Hiroshima bus station, ingatkan sampai di Hiroshima eki, maka terkonfius sudah masa tu terkial2 jugak sebab dah set dr awal apa nak buat and cari when arrived at Hiroshima eki. Tengah jalan2..datang la 2 mat saleh (kalau zaman degree panggil mat soleh, ajuk akak roomie hehe, dia cakap panggil macam tu supaya mat saleh dpt hidayah haha). Kami terkejut bila sampai Hiroshima ni raammaaiiii sangat foreigners ada tu nmpak pakai baju kerja ada tu macam pelancong, bandar dia pun besar. Eh lari topik pulak... ok dia datang and said "are you ok over there?" My love bercakap dengan sorang tu and the other one approach me... i buat donno ajelah, sampai dia tanya datang sini buat apa... cakap jela terus terang datang jalan2... Lepas dah tahu arah tuju dia pun mengiterbiu la my love and i
"where do you come from, how old are u, what are you doing here?"
"We are from Malaysia (ckp ala2 bangga gitu haha, tipu jerla), just sight seeing, we studied in the north side, are you guys studying too?"
"We are missionaries... based on the south side, we approach people to teach them english and teach about Christian"
Haaaa tokojut u...pendakwah rupanya mereka ni siap ada port di selatan jepun lagi, baru perasan mereka memegang buku itu, lepas tu...boleh pulak dia tanya
"What religion are you? What is the religion in malaysia..." huhu diriku berlitup dengan hijab masih mahu ditanya...and i answered...
"We are muslims, in malaysia we have all religions, muslims, christian, buddhist and hindus..."
They just nod and said "If you want to learn english, this is our card and our numbers back here, if anything u can just call us, and u can search the office in sendai"
We took the card and nodded, and want to make our way... salam dihulur tak berbalas, maaf ye, takkan nk bersalam dengan bukan muhrim, i just move behind my love, nod and smile... huu...
Nasib baik hotel dekat dari stesen bas tu, lepas check in hotel and solat, my love and i went to the nearest sightseeing... Atomic Bomb Dome...
 Jalan kaki dari Chisun, tak sampai 10 minit, wahh bandar ni ada tram....
Terpegun berada pada tapak sejarah dunia, 6 Ogos 1945, bom atom telah dijatuhkan di Hiroshima seterusnya di Nagasaki 2 hari selepas itu....
 my love di hadapan bangunan yang dibina sejak 1915...and one of important building at that time... tinggal rangka selepas terkena bom.. bangunan sekitarnya hancur musnah...
menikmati suasana angin sepoi2 bahasa di tepi sungai..sambil memerhati ke arah one of the world's heritage memorial....
 the other view...
 the history....

 on the way to hiroshima peace memorial museum...not far from the dome... lintas jambatan tu je...
 Peace memorial park...suka pokok kat tepi tu boleh main ciku cak/peek a boo hehe...
 masih di peace memorial park..belakang tu museum...
 with my love darling, tq mr stranger for the photo... jalan2 kat sini sangat ramai palancong di mana2 nampak group tour sedang bagi taklimat dan tunjuk arah jalan...
 another view...
entering the museum, nasib baik sempat, sebaik saja kami masuk kaunter tiket dah ditutup... murah 50 yen aje... i am wondering tang nak masuk temple mahal la pulak, ish2...
 some of the pictures during that time....
 bom atom dijatuhkan pada 6 Ogos 1945 jam 8.15 pagi... the watch that survive on that day...kat poster tu ada tulis... sewaktu ia berlaku pemilik jam tu sedang melihat keluar tingkapnya ada pepatung di atas pagar...dia mengambil topi untuk keluar rumah melihat pepatung lebih dekat dan pada ketika itulah ia berlaku....
 the watch...
 ada maklumat dalam bahasa melayu!
 gambar kemusnahan bandar hiroshima selepas bom djatuhkan...
 kanak2 tiada tempat untuk belajar... it felt real... seolah2 boleh membayangkan apa yang berlaku dan dialami oleh mereka, sungguh menginsafkan, betapa kerosakan yang sengsara akibat senjata manusia yang inginkan kuasa, cuba bayangkan umat islam di luar sana, dibom setiap hari, berada dalam ketakutan... kehilangan anak, kehilangan ibu bapa, kehilangan keluarga, diseksa, tiada sekolah untuk belajar...dan lebih teruk lagi dari ini...oohh..sedih dan sayunya... Ya Allah lindungilah mereka...

 mangsa yang survive pada hari kejadian..tapi hidup mereka tidak lama kesan radioaktif sangat kuat...
 tempat bom atom dijatuhkan
 bahan sejarah....
 pakaian sekolah kanak2 lelaki yang hampir hancur...

 kat luar tu ada fountain...dan gambar bawah tu merupakan tempat sebenar di mana bom atom dijatuhkan....
 view dari seberang sungai...
 night view at the dome...
 jalan2 cari makan...terserempak dengan street magician..wow...terpegun dengan majiknya... tapi love control buat macam ala2 biasa je hehe...
Hiroshima eki... 
End of day 3.... lawatan yang memberi kesedaran dan pedekatan yang mendalam tentang salah satu sejarah dunia....being and seeing in real...makes the difference...

10 comments:

H A N S said...

Hanis!!! suker3 journey hanis ni..ader day 4 x? heheheh :)

Hanis MY said...

Honey! of course ada hehe, working on it...tapi hari ini agak busy will update soon k...

MOMMY NADIA said...

commey lah Pn Hanis ni..
scenery mmg cantik!!love it!!

anies said...

wah..the way u decribe it, rase mcm i pon g travel same jugak. hehe. g la jalan sokmo,buleh cite lg kat blog. kite nak g sane ntah bila la kan. hu

Hanis MY said...

Hi mommy Nadia..arigatou ne! Looking forward for ur syawal update.. next year dah bertambah ahli keluarga bestnyaa...

Hanis MY said...

hey babe! i wish i could namum apakan daya..huhu...there's still day 4 and 5...lepas tu back to my usual routine huhu...

NARDtheNERD said...

i love ur handbag.
:)
hehe.

Hanis MY said...

Auww..thanks nard, i loike...

talkingzebra said...

uish.. sakan u berjalan ek? =) eh... adib tnye, lau dia nk ikut leh ke? i suh tnye u sendri.. tp dia x tnye2.. so, i la tukang tnye nie.

Hanis MY said...

eh, of course la boleh my dear, tapi my hpuse tak muat la..takpe rumah undergrads ada hehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails