Thursday, November 4, 2010

Japanese Yen...

Nak bercerita tentang cost of living di sini. Ada pro and con nya. Pada umumnya, sudah tentulah lebih mahal jika dibandingkan dengan mesia (kalau guna duit RM, tapi kalau guna yen pun rasanya mahal jugak), kalau bijak berbelanja pasti dapat berjimat cermat kan?

Masa awal2 sampai dulu takyah cakap la duit ni mengalir macam air, bayangkan kami dapat duit dalam RM masa tu belum tahu kat mana nak cari barang murah dan sebagainya... 
 ni duit syiling jepun, bermula dari kiri, 1yen, 5yen, 10yen, 50yen, 100yen dan 500yen. Sekarang duit jepun dah naik, 100 yen = RM 3.80, masa kami datang awal2 dulu 100yen=RM3.40
Masa awal2 je rasa susah nak adapt. Once dah dapat elaun dalam yen barulah ok, dan tak convert sangat kalau tak, sure la semua barang pun mahal. Kadang2 kalau bawa duit 500 yen dalam poket, nampak nilai sikit tapi kalau convert, 500 yen tu = RM19 huhu.
nak tengok apa yang boleh dibeli dengan 100 yen?
 barangan di daiso (100 yen shop, after tax 5%=105yen) rasanya kat mesia pun dah ada kedai ni kan? But i dont know how much it is per item. Kat sinilah kami cari barang rumah seperti brg2 dapur dishes and so on, alat tulis, buku etc.... kebanyakan barang made in china, ada la certain stuffs made in japan...
satu lagi feberet spot adalah kedai second hand, kalau nasib baik boleh dpt barang baru dengan harga yang sangat murah...
boleh beli air kat vending machine, itupun belum tentu 100yen, biasanya 110yen ke atas... sebelah dia tu (pencil kaler biru) adalah trash box....buang tin atau botol...usually setiap vending machine pun macam tu...pembersihkan mereka ni, kita yang "islam itu bersih", takdelah sebersih orang yang tak beragama ni... sebab tak semua orang kita mangamalkan amalan kebersihan, kalau mereka ni islam dah byk pahala mereka... (dipetik dari ayat my love)
500 yen tu boleh makan dinner or lunch, kat cafe, lauk biasa2 je, kalau ambil lauk simple dan amount sedikit, 500yen tu bolehlah survive untuk lunch and dinner, nasib baik kami bawa bekal... dah jimat... memandangkan tak banyak makanan yang boleh dimakan di cafe tu...
ni pulak duit kertas, so far jumpa 3 ni je...1000 yen, 5000 yen dan 10,000 yen. Duit mereka ni tak pernah tukar2.. even duit lama masih laku sampai sekarang, baguskan.. mesia dah berapa kali tukar dah, siap duit lama tu tak laku lagi ha..kan..kan..sodih betul... eh nak cakap pasal fesyen sikit (tu diaa fashion tuu) baju kat sini walaupun tak berjenama cecah beribu2yen... apatah lagi kalau berjenama.

-makan sushi 2 orang (1000yen),
-beli makanan stok sminggu, ikan, sayur, telur, etc (1000yen kdg2 lebih brgantung pada lauk)
-ayam 2kg (1000yen)
-daging 1kg (1000yen)
-buffet restoran (paling murah 1800 yen)

kalau datang sini dengan RM fuhh tatau la nak cakap cemana, ayam 2kg = RM 76, oleh itu bila beli jangan convert dan memandangkan dpt dlm duit yen maka bolehlah anggap 100yen tu macam RM1 (sebab rm1 kat mesia pun boleh beli air minuman kan, sama dlm kes 100yen kat sini, sebab tulah diberi anggapan sebegitu rupa), 1000yen tu RM10 and so on... oleh itu baju kalau jumpa baju 1000 yen tu, i will be the happiest person, tak apalah tak ada jenama pun kan... sebab tu kalau jalan2 time sale, boleh jumpa baju 1000yen (ataupun dengan kata lain baju 10 hengget hehe), janji selesa dipakai dan menutup aurat. Tapi susah nak jumpa, kalau jumpa tu mesti nak habiskan stok, tinggal sehelai je, paling banyak pun 2 helai, nasiblah. Baju2 i ni semuanya 1000yen ke bawah, jarang betul nak cecah ribu2 yen ni.. lagi suka bila baju tu one-piece/dress dan bukannya blouse biasa....i veryy the like onepiece hehe...ni antara 2 contoh baju kununnya 10 hengget dalam koleksi...
baju pakai time anniversary itu hari....
dress cekik di pinggang, berbunga pepel kecil,i likeee, memandangkan kat sini orang bukan pakai menutup aurat oleh tu susah la nak dpt baju lengan panjang sopan santun yang sale pulak tu kan, tapi takpe boleh pakai dengan inner, cardi, jaket and so on...betul tak? hehe... 

Tapi walaupun nilai matawang mereka mahal tapi sesetengah barang murah juga... contohnya, full tank minyak kereta 4000 yen, dengan nilai sama, boleh beli jeans levi's lelaki di outlet, ntahlah biasanya kalau berbual tentang ni mesti lah with my love darling...hehe...for me dialah pakar, sebab tu nak beli apa2 selain minta kebenaran haruslah tanya pendapat juga, terus terpanggil untuk menulis entry ni... apa2pun mesia tetap di hatiku... cuma saje nak bercerita tentang kehidupan di sini..yang baik boleh la kita amalkan....


7 comments:

man yusoef said...

wah one-san, lamanye tak berbelog...hehe..nak request, ape kate one-san post pasal kecanggihan teknologi jepun..diorang kan gile kreatif hasilkan produk...pasal toilet diorg ke...hahah...

betul ke penggunaan "one-san" ni??

H A N S said...

ooo..camtu currency kt japan ek..heheh..thanks hanis for da info :) baju 10 hengget ok wat, kdg2 samer jer kuality ngn bj branded kan? =)

mzhany said...

hana, hurmm xpe cite je ada yg suke baca...hany lah tu hehe...

ha betol kata man tuh, apa kata cite gak psl kecanggihan dorang tuh...

mzhany said...

hana, hurmm xpe cite je ada yg suke baca...hany lah tu hehe...

ha betol kata man tuh, apa kata cite gak psl kecanggihan dorang tuh...

Hanis MY said...

Man, pasal 'toi' dulu dah penah post kena carik balik hehe..lupa daa...

Honey! yup stuju! janji kiut miut kan kan...

Hany, okies insyaAllah kalau jumpa something interestting hanis akan postkan k...

♡ Sutera Kasih ♡ said...

1st time singgah kt sini dr blog BA.
wahh..mcm syok jakk tinggal kt sana..tp bila dgr kos sara hidup tu..dgr nilai tukaran wang..fuhhh..mahalnya huhu..tp msti syok kan dpt merantau kt negara org lagi2 kt jepun..ada jumpa doremon x kak? hihi :P

haszuraidah ishak said...

jenjalan kat sini dari blog ben..ben ado buat entry pasai blog ni..jepun kat ne ni?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails