Thursday, November 11, 2010

Palsu..dusta...

courtesy of google search...

Agak terkejut semalam pulang dari lab, my love tanya ada baca berita pasal Fazley ke tak. Sempat la borak jap. Pagi ni apa lagi terus terjah dan membaca berita serta blog rakan2 mengenai ijazah palsu Fazley (erm tatau nk tulis Dr kat depan ke tak huhu). Diambil dari sebuah forum mengenai university tempat Fazley memperolehi PhDnya... of course i tak tahu sejauh mana kepalsuannya, ini hanyalah dari pembacaan dan pendapat orang lain...

"The Irish International University is an unaccredited university operating in the United Kingdom and the Republic of Ireland. Founded in 1996, the IIU has no campus of its own, but works with unspecified partner institutions in Ireland and abroad. When talking about the IIU to a BBC reporter, its "Honorary Chancellor", Jeff Wooller, said that: "The whole thing's dodgy."[1] According to its website, the IIU is still in operation, although in response to the report shown on the BBC, it has removed some material.[2]"

Ada juga yang mengatakan, tidak logik bagi Fazley untuk mendapatkan master dan phd dalam masa yang singkat. Malah ada juga yang berkata semuanya ijazah beli. Cuba tanya siapa supervisor dan apa thesis yang telah dibuat. Erm entahlah, tatau nak kata apa nooo....masa mula2 tahu dia dapat Dr, turut bangga anak melayu, artis pulak tu.. lagi besar pengaruhnya untuk menjana minda generasi muda, buat motivasi itu dan ini, bolehlah bantu anak2 muda yang lain. Hanya dia dan keluarganya serta yang berkenaan sahaja yang tahu akan hal ni. Apa yang penting dalam menuntut ilmu adalah ikhlas dan niat yang betul. My love and i ni pun sedang dalam usaha memperoleh phd kami, balik nanti nak didik generasi muda mudi pula...insyaAllah dengan izin-Nya semoga niat dan usaha kami akan mendapat ganjaran pahala dunia akhirat....aminn...


11 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ said...

hish2..nk nasib hana bgtau klu tak sampai skg pun akak tak tau..org mcm 2 pun ada ka?

Hanis MY said...

oo akak pun baru tahu gak eh? itulah tak sangka kan?

MOMMY NADIA said...

itulah kan, bz bz jadik artist sepmat tu buat master n phd at short period kan..
ntah lah sape yg betul sape salah kan..

Hanis MY said...

Stuju tu nadia, bila keluar news tu baru la rasa cm make sense jugak la kan

cik daisy said...

sblm ni hubby akak pun dok ckp menda yg sama ~ beliau tu beli degree & phd sbb anak org kaya. kalo betul lar, mmg lar dia bole beli papers ni tp mcm hanis kata, ilmu yg ada dlm dada x bole tipu. yg penting, dia x bole beli ilmu tu.

Najmi Amir said...

xdk shoutbox kew ea/....suda boleh koem ke blog saya hehehe

H A N S said...

pnah dgr isu ni dari dulu lg, cuma skang baru kuar fakta. huhuh..aper yg penting? 'KEBERKATAN' :)

E.d.Y said...

mmg dah lama pelik dgn fazley ni...buat master n phd cepat sngt...

NARDtheNERD said...

hmmm.
universiti tu tak diiktiraf ke..dia dpt ijazah palsu?.
hehe.

nanae said...

tu lah, terkejut baca the news. but then, kita nak judge dia pun, we dont know the real story kan. huhu
yah, puan hanis, ganbare! bestnya kalau dapat belajar under puan hanis,en termimi dah pernah dah,lol mesti seronok if puan ajar. fathur dapat rasa dah. hehe apa2 pun, all the best puan hanis yg kawaiii !! :D

εїз Cik Fasya εїз said...

hah,betul.da baca berita tuh. tp tatau kesahihannye kn..
goodluck mummy!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails