Tuesday, March 8, 2011

Memori pakai Kimono...

Inilah memori yang takkan dilupakan sampai bila-bila. Pengalaman yang saya war-warkan dalam entri Dapat yubiwa di Hina Matsuri tempoh hari. Alhamdulillah rezeki... duk sibuk dengan urusan lab, hampir terlupa nak survey program Hina Matsuri, lepas tu satu hari datang Soutome-san bagitahu pasal program Hina Matsuri untuk pelajar dari luar. Pergi sana pun dah lambat, semua kimono was already fully bookedl! Tak ada yang available pun. Saya tetap tunggumenaruh harapan, kebetulan ada seorang peserta pulang awal dan tak ada insan lain yang booking kimono tersebut selepas gilirannya... syukur sangat-sangat. Nak beli kimono satu set tu sangatlah mahal, lebih mahal dari kereta usang kami tu, jadinya kalau beli kimono ni seolah-olah pakai kereta kat badanlah kut huhu... lagipun kalau beli boleh pakai masa hari raya ke? :P.

Totally different from yukata (kimono musim panas). Yukata juga banyak disediakan di hotel sebagai baju tidur dan juga baju yang dipakai masa berjalan nak menuju ke kolam onsen penuh gaya mutu keunggulan (pakai semata-mata nak ke bilik tersebut, tskk, bukan apa senang nak pakai balik dan laju2 terus ke tempat makan mahupun pulang ke bilik). Bila masuk onsen tak boleh pakai seurat benang pun ok... ahauuww maluuu...
 antara pilihan kimono... saya ada rezeki untuk pakai yang ke-2 dari kanan... bayaran yang dikenakan hanyalah 300 yen (+- RM11)
 sabar menanti di bilik persalinan (kalau cakap depan orang indonesia mesti terkejut sebab persalinan=bersalin/beranak/give birth)
 weeee orang tu dah nak balik sebab dia ada hal...
 permaisuri di bilik persalinan, (Sis Astina..ampunnn pinjam title kejap ek). Lapisan pertama adalah kain cotton nipis tanpa corak... lapisan kedua kain sutera lembut...
 inilah rupanya sebelum dipakaikan obi... kimono ni panjang dan akan disesuaikan mengikut ketinggian kemudian diikat di atas dan dibawah lipatan untuk tampak kemas dan anggun (berangan masuk rancangan Nona haha...)
 suka lengan panjang tu... corak pada kimono pun tak sarat, just nice! tapi lupa nak posing bagi nampak lengan kimono tu, dushhh huhu..menyesal...
 pemakaikan obi... memang dia ikat ketat2...terasa diri ku kurus dan selim melim walhal bila tengok macam seketul besar je pada kawasan perut tu...
 para peserta lain...
 posing di bilik pameran Hina Matsuri.... i very like! My dream come true... tapi baru separuh sebab yang betul2 punya adalah bergambar dengan cinta hati yang mana dia pakai versi lelaki, owhhh pasti segak! Tapi sampai sekarang dia masih belum termakan bujukan rayu ku...nape ntah cinta tak nak pakai...sob sob, rakan2 sekalian tolong doakan ye...
 MJC=miss japan celup (ahaha... sila pengsan dengan segera) abaikan khayalan patik yang hina ini huk2...
 posing bersama IKEBANA sejenis gubahan bunga ala jepun (orang kata susah nak buat gubahan ikenaba ni) entahlah belum pernah ikuti kursus tu, kalau ada saya pasti akan cuba!
 abaikan posing syok sendiri ini... kimono tergantung tu antara kimono klasik dan mahal, coraknya dan warnanya not really my type tapi ianya disulam dan dibuat penuh teliti, mungkin gambar burung tu membawa sesuatu maksud tersirat....
 di samping perhiasan Hina yang lain...
 alamak kedudukan jari jemari saya tak betul..sepatutnya kena ikut macam cara makcik tu... kanan atas kiri menang dah betul tapi kesemua jari kiri harus ditutup menggunakan jari kanan tu, owh sungguh beradat, ampunnn...
 terima kasih buat Dewi kerna sudi ambil foto ya! tak sempat nak posing lama2 dan juga posing cun2 sebab perlu bergegas pulang ke lab... tsk...
 Bila dah pulangkan kimono, saya disajikan dengan manisan Hina masturi rice yg mcm dalam "cikelat krispy" tu disalut dengan gula berserta kacang merah rebus disalut coklat...oishiikatta yo!
 dan juga dihidangkan dengan matcha (teh hijau pekat) plus Hina candy and kuih sakura apa ntah (pink bulat tu)

Ureshiikatta desu... doumo arigatou gozaimashita for the most wonderful experience ever!

47 comments:

Shafa said...

cantik2. kat malaysia ni kalau nak pakai kena g bukit tinggi ada taman jepun. Tingin gak nie...

shah-kayrul said...

memang manis cik hanis kita nie..muka dah ala jepun dah...pakai kimono lagi la nampak gadis jeoun...

kasihredha said...

sungguh ayu & anggun...
akak tengah berangan pakai kimono pink (yg tengah tu)...huhu

Lya Colours said...

alalala comel je
kalau saya pakai dah rupa apa nanti. huhu

amirah said...

eh eh..oshin dah ada balik??hehehe...canteknya hanisss..jeles ok.kalo ahkak pakai nnt org konpius, manusia ke dugong sebab bulatttt je..hehe

saya YANA said...

besnye....

Queen said...

suka baca blog orangyang duduk di luar negara... boleh tgk2 tempat orang..belajar tradisi dan gaya hidup mereka...

=)

salam perkenalan ya!

MAPPIAU said...

vavava dah macam orang jepung okeh akak tengok ko pakai kimono tuh, tapi dik biar bebenar harga kimono tuh? perrrggggh pengsan okeh dengar harge die huhuhu

Umie said...

hanis pakai kimono kawaii ne..jeles akak x dpt nak pakai lg..harap2 next year ada rezeki nak pakai kimono..;-)

efa nur said...

waahhh..nice..best nye sis..:)
teringin pulak efa nk pakai kimono..hehehe :D

wida said...

hanis, rupa kamu pon dah mcm awek jopun..huhu
santekkkk sgt:)

d_LA said...

tingin nak pakai kimono..ms pegi japanese village kat bkt tinggi tu x smpt sbb ramai sgt nak kene tgu..huhu...mesti jd sopan giler kan nk jln..

Hanis Azla said...

seronoknya dpt bergaya dengan kimono yg cantik tu..

Kamalia said...

kawaii...hahaha,sungguh cantik itu kimono..tp,mmg mahal sgtkan..seolah2 sarung kereta ke badan..ekeke,mcm2 la hanis ni..xpenah cube pakai ni lagi..yukata pun xpenah gak..susah tul bila xbersosial sgt ni..uhuk..

princess laila said...

wah. cumilnyer akk pkai kimono! laila pon penah taw pkai! nak tngok? g link nih~ :))

http://acikneazara.blogspot.com/2011/01/contest-pic-hitam-putih-paling-cool.html

anie,Nagoya said...

Nak gmbo hang pakai kimono sekeping.kawai yo.ingat 10thn lpes pakai kimono tuk gmbo kawen.wane putih n merah.

Kawan kkanie penh beli kimono yg berarge 50man.huhuhu....memang tak mampu nk beli

farah fauzi said...

banyak benar kain dia duk melilit neh...best2..

amira said...

dlu mase kecik2 sy igt belakang kimono tuh org letak bekal nasik..

niesz said...

hehehe..comel nye..dah mcm awek jepun dah..ehe..

thanx for d wish ya :)

mzhany said...

hana, beshnyer...uuu cantik sgt...suke suker..

mahal tak harga kimono nih???

A.s.t.i.n.a said...

Disbabkan beta kasih.. maka gelaran ini beta sudi pinjamkan.. heh..


Komen sebenar: saperkah yang cantik sgt berkimono ini.. dahlah wajah lembut..ayu.. kenapakah sis rasa mcm nak jadi Dr hais pada momen ini dengan santun pakai kimono.. nanti nak print pic ni dan tampal muka sendiri.. herher sis sgt reti pakai adobe yank..

miszlullaby said...

oh oh oh...tersangatlah cantik!!!

Anisa Hang Tuah said...

alalala.kiutnyee..
nis pernah try kimono mase minggu bahasa jepun di UUM...best2..
hihi

Eyrique Ettiqaz. said...

wah dah mcm awek jepun..kekekeke.

mast@work said...

cantik la.. harap nanti kak mas pun dapat pakai.. teringin...

JIJI YU said...

muehehe jah wat kelik sepasea..wat paka tiko rayo..

A.s.t.i.n.a said...

arrgghhhhh beta sgt geram sama ini dr chomel.. apeke lurusss sgt nehh.. bolehla beta lantik jadi bendahari jaga bank beta.. ade maybank sajer pun tak sampai ribu raban.. heh..

beta sgt pandai adobe (read: tak pandai langsung lerr yank)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

msti mahai kan rega dia nis..
dalam linkungan brpa rm kimono ni agak2 ya?

yatie chomeyl said...

bestnyo..dekki ah, oghe takdop kesempatan lg nok pakai kimono huhuhhu

Lady of Leisure said...

bestnya, bila baca yr experience terasa nak sangat ke jepun.. kitorang suka japanese art and culture.. susunan rumah ke, makanan jepun ke very neat kan.. kemas, cantik n bersih, kitorang pun terjatuh cinta dengan ikebana, itu hari ada dokumentari dalam tv kitorang dok try gak. betul la susah nak buat ikebana kan, walau nampak simple.. tapi cantik kan

nur khairunnisa mohd azuhar said...

kak hanis! u look so comel with that kimono,kawai 100% !!
dah macam miz trait fr japan ur face :)

kay_are said...

x susah ke nak jalan2 pas pakai kimono tu? nampak macam berat je .. em

JP Nurul said...

kalau sis xbertudung memang dah btl2 wanita jepun...hehe

cantik sangat!


kenapa kimono ni mhl ek???sbb jenis kain ke ape???

myzatulmarghliyana said...

cantik la sis pkai kimono tu. klu sy mesti kene pkai size budak2. sebab pendek sgt. hahaa =D

Faaein Himura said...

wah... bestnya... teringin gak nak pakai baju kimono ni.. bilah lah turn sy plak.. hehehe..

H A N S said...

hanis, cantik kimono yg hanis try tu..corak dia cantik..waahhh, ntah biler la dpt raser nk pakai kimono..agak2 klu org pakai, nampak lg gumuk, especially tang pewot..hahahah

Ina said...

cantik...so sweeeeet..suka tengok awak pakai kimono tu..beli la satu..buat kenangan..balik m'sia letak dalam frame..he.he.

adnil linda said...

hanis sensei....tingin maw pkai kimono jugak...huuhuhuhu

mekchu said...

tak pernah dpt peluang lagi nak pakai kimono nih.. teriiiiingiiiinnn sangat.. apply JAICA tak dapat pulak... neway, u look so sweet walaupun kedudukan tangan salah.. hahahaha...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

santek lo....ko mesti jalan mcm rinhanikoma kan?hehehehehe....

Nur Liyana said...

cantik2!!!
bestnyer!!!!
teringin yana nk pakai..
doakan yana yer akak for my result spm nie..
hihiih

ade rezeki, yana dpt la lawat jepun cm akak jugak.....

en_me said...

chantekknyer amoi jepun tewww.. ehehe

sissyira said...

salam

pernah pakai kimono sekali,,kena bayar rm10..hehe

whitecappuccino said...

cantik!! Muka hanis pun memang cam jepun :) kimono kaknor tak penah pakai tapi pakaian Korea penah masa singgh di Seoul dulu.

Ct Arina said...

auwww cantiknye kak anis! rina pon penah gak pakai kimono. mase tu g bukit tinggi kat japanese village. tp kene baya 20 inggit. hahah

Anonymous said...

Cantik cantik cantik

maszull said...

assalamualaikum hanis...manisnya Hanis berkimono tu dah mcm org2 Jepun juga...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails