Thursday, February 10, 2011

Mata dan 4649...

Sebut mata terus teringat lagu Norkumalasari yang "mata melihat, mata lalala..." (lupa lirik dan tajuk yang betul). Dulu selalu cakap normalakusari (harap2 dia tak baca blog ni, ampun kak, ceh bajet blog kamu ni femes ames ke?), lepas tu cerekarama jadi cekerarama (haha itu bahasa mengada namanya tu). Udah2 le tu. Ok, apa lagi pepatah yang melibatkan mata..
 pinjam gambar sat...thanks fotosearch.com!
"dari kerana mataaaa... yang mempunyai kuasa"lagu dalam pelem sayang salmah...
"dari mata turun ke hati"
"mata-mata gelap" (ada ke ni?)
dan macam2 lagilah kan... silalah tambah dalam ruangan komen, (amatlah dialu2kan) kat sini pun ada mata juga...tapi bukan sebut mata=mate macam kita selalu sebut, sila sebut mata dalam bahasa penuh kebakuan ok! (dah mula dah cikgu  tak bertauliah ni nak mengajar haha).

"mata ne" maknanya jumpa lagi... ne bukan macam kat-NE, tapi NE-nek
digunakan bila balik rumah (contoh bila balik cakap macam ni kat labmates, Otsukaresamadesu, mata ne) atau bertemu dengan seseorang yang kita selalu berjumpa kat kampus ni macam staf admin ke, lepas borak2 dan nk berpisah sebutlah jya, mata ne / jya ne, mata
Kalau nak berpisah lama jangan la cakap mata ne tapi lebih sesuai cakap sayonara... sebab tak tahu bila lagi akan bersua... balik M'sia nanti i kenalah cakap sayonara tsk...

"4649" yoroshiku digunakan bila nak minta tolong/favor dari seseorang
mula2 dapat ni dari pelajar junior, memang langsung tak faham apa pun, nombor extension apa/sape yang kamu bagi ni nak? maklumlah depa semua ni sangat terror nihonggo kerana syarat pelajar undergrad adalah mengikuti persedian bahasa jepun sebelum datang sini. Kenapa pulak ditulis dalam bentuk nombor macam tu ala2 bahasa greek gitu haha... samalah macam kita duk guna singkatan (saya suka ke-2,2nya), tak pun (u "2" take care)... sekarang sensei nak ajar mengira pulak...
1-ichi, 2-ni, 3-san, 4-yon/shi, 5-go
6-roku, 7-nana/shici, 8-hachi, 9-kyu/ku
instead of tulis yoroshiku boleh lah tulis yang comelnya singkatan nombor ni membentuk satu perkataan...ada lagi tapi dah lupa huhu (sesiapa yang pakar bolehlah tunjuk ajar).
4-yon, 6-roku, 4-shi, 9-ku
kawan2 senegara saya berani nak cakap atau tulis macam ni kalau cakap dengan labmates / supervisor atau co-sv, sila jangan mengada nak cakap yoroshiku, haruslah beradan sopan dengan bagitahu versi penuh "yoroshiku onegaishimasu"...


45 comments:

Hanis Azla said...

hanis-san,
he..he.. dah lama tak guna -san tu sejak dah x kerja dgn jepun ni..
best juga bila guna wording dalam bentuk numbers mcm tu kan..

kelakarlah yg susah nak sebut kat atas tu.. kwn akak dulu tak boleh sebut falsafah.. manjanglah jd falfasah.. kebetulan ayah dia dr. falsafah.. terus jd dr.falfasah.

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

wah best2..leh blaja bahasa jepun kt sini..huhu..kalau nak cakap "x sabar nak balik KL" dlm bahasa jepun cmner ye pn hanis?

yatie chomeyl said...

"15"-ichigo
"39"-sankyu=thank you

mata memandang, mata melihat, mata lah puncanya ;)

amirah said...

ala...cumil je kalau guna code camtu kan..espcly kalo nak ngumpat org..hua hua hua..dulu kitorg selalu buat/cipta code ntah pape semata-mata nak ngumpat orang..ishhh..tak baek betoi..

Asmara said...

lagi satu paling common, '39' sankyu = thank you. hihi..

Amni said...

kalau mirul baca ni kak, mesti dia sngt suka. dia tu dasat nya minat ngan jepon ni sampai sanggup tengok cite jepon selalu + carik kamus lagi.. hahaha.. walaupun tak sama la kan dengan cara cakap orang jepun, tapi dia memang sangat teruja la..

pernah one day dia busking kat CM, KL, dia jumpa orang jepon kat situ. Boleh dia tegur orang jepon tu dalam bahasa jepon. yang kelakarnya last2 dia dah tak reti nak cakap pe.. hahaha,..

lepas tu dia mintak ajar orang jepon tu cakap simple word.. melepak la dorang tu sama-sama...

makin la dia exited nak sambung study kat jepon.. hehe.. mudahn sampai la kat sana one day! amin..

rATu kEBaYA said...

akak suka lagu nurkumalasari tu..

MAPPIAU said...

bab perkataan tuh akak berjaya dik paham alih2 masuk jer bab nombor tuh terus akak failllll okey nak pahammmm hahahahaa :P

Adzriel AB said...

hanis : kalau wak darsan tu kategori jepun gak ke? he..he..

hana sakura : confius lak ada 2 hanis ni... hubby suka le ke jepun ni.. akak ni out le..

liyana said...

huhu...unik ler..baru yana tau diorg pun guna number..huhu..bagus!!!!

Ujang9897 said...

kenapa terasa canggih gila nie

Anisa Hang Tuah said...

taheng desune

watasiwa anisa desu
dozo yoroshiku
onegaisimasu
hee

nis penah amik japanese dulu
tp sudah lupeee

Cik Pah said...

ohh..paham lah sya sensei.. lain kali ajar yg unik unik pulak yer

Miecyber said...

Omoshiroidesnee...

Hutang isi rumah mencecah RM 557 bilion

d_LA said...

rase mcm masuk kelas bahasa jepun je, amik kertas salin sume nota ni pastu hafal pastu ade xm pulak..hehe..arigato sensei ^__^

Hanis MY said...

Wah kak hanis dulu keje dengan company jepun ke? bestnyaaa mesti dah ada basic nihonggo ni... ahaha itulah suka sngt ckp bahasa berbelit...ada kawan hanis takleh sebut kaunter..mesti akan jadi kuanter sgt la comel haha...

niesz said...

dr kerana mata..yg mempunyai kuasa..hei..aku tergoda..aku tegoda terpesona..hahahaha..nyanyi kak..jgn x nyanyi..

nUmara... said...

hihi.. hanis, kalo kat tengganu pon gune perkataan campur nombor gak.. :p
contoh - berat 66~berat nanang! :p
tem4tan~tempatan.. hix2..
pepon, enjoy entry ni!
jya ne!

Hanis MY said...

Lawak la pinky ni siap berpuan2 lagi wuwuwu... "KL wa zehi kaeritain!" rasanya cmtu kut kalau salah ampun ya..pinky thanks buat post pasal bursh tu me likeee sgt2 tau!

Hanis MY said...

Sis yatie! arigatou ha ah la tak terfikir plak 15 dgn 39 tu padahal pernah je baca hik2... yeayy thanks ingtkan lirik normalakusari tu.. oppss haha...

Hanis MY said...

Kak amirah wah2 ajar la bahasa tu nanti leh ngumpat sesama haha tak senonon betul insafffff...

Hanis MY said...

Yeayyy thanks kak as p/s: sy ada berita tak cuns huhu sadis tau!

Hanis MY said...

Amni!!! kenapa amni n mirul ni comel sgt ha! kagum ok dgn awak amni tu...siyes gigih pasti korang akan ada rezeki dtg sini me likeee! mungkin kita tak sempat jumpa kan tapi takpe janji impian both of u akan jd kenyataan my doa is with u guys!

Hanis MY said...

Kak aishah...yeayy kita geng!

Hanis MY said...

Akak diana kok kenapa fail ni? windu kat en suami ehhh hehe..kim salam irfan comots!

Hanis MY said...

Kak AB tak pasti la pulak yg tu, dh jwb kat blog akak tadi hehe...

Hanis MY said...

Yana..itulah unik dan comel kan?

Hanis MY said...

En ujang apa yg canggihnya?

Hanis MY said...

Nis terror nihonggo rupanya nis ni ubi jugak sebab diam2 ubi berisi so u r major keledek minor ubi hik2

Hanis MY said...

Cik pah ye ke paham ni? kompius sy hehe bagusla cmtu nanti sensei tak bertauliah buat kelas lg hehe...

Hanis MY said...

En Mie...dayo ne!

Hanis MY said...

Dla..douitashimashite hehe ok nanti buat test kang baru tahu haha tapi apa ke juadahnya nk wat test haha

Hanis MY said...

yeayyy nieszz i likee jum nyanyi sama2 hik2...

Hanis MY said...

wahh numara..pelajar contoh ni terus dah guna apa yg dipelajari hebat!

eelobor said...

mata-mata gelap

E.d.Y said...

wah..belajar bahasa jepun free arini

miszlullaby said...

wah..menariknye bhase jepun.akak lame lg ke di jpun?sy tringin nk g sane.=)

JP Nurul said...

sy asyik sebut perkataan prosperity tu properly...huu...


mata ne ^_^

H A N S said...

weee..lesson harini, tau skit no 1-10 in jepong..mekasih hanis!

mata btentang, hatiku mula bgetar siang n mlm tbayang2..hahahaha :D

anie,Nagoya said...

Ohayougozaimasu.

ima koko yuki futemasu.aaiiishii...salji lagi.ari ni ada class?jom lepak2.ewah...cam le sebelah umah.

jya....mata ne

Seksi Bani said...

haha.. kreatif bebudak belajar jepun tu.. i like!

p/s: aku ada kawan ygn taksub dengan noorkumalasari! hehe..

Ct Arina said...

makkkk susahnye hanis! serender -_-

Aiydalela said...

time lepas baca ni, ingat la kejap, lepas tu lupe.

err.. mata ne hanis. hahahha. betol ke dok nih??

khairunnisa ♥ said...

kak hanis, nak sebut nombor 0 tu macam mana ye dalam bahasa jepun? ^_^

Amni said...

Thanks akak... =)
memang gigih la dia tu.. kalau dia nak sesuatu, dia mesti nak buat betul2.. huhu

sama macam masa dia nak kat amni.. lalalalal... =P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails