Friday, February 11, 2011

Alas perut dengan ONIGIRI...

Hari ni cuti umum, saya pun tak tahu cuti apa hari ni. Tapi macam biasalah kami kan rajin, mesti datang ke lab (naik lif tekan sendiri) padahal terpaksa si suami ada discussion si isteri tak habis2 dengan kerja makmal yang bila ntah nak habisnya. Ok berbalik pada topik. Nama lain bagi onigiri adalah nasi kepal yang dibentuk menjadi segitiga. Nape ntah segitiga... ada juga yang berbentuk bulat. Yang bulat biasanya tak ada "nori". Merupakan makanan yang sangat menyihatkan lengkap dengan zat-zat besi. Haha tipu, sebab macam best je sebut zat besi kalau sebut zat sahaja tak syok lah. Sedap sangat ke? selalu beli yang ni bila lapar waktu petang hari dan dijangka akan balik rumah agak lewat dalam pukul 9 pm ke atas... oleh itu alaslah perut dengan baju eh silap dengan makan onigiri... kalau tak cukup tambah dengan roti inti kacang merah dengan whip cream oh yummy! (err kantoi kuat makan...tskk)
 tadaaa... inilah dia onigiri.. sila abaikan meja bersepah kerana masa ni baru habis meeting. Saya lapar oleh itu haruslah makan... nanti perut menyanyi-nyanyi lagu keroncong minta diisi makanan. Nampak OPEN bernombor tu? sila ikut arahan nanti tak jadi onigiri tu tau. Tulisan kat depan tu adalah さ=sa け=ke sake=salmon, i like salmon!
 ichi-ban... (nombor satu...) ingat lagi ke sensei ajar nombor semalam??? kemudian ni-ban dengan menarik sisi kanan ke luar..begitu juga dengan san-ban...
 Yang hijau ni adalah "NORI" sejenis rumpai laut yang dijemur dan dipadat2kan menjadi kepingan nori rangup krup krap krup krap yang sangat sedap ok! Kat tengah onigiri tu ada lauk salmon kita tadi ye puan-puan...
 silalah balut nasi itu dengan nori dan selamat menjamu selera...
 bukan sake mentah.. tapi sake bakar yang mana tulang telah dibuang dari isinya... makanlah tanpa rasa was2... ada juga perasa lain seperti sayur, nato dan sebagainya tapi sake ni ichi-ban suki desu! (suki=suka/kegemaran/like)

Amacam sedap dan berkhasiat tak? ke ada yang tak lalu huhu... hari ni hari cuti oleh itu cafe dan coop pun tutup...mana nak cari onigiri... nasib baik bawa bekal biskut... haruslah standby sebab perut saya sangat suka menyanyi tapi saya tak suka kalau dia nyanyi kuat2... i malu u.. huhu...

53 comments:

A.s.t.i.n.a said...

nissss...

sgt menduga keimanan... mcm pulut panggang pun ade gak..

Umiey said...

salam hana, cam tu caranya..xpenah makan la..selamat bercuti

Eyrique Ettiqaz. said...

it looks yummy .can u post it to me?hehe.

mzhany said...

owhhh hany selalu tgk kt jj, tp tak berani nak beli,takot tak makan hehehe

Aiydalela said...

sedap ke? kalau ada depan mata ni, tak tahu la boleh makan ke tak. hehehhehe

* tapi nampak sedap! ish

yatie chomeyl said...

ebi mayo onigiri tottemo daisukiiiii desu

AfiQ said...

akak!! slalu tunjuk makanan2 sedap2 cenggini!!! hahaahahha

man yusoef said...

wahahha kantoi kuat makan, padanlah gumuk...hahahha..komen membina tak? haha...gurau je..haha...blog akak ni mkin lama makin lawak, dulu wktu sy follow akak mcm kurang lawak, ni makin lawak. Ok I loike...hahaha

ayuebasri said...

wahh....mcm sdap jek....nanti balik mesia bawak balik ole-ole banyak2. ea..heheheee

shah-kayrul said...

suka makan rumpai laut tue...rasa cam makan ikan bilis...hehehehe

Seksi Bani said...

mcm nasi lemak bungkus daun pisang.. keke..

Hanis Azla said...

nampak macam sedap walaupun akak kurang sikit dengan seaweed tu..

nak lari tajuk sat, comellah wallet pink tu.. sweet sgt kalernya..

miszlullaby said...

Comelnye onigiri ni! Dorang pakai beras ape ek kak? Tak kan dorang makan beras pulut kot.

amirah said...

camni simple gini. takyah masak la hanis hari2.hihi..ni pun mcm nasik je.jimat dan sihat..

i amsterdam said...

Tak tau la apa yg sedap sangat, tapi Ilham(my son) memang suka apa2 yg ada seaweed. Siap ratah2 lagi... Yg peliknya kalau ada mama jepun buat riceball letak seaweed jadi seperti bola sepak kecil tu... berebut2 budak2 ni nak ambil. Padahal dlm tu cuma salmon.. kadang2 x ada isi pun!! Tapi kalau seaweed yg mahal tu memang sedap!! Kalau silap beli aka yg murah, memang liat bila buat sushi hihihi...

anie,Nagoya said...

kalo wat sndiri pun sedap.bakar ikan salmon tu, hancurkan isinya gaul lam nasi tambah sikit syou.kalo kurang rasa leh tambah garam.n bentukkan le onigiri tu.

kkanienya "onigiri" baru skrg baru bleh berbentuk 3segi.dulu cam roda lak.

siap bdk2 tnya, "mak, nape onigiri mak bulat?

maknya jwap; bedal jelah.masuk perut ko ada ke btk 3segi?hancurkan?hahahaha....

Nur Liyana said...

hmm..nk jugak...sedanye tgk..kite pun kuat makan gak...jhuhuhuh..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kak nis.. makanan tradisi jepunn eh?? nanti balik kelate wak kelik banyok kepek kruk krak kruk krak dr jepun deh;) hehe...

btw, onogiri nmpak best...!

JIJI YU said...

supo pulut ikea kering jah ni..eheh

E.d.Y said...

tak tertarik dgn makanan tu, tertarik dgn wallet tu..nampak tebal je..huhu

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

hanis..saya lebih tertarik pada purse pink itu hahaha aci x? mata mmg cepat spot kat benda2 pink huhu..lambat lar online nak jengah hanis..sbb biasa la jmaat..jln2 bsama heroes cari makan2

Miecyber said...

Onigiri wo tabetainndesuu...

Kedai online penjara Rusia

Hanis MY said...

Sis Astina jum makan sama2 jgn lupa ajak kong ahauuww nk finjam leben kong boleh???

Hanis MY said...

Umiey terima kasih..selamat berhujung minggu esok ye...

Hanis MY said...

Aida nanti sy pos hik2..tapi kompem basi... dap tauuu tak tahulah aida yakin ke tak dgn bujukan ni haha...

Hanis MY said...

Sis yatie wahh tak pernah makan lak yg tu ok nant nk cubalah..thanks sis!

Hanis MY said...

Afiq: nanti akak tunjuk yang sedap lg eh hehe...

Hanis MY said...

Man: mmg tak membina langsung haha.. lawak ke? kadang2 je dtg mood lawak tu sebab tak reti buat lawak pun huhu... sila beri tunjuk ajar...

Hanis MY said...

Ayue...okies set hehe kalau lepas kat kastam jepun nun..hik2..takpelah nanti sy buat senirik special tuk ayu tauuu

Hanis MY said...

Shah-kayrul wahhh bagusnyaaa i likee nanti leh makan sama2 eh makan nori ingtlah sy di sini...

Hanis MY said...

Seksi bani: :P kamu makan croissant je..

Hanis MY said...

Kak Hanis best tau nori tu percayalah bak kata ct nurhaliza hehe..akak tu bukan wallet tapi camera case..comel kannn

Hanis MY said...

ML beras biasa je tapi mmg beras derang melekit cmtu... ML pernah cuba buat onigiri...ML kan terror masak akak sgt tabik dgn ML...me likee

Hanis MY said...

Betul tu kaka mirah jimat dan sihat i likeee...

Hanis MY said...

Sis mother of ilham...really? terkejut sy ilham suka onigiri baguslah bestnyaa ada mama jepun prepare onigiri kat sana baby2 mesia live in sendai pun suka gak makan...

Hanis MY said...

Haha lawak la kak anie mmg pun bukan makan seketul 3 segi tu tapi gigit sikit2 ala i tak reti la nak buat (haha ngada betul) nak kak anie jugak buatkan boleh laaa t sy g nagoya eh

Hanis MY said...

Hye yana jum makan sama2 dap tau!

Hanis MY said...

Halu fifiey ok nanti akak wak kelik krup krap tu eh hehe...

Hanis MY said...

J: pulut ikey kerin takdop nori, nati makey letok la nori deh

Hanis MY said...

Edy: bukan wallet case camera je

Hanis MY said...

Ala pinky ni mmg tahu sgt suka pinky hik2 tapi tu bukan wallet tapi case camera hanis ni... comel la pinky ni!

Hanis MY said...

En Mie tabete kudasai...

puterinuraqiliah said...

sodapnya..
kat malaysia ad x ek?

Anisa Hang Tuah said...

akak..
macam sedap jeee.
macam pulut panggang je nis tgok
wwoop..

Azwani said...

lebih kurang sushi kan kuih ni...ada nasi,lauk dan rumpai laut

noraim said...

kak, mcm pulut udang jek. hihi.

JP Nurul said...

watashiwa suki nori desu...
saya suka mkn rumpai laut)


haha..sensei sila btlkan ayt sy...huhu

khairunnisa ♥ said...

kak hanis *hug*

seaweed kat sini mahal. tapi beli gak sebab sedap. suka makan seaweed masa lecturer tengah mmengajar ^_^

eelobor said...

rumpai laut tu eh? best gak makan gitu jer....

Amni said...

kalau mirul kan kak.. sangat suka makan makanan jepon.. amni memang tak reti la.. dia makanan wajib beli bila keluar, kena singgah kat sushi king.. ada2 je dia nak beli... aiyoo... ahri tu dia soh amni belajar buat takoyaki.. hehehe...

H A N S said...

hahahah..sgt comel hanis sebut klu nyanyi kuat2, i malu! hohoho..sayer pon! siap dangdut, rock segala! hahaha

d_LA said...

mknn jepun ni mmg unik giler kan..sedap ke sis??ingatkan SAKE tu sejenis arak..terkejut bc..rupe2nye ikan salmon..sis x rindu mknn msia ker??ns krabu ke, tempoyak ikan patin ke..jaat ni tanya..haha

Ct Arina said...

rina suke rina suke! >_< especially sushi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails