Saturday, June 11, 2011

Kirara Sushi...

Bukan semua sushi tu mentah... kalau sebut sushi je mesti ada kawan yang bertanya... best ke makan ikan mentah? Dulu kami suka berkunjung di Kappa Sushi, (masih teringat lagu tema kappa sushi ni... ka-kaka-ka-kakappa-kappa sushi!) mesti takleh imagine kan nyanyi macam mana hehe... Bila dah kenali Kirara owhh sudah jatuh cinta dan asyik ke Kirara je bila nak menikmati sushi... tak pandang dah kat kappa, haha tak senonoh betul lupa dataran eh silap daratan eheh... kenapa Kirara? sebab harga sama dengan kappa...malah ada yang lebih murah dan yang paling penting sushi kat situ SEDAP!
IMG_0003
Kirara suhi, kunjungan di hujung minggu yang lalu untuk dinner....
Sushi ni seolah2 satu suapan nasi berserta lauk, cuma nasi dia berbentuk segiempat dan diletakkan dengan sedikit cuka... (saya pun tak pernah buat hehe...)
Sushi
3 jenis sushi... (Gambar dari wikipedia...)
IMG_0005
tak sah kalau tak cicah shoyu (soy sauce) dengan wasabi... saya letak sikit je, cinta hati letak sampai penuh wasabi dalam plate tu hehe... dia memang suka makan wasabi...
IMG_0006
may fav! aburi samon-灸サーモン... salmon slice yang dibakar
IMG_0007
siapa lagi kalau bukan cinta yang makan sushi mentah ni... dia suka sangat maguro-まぐろ=tuna (yang kaler merah tu), malam tu tiba2 dia nak cuba uni-うに=sea urchin pulak... en suami cakap sedap makan ikan fresh ni, rasanya... entahlah susah nak cakap.... saya memilih sikit, ada certain ikan je yang best makan mentah especially makan sashimi... biasanya sushi ni saya makan semua yang dah dimasak je...
IMG_0008
my love's fav! tarutaruhotate-タルタルほたて... scallop bakar bersama mayonis...
IMG_0009
ni pun favourite juga... tarutaruebi-タルタルえび... udang bakar bersama mayonis... 

selain tu ada juga sushi tenpura atau tenpura sahaja. Tu pun sedap juga... saya memang suka goreng celup tepung ni... nak2 bila makan panas2, terasa kerangupan krup krap kuro krap...

sushi kat kedai ni 1 piring (2 ketul = 100 yen lepas tax 5% =105yen), kalau kat pasaraya especially lepas pukul 9pm akan jual murah tapi takdelah yang bakar2 tu, yang biasa2 je, maguro, salmon, ketam rebus, udang rebus telur, sayur etc...

31 comments:

senyumSOYA said...

huhuh.. akak pernah makan yang puffer fish sushi x? yang ni bahaya sket rasanya.. sebab ada toksin..hehehhe..

tapi yang egg sushi sedap!! sebab yang tu ja saya boleh telan..heheheh

NARDtheNERD said...

i pun sukaaa sushi...
mesti kat jepun lagi sedap kan..
tu kan speciality diorg..
:)

Cik TeN10 said...

hotate + cheeze sdap giler!!!

Kakzakie said...

Kakak kurang minat dgn sushilah Hanis. Tapi anak-anak kakak suka.

Nur Liyana said...

yana pernah makan sushi tapi beli kat tesco je...hahhaa

ramai org kata ikan fresh rasanya lain..betul ke akak???hehe

nur easy said...

wah sedap nih. kita pun suka y smoked version..;)

Shaofie said...

oishi desu nee... hahaha

JIJI YU said...

ejah kawe la setoko

farah fauzi said...

adeh...gulp...terliur sudaaa....hehe

Eyrique Ettiqazz said...

not my taste okeh dr dulu,kini dan selamanya..

Anisa Hang Tuah said...

wah...sedapnye kak...
;)

nis teringin nak makan.huhu

ARJUNA.Inc said...

ehem2...arjuna x pnah mkan g sushi2 nih..haih..kesian kan?

kokser kokdam said...

nok etek

PinKy MoMMa said...

dah lama x layan sushi ;)
sebab dlm pham..kite sorang je yg suka huhu..yg lain tgk je..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dah 2 weeks x makan sushi...ur chenta haty same wit my darl hantu wasabi...sushi mkn sikit jer wasabi jer lebey....

Eyrique Ettiqazz said...

owh nak nyakat erk,kalau nyakal pasal western foods dah terpacak depan mata...

Nieda said...

Eh, rasa nak makan sushi pulak ni!!

mzhany said...

hana, hany suka mkn salmon. kalau pergi kedai steambot kan, hany amek salmon jer...ahaha

アヌム ちゃん said...

suka semua yang jenis aburi2 tu..sedappppp..huhu

khairunnisa ♥ said...

pernah buat sushi dengan sorang kawan perempuan. beli beras dia, comel
je dalam paket kecik, seaweed,
tikar kecik utk gulung sushi and
malam tu kteorang buh t'lebih cuka
kot. pagi sakit perut :') pape pun,
suka sushi sbb makcik selalu buat
kan ^_^ tgh try nyanyi kappa sushi lak ^_~ tc kak hanis.

Bigdaddyz said...

tak suka sushi tapi mereka gila sushi...hehe

Maruko said...

cmne nk identify sushi yg ne yg leh mkn(halal) n yg ne x leh mkn(haram)???...sbb bnyk org ckp masakn jepon ske cmpo bnde2 yg hrm 2...sory klau tnye ni cm kurg ajr...tpi tringin nk tau....

Maruko said...

cmne nk beza sushi mne yg leh mkn(halal) n yg mne x leh mkn(harm???...sbb bnyk org kte makann jepon suke cmpo bnde harm...sory klau tnye ni cm kurg ajr...tp trigin nk tau...

Maruko said...

cmne nk beza sushi yg leh mkn(halal) n sushi yg x leh mkn(harm???....sory lau tnye ni cm kurg ajr...tpi tringin nk tau

Ct Arina said...

pehhhh telan air liur rina taw.. scallop sushi tu nampak sedap r! eh, rina x penah jumpe ag sushi ikan yg d bakar. igt ikan sume mentah! well, rina mcm akak laa.. makan sushi yg dmasak aje. ehe^^

anismelon said...

mcm sedap sedap je sume nie kak..anis xsuke sushi..selalu org mkn anis tngk je..ngeee..sedap ke??xsuke mkn dpt tau rase pon jd le..:)

kamarukom said...

erghhhh...rindu gile kat sushiii~~~~ akk tlg bwk blk 1 lori ye nt :p

RedBerry said...

Hanis... i pun tak suka sushi coz mentah. Tapi kalau tgk sushi ni, ada yg goreng... mcm best!! Kat KL ada tak?

Liza @ Adzriel AB said...

jauh sgt nak merasa

Azwani said...

sushi yang ada lauk-lauk bakar kat atas tu memang menyelerakan laaa...

DeLancrettLurpak said...

salmon sashimi!!!

oh sedapss!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails