Friday, July 1, 2011

Tenki Yohou...

Maaflah hari ni agak busy, terpaksa tunda cerita sakuranbo gari yang hanya 2 episod aje lagi, huhu... ada banyak kerja menanti tak sempat nak cerita dengan penuh perasaan (ceh over!), oleh itu untuk tidak membuang masa mari sensei ajar perkataan baru, ok tak?  hik2...

てんき-Tenki (cuaca/weather) よほう-Yohou (ramalan/forecast)

Macam2 jenis dan cara menyampaikan tenki yohou / ramalan cuaca / weather forecast ni. Sampai kadang2 tu seronok pula melihatnya. Tapi saya sempat snap gambar yang biasa aje huhu... ini antara perkara yang akan muncul dalam tenki yohou
1. Perkara utama yang akan dipaparkan sudah tentu tenki dan juga おんど=ondo/suhu/temperature. Ni dah biasa tengok la, dah ramalan cuaca kan, untuk no. 2 dan seterusnya saya rasa macam jakun lah jugak...kelakar pun ada...
2. Kemudian, peratus kelembapan, siap ada kelembapan gitu... wah2...
3. Lepas tu arah angin dari pagi hingga malam, menghala ke atas, ke bawah ke etc, kadang tu siap keluar dewa angin lagi tau, kalau angin kuat garang la muka dewa tu, kalau angin kuskus, muncullah dewa sedang hembus2 angin... kenapa la tenki yohou begitu comel?
4. Kemudian ada gambar baju ok! untuk bagitahu apa tu? kalau baju tu macam ditiup angin dan tersenyum, maka hari tu bagus untuk sidai kain kat luar baju akan kering dan rasa gumbira haha... kalau dia moyok dan ada air menitis, simpan aje keinginan nak basuh baju sebab nanti tak kering. Yang ni patik tak ikut, asal nampak penuh je baju dalam bakul tu terus basuh hehe....

あす- asu (esok/tomorrow), ini tenki yohou versi paling biasa tau, kalau versi ni mula2 tunjuk keadaan esok dalam 2 keadaan saya ambil contonya ada awan lepas tu sebelah awan ada payung. Maknanya mendung diikuti hujan, oleh itu sila sediakan payung sebelum hujan, kadang kami tak sempat tengok pun tenki yohou ni bila ke kampus tengaok semua orang jalan bawa payung, faham2 lah hari nak hujan lah tu...
kemudian suhu di bandar2 utama iaitu suhu maksimum dan suhu minimum untuk hari tersebut...
comel kan??? biasanya hari2 pun dia akan bagi yohou untuk seminggu tapi dari hari ke hari mungkin berubah la sebab ia kan hanya ramalan sahaja dong, alaa i nak yang ada dewa2 lepas tu baju senyum2 huhu... channel lain agaknya... opps dah mula melalut...

p/s: Yosh, kena sambung kerja, ada zemi lagi, hari jumaat adalah hari paling busy sedunia bagi saya sob sob...

28 comments:

fazilzura said...

cute je dia nye carta hujan tu

Ciao Annin said...

Wah! Detail gila!

Tengok ni teringat dekat satu CM gula-gula bila GACKT jadi Weather Broadcaster hahaha! Sangat lawak!

Tapi GACKT tetap handsome!!!(♡▽♡)

Amni said...

akakkkkkkkk... lama tak singgah sini.. sibuk akak.. serius sibuk gilerr.... huhuhu...... ni baru dapat blogging lepas hantar report... tapi jap g lepas bos review, kena edit apa yang patut.. sambung balik sibuk.. huhuhu...

p/s : akak, tukar profession la lepas ni..=P

Anisa Hang Tuah said...

teringin nak ke jepun utk merasa semua suasana :)

Hanis Azla said...

klu mcm ni punya comel, nak tgk ramalan kaji cuaca pun rasa berminat.. klu yg biasa2 tu main dgr aje pun dah okey dah.. he..he..

Cik TeN10 said...

ahaa.. tenki yohou dia mmg kawaii gle !! hihi

Sunah Sakura said...

macam2 versi ada ye akak...hehehe..

アヌム ちゃん said...

tenki yohou jepun ni memang comel kan..lepas tu, sangat detail kan..suka cara kerja diorang tu..aaa selamat berzemi k.hanis~~

zie_ira said...

hehe,, comel nye tenki yohou kt sne,,menarik minat org nk tgok , :D,,klau tengok cite kartun shinchan ,, tenki yohou die siap org yg smpai kn tuh tuka2 org seksi la,,org malas la,,haha,comel je

waalllaa! said...

kat jepun selalu orang tengok ramalan cuaca kan? kalau kat malaysia, tayang jelah ramalan tu..diorg pun wat tak tau je..hehehe..
kalau hujan pun redah ajelerr.

♥ p a a n i ♥ said...

ala comelnyeee..kenapa tak snap gambar dewa2 tu? tingin nk tgok :P

amirah said...

nexti time hanis tunjuk yg ada bju senyum2 tu ek..akak pun nk nengok gak..

*∽ IZAN ∽* said...

jepun ni buat apa pun mesti nak ada trade mark 'kawaiiiiii" huhu

nur easy said...

mlm td balik pun hujan lebat..sampai la hari ni..

zemi jumaat ya? kita hari selasa ;)

farah fauzi said...

kiut la gamabr dia tuh...yang ader dewa2 tuh macam mana plop hanis..

Norhafiza said...

macam2 pesen kan versi yang ada..klo kat mesia versi lain tp tetap comel ngan lambang2 tuh hehe...mcm kecik2 dlu suka tengok berita part nih..sebab ada lambang sume tuh hahaha..

Atashi In Hiroshima said...

ada juga yg tnjk banyak baju..haha means sesuai nak sidai baju agaknye.

Papa Mifz said...

best singgah blog nih sebab leh belajo bahasa jepun sekali..:)

Lya Colours said...

comelnya. kat msia xde camni pon. tuh yg malas tgk tv tuh.haha

Eyrique Ettiqazz said...

dulu2 rasanya la sblm atau slps berita sukan kat msia ade ramalan cuaca,sekarang rasanya x de atau mgkn EE x perasan...

this is a lifetime of memories in Sendai 4 both of U.bila blk?

Ct Arina said...

sensei cayam! 'saye sayang kamu' dlm bahase jepun? hihi =D

raihana said...

details gile die punye ramalan !
huhu

z a z a said...

waaa. jepon pon ade hujan2 waktu summer. ssame ngan sini. weather tidak menentu..

PinKy MoMMa said...

moshi moshi ;)

baru ada peluang nak jejak hanis..
adik x berapa sihat huhu..

sini panas la nis..tapi kl asyik dengar hujan je..

jaga diri! eppy weekend ;)

MAPPIAU said...

Dimaklumkan Tenki Yohou di tempat saye adelah macam gambar awan ade payung tertutup tuh. Jadinye harus la zzzzZZZZZZ. Sekian.


hahahha :P

kema said...

Kawaii ne~
hihi nx time letak gmbo dewa angin n baju shomel ek pn hanis ... Lama kema tak singgah sini

d_LA said...

yg ada payung tu tanda hujan ke kak?cute betul..

Ct Arina said...

senseiiii saranghae! haha =D tibe2 campur bahase korea =D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails