Saturday, July 2, 2011

Jem yang bukan jem...

Uish macam pening aje tajuk ni kan? Hehe jangan gitu dong nanti patik story mory ok... kalau sebut jem mesti terlintas akan
1. Jem makan dengan roti, saya suka jem budou dan ichigo!
2. Jem kesesakan lalulintas, sampai ada pepatah, "jem banyak roti je tak ada" (ok pepatah ni tak layak masuk buku peribahasa ahaha)
3. Jem nama glam untuk kawan saya jamilah... comel kan? ok dah mula melalut, mari berbalik pada cerita asal

Beberapa hari yang lalu saya ada tulis entri bertajuk Kartun pujaan hatiku. Tatkala menulis entri tersebut, ada satu kartun yang saya teringat tapi tak boleh nak recall balik tajuknya, puas fikir, hinggalah saya dapat komen dari Sis Aida yang berbunyi (eceh siap bunyi2 ha... of course, i like sound effect haha...)

"zaman kak aida dulu citer Jem je yg popular .. dah semer org nak rambut panjang .. tp nak kaler pink mcm dorang tak bley lah .. hahahaha"

Yes! yes! Terima kasih Kak Aida, akhirnya saya ingat jua kartun tersebut adalah JEM! Anda semua pernah tengok ke? yang baya2 saya atau pun senior pasti tahu, yang muda remaja tak pastilah tahu ke tak... eee best tau kartun ni, sebab tengok Jem lah berangan nak jadi penyanyi hahaha... lepas tu suka corak berkilat2 ada bintang2 gitu... tapi lagunya ala pop rock gitulah... masa kecik mana nak tahu rock ke pop ke ballad ke kan ...

kartun ni siap ada kisah percintaan lagi, nasib tak berangan nak ada pakwe huhu, kalau ada scene kiss tu siap tutup mata malu2 nak tengok ahaha...
 inilah dia Jem!
Jem and the holograms, tengoklah warna rambut masing2 tu... warna warni gitu...

Rupanya ramai je peminat kartun di luar sana... ada geng la haha... eh saya suka kartun jepun jugak tau... ni antara kartun2 tu...

Chibi maruko chan dengan lagu "pisyara pisyara pap-pa parappa..."(lagu ending) kat tv mesia tunjuk versi bahasa cina, tapi patik tetap layan haha... masa tu mana la reti tengok kat youtube... sob sob...

Doraemon... "ang ang ang tottemo daisuki dora-e-mon..." eee tak suka giant tau! tapi tengok kartun ni rasa nak makan dorayaki membuak2...

Crayon Sin Chan yang suka cakap merapu... haha, lepas tu suka menari goyang2 pinggul... dah tu pantang nampak perempuan cantik, miang betul kih2...

Of course sailormoon! ingat lagi lagu tema versi BM "ini keajaiban alam" tapi saya tak faham kenapa penyanyi tu sebut keaijaiban instead of keajaiban haha... itu pun nak fikir masa bebudak dulu2...

tak ketinggalan "go go power rangers!"

dan juga kartun lain seperti "i'm popeye the sailorman" pernah dapat gelaran "isteri popeye" zaman belajar dulu sebab kawan2 cakap saya kurus... huhu tapi sekarang tak kurus dah uwaaa..... (tak dapat terima hakikat rasa nak terjun bangunan je, ok itu sangat tipu!) tak suka burung jahat tu!

of course tom and jerry, road runner dan lain2 tu pun saya tengok juga hehe... seronok dapat feedback daripada rakan bloggers... ureshii! arigatou ne!

p/s: Sedang berusaha untuk sakuranbo gari episod terakhir.... :)

20 comments:

Lya Colours said...

dulu masa kecik2 saya suka tgk kartun tomatoman

MAPPIAU said...

haah la dik kartun jem ni pun dulu akak sooooka sangat tengok sebab dieorang group lain2 kaler rambut pastu cantek2 semuanye pastu akak pulak poyo feeling2 nak jadi cenggitu jugak hahahahahaa *muntoh*

d_LA said...

dla x minat sailormoon..haha..xtaw nape, x minat..minat kartun2 yg nakal cam sinchan..heee..

nur easy said...

haha lg sailor moon best.. dia nyanyi keaijaiban tu nak bg kena dgn melodi asal kut ;)

dwaty said...

pagi tadi bangun2 jer... on tv... semua kartun... tukar chanel ntv7 kuar kartun sailormoon... hahaha... layan jer la...

saya pun suka kartun JEM tu... hari ni baru tau tajuknya JEM... masa kecik dulu... main tengok jer... ker saya yang dah lupa???

me suya said...

pink kartun.. comel :)

Eyrique Ettiqazz said...

urm byk kartun pompuan....rasanya sailorman tu hanis tgk bkn zmn knk2 tp zmn remaja x berapa g nak purba....eeeeeeeeee x malu dah besar tgk kartun kiut miut mcm tu...ahaks....

ada lagi satu,robotcorp(eh betul ker ni)..hanis mesti x tau sbb time tu drama queen ala2 girly mana nak tgk kartun mcm ni.haha.

wida said...

rasanya pernah gak tgk citer kartun jem ni..tp x berapa ingat dah, hehe.

dah besar ni suka tgk kartun atashinci:)

Hanamiko Sakura said...

aik,,lagu chibi maruko chan yang part ending tu memang versi cina punya ek?? hahaha,, mati2 ingatkan bahasa jepun.. siap hafal lagu tu... hehehe

Papa Mifz said...

baru tau wujud nye cartun Jem nih...x pernah dgr pun sebelum nih....

Ct Arina said...

aik? pesal rina x kenal ek kartun ni? x igt lgsung kartun ni penah wujud. mungkin dah terlalu lame zaman kanak2 dulu. hahah

waalllaa! said...

hehe..saya tengok kartun jem ni..
chibi maruko chan punsaya tengok..suke sgt kartun tu.. ade gak dia ranslate dalam bahasa melayu citer chibi tu..ke saya tengok kat mane lam bhasa melayu tu ek..tapi kat astro rasa ade lam bahasa jepun..tiga2 bahasa tu pun saya layan..nak wat camana saya mmg suka tengok drama cina dari kecik.. bapak cina..nak wat camana..dah terbiasa,,hehehe..

♥ p a a n i ♥ said...

alaaaa xminat dragon ball keeee kak?

Misz-sakura said...

Haha, klakor la kak hanis, comey je. Sakuranbo gari tu citer eyh? Best tak?

Farah Shamsudin said...

farah juga peminat kartoon jepun.. hehehe.. doraemon, sailormoon.. layan jee..

anie,Nagoya said...

awwww.....kkanie pun suka cite kartun ni.Hanis leh ingat ya cite ni.hihihi....

NARDtheNERD said...

aikk tak habis lagi cerita pasal kartun..
hehe..

:P

mzhany said...

hana baru ni pun ada baca kat blog jiji pasal jem ni...hihhi hany pun layan gak dulu

Aida said...

Hana Sakura, betul kan .. Jem tu seksi tau .. suka sangat .. hehehe ..

amirah said...

eee...akak suka gile citer kartun tu..berangan2 nk jadi camtu gak..haha..tebiat sungguh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails