Wednesday, September 14, 2011

Jay ring ray bouz...

Jay ray pun boleh jugak... (Ini adalah entri merapu di petang hari yang mana patik rasa sangat2 mengantuk). Tak menahan, glam betul nama tu. Kalau EE baca ni mesti dia cakap dalam hati diva gedekiah (gedekiah=gedik kiah) hehe... jangan marah ee... Ada juga sindrom suka menglamerkan nama makanan terutama sekali makanan traditional. Ini merupakan aktiviti bersama rakan-rakan zaman muda mudi dulu. Contohnya...

pati kacang soya/tau fu fa = party (pati)
akok = amcorp (macam tak logik langsung haha)
jagung = jay gung (pantang ada j mesti nak panggil jay)
onde-onde ke buah melaka? yang warna hijau disalut emping kelapa yang lazat = emerald balls (sebab dulu teringin nak pergi majlis tari menari macam cinderella tuuuu, dush!)

Apa kena pulak dengan jay ray ni? Agaknya makanan apakah itu? Sejenis ulam-ulaman. Ada yang suka ada yang tak suka... mungkin kerana ia berbau, tapi taklah sekuat bau petai... tidak dinafikan ulam ni banyak khasiatnya tau, tapi patik tak tahu akan khasiat jay ray dengan lebih mendalam. Tahu makan aje. Diperkenalkan oleh mama masa kecil dahulu. Dia beli di "kedai lalat" iaitu pasar pagi setiap hari Jumaat.

Sekarang dah susah nak jumpa. Dah makin pupus ke juadah ni?... (yang belum dimasak banyak la) yang ni mama beli kat pasar siti khadijah. Cinta hati pun dah berjangkit, makan mengalahkan i... but i likeee hehe...

IMG_0095
inilah dia my jay ray = jering rebus ahaha... pengsan tak? enak dimakan bersama kelapa digaul bersama gula/garam. Mesti patik dan cinta hati je dalam dunia ni yang makan jay ray huhu (statement tak menahan!).

p/s: anda ada nama glam untuk makanan?
p/s2: Aiyooo tak dapat jawab teka teki Zainur (kereta apa tak dipanggil kereta, patik menyerah kalah hehe...)

44 comments:

mzhany said...

aahhaa hany pun duk terfikir apelah jay ray tuh...kahkahkah jering ropernyer

PinKy MoMMa said...

muahahaha tak makan pulak jering bersama kelapa..petai ok lagi ;p

sedap ke? tapi jering memey byk khasiat..hehe

JIJI YU said...

muahaha aku dok gamok makane jepong keno ko apo..jering.ceyt..bau pah ko air kecim

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo umie ai ni makan jering ngan air asam plus nasik hangat...ai x makan...baru tgk kat blog org kelate jugak pasal jering rebus ni....ai sungguh la jakun :(

amirah said...

hahaha..kelaka okeh..pelik akak ingatkan nama artis rap hollywood mana ke tadi..rupanya benda alah ni..hahaha..sgt kelaka..tak tahan gelak sensorang...

Ijah EmoTemo said...

ahahah comel je nama panggilan tu sis ekekek :P

yatie chomeyl said...

kecik2 dulu brehi la make...dh besar ni jare jupo doh ore jual

Bro ahmad said...

serius bro tak pernah makan jering rebus..kalau buat ulam cecah sambal laju nje makan

wida said...

ist time jumpa jering rebus ni ms duduk trgnu lah.

bila dah rebus ni..rasanya sedap jugak.tmbhan dimkn dgn kelapa parut tu [statement mcm pernah mkn jering asli jer..]

bukan jwpnnya teksi ker?kereta..tp x dipanggil kereta.teka jer

me suya said...

ulam jer suya xmakan
tapi kalau yg rebus jual kat psar siti khatijah tu..perghh terangkat :)

aimaniman said...

ooo jerey.. mama suka makan petey.. ala adik bradik ngan jerey.. baw bleh tahan pesing.. tp sedap maa buat samba ude...

Nieda said...

Kereta lembu lembu kut . Atau keretapi?

Tak pernah makan jering dengan kelapa.Tapi kalau jering tua rebus masak lemak cili api sodap.

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

yeah! saya suka makan jering too =0).
kalu balik kampung, emak selalu buatkan ulam jering =0)

Cheq Sue said...

he he he...nampaknya tipah telah tertipu...

Anum said...

hehehhe
sedap tue sis...
memang sekarang susah nak dpt

gadisBunga said...

haritu kuar kat tv3.

tapi kan...sedap ke rasa dia?

Hanis MY said...

@gadisBunga
GB best tau! silalah cuba... hanis makan yg "fashion" ni je kalau sbg ulam tu tak makan sgt...

man yusoef said...

euwww!!! jering!! sedap ke????


maaf sbb skrg limitasi nak drop komen kat blog org lain agak terhad...T_T

Zainur said...

Hanis, jawapannya teksi...hehehe... kan teksi itu kereta tapi tetap dipanggil teksi...hihihi...

Anyway, sy tak reti makan jering ni...apa rasanya..mcm petai ka?

croft said...

kereta yg tak dipanggil kereta = teksi??

CIK MAY said...

dah agak da..mesti jering ni..haha..tapi...tk penah makan mcm di ats pun..biasa kat kg buat ulam2 gtu dengan nasik..

waalllaa! said...

kak hanis..baru ari tu diorang citer2 pasal jering rebus nie..golek2 atas kelapa..huhu..saya tak pernah cube..takut je nak cube..hehehe

So Shy Lady said...

mak ai glamer giler nama tu kihkih

feveret gak tuh best dmkn pns2 ms musim tngkujuh

Soo Hae Daa said...

hahahah...jering rebus jadik jay ray? salam kenal hanis.. =))

Run Away♥ said...

ingat kueh tadi...hik...;d/salam kenal...dan salam aidilfitri..

umie naziera said...

jawapannya teksii!!

nuwairani ismail said...

wowowoowow...ini makanan tradisi yg amat sedap!!! suke....

アヌム ちゃん said...

jering di japang..waaaa..huhu..rasa jering and petai sama tak k.hanis?

Fatin Syahira said...

mantap! atin suka petai nyam nyam nyam menusuk kalbu =')

favourite ouh!

Juwita Jamaludin said...

wah ada jering bekalan dari msia ye... akak tak berapa untuk makan tapi petai ok..

et said...

wow....ingat org secantik hanis tak makan jay ray...sedapnyer jering tapi et tak pernah makan yg gaul dgn kelapa..macam mkan koi jer hanis..hehehe

Bigdaddyz said...

erk! ....takpe2 terimakaseh banyak2...hehe

Asmara said...

petai suka (baru semalam menu sambal udang petai) ehehe.. jering tak pandai makan lagi. hihi..

Asmara said...

*eh lagi satu petai = pete (dalam bahasa baticrom) ahahaha..

putput said...

sy pun bru sedar.. ssh sgt nk dpt. grrr..

alexa yussida said...

aiguyaa...punyala duk pk makanan ker apebenda namanya omputih sgt tuh :P jering upenyee..hehe

Lovely Kitchen said...

hihii glamer lak jering di eja begitu..

oghe kelate hanis ye...k.e-na pu suke jering rebus makan dgn kelapa yg di gaul garam gula..sedap! dah lama x jmpe...mkn ms dok dgn ma je..

Lya Colours said...

oppss i dont eat jay ring haaa. petai pon baru berjinak2 nak makan. sedap wooo sambal tempoyak petai. nyum nyum nyum

Umiey said...

assalam hanis....hahahahah jay ray
rebus mmg xpenah cuba..sedap ke hanis?

one day kena cuba ni..

hanis, selamt hari raya maaf zahir batin ye..

aimie amalina said...

wuwuwuwuwu
sedaaaaaaappp
sekali make nok lagiii! =]

d_LA said...

hahaha..baca tajuk pun rs nak gelak guling2 dah sbb dh dpt tngkap hok sbnarnya jering rebuh..sedap ko?x pnh lg make tuh..

kereta ape yg x dipanggil kereta?van kot..hehe

Eera Shera said...

salam kenal...

laa ingatkan apa la tadi.. jering rupanya..

tak suka la tapi parent suka gilak..hehe

khairunnisa ♥ said...

kak hanis, nisa tak pernah try jay ray..tapi ingin cuba juga nanti :)

petai pun tak pernah lagi :')

Anonymous said...

After almost 2 years, I read this again. My reaction still same like the first one. Ketawa terbahak2 sbb tajuknya vogue de vass

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails