Thursday, September 15, 2011

Holiday at Rio...

IMG_0102
let me take you to rio...rio... eh AA ada ke flight ke Rio? entah patik pun tak tahu...
Ehehe... sila jangan percaya, tipu dusta durjana aje tu... saya bercuti di Rio melalui kartun Rio Disney... dah tengok ke belum? Sayalah peminat tegar kartun dulu kini dan selamanya... i likeee cartoon... eh perlu ke tulis banyak kali? pengsan! Gambar di atas di ambil masa perjalanan pulang dari LCCT ke Haneda.

Cerita ni mungkin dah lama kat wayang, tapi saya baru ada kesempatan untuk tengok. Kalau naik flight saya tak boleh hidup tanpa flight entertainment. Flight lain dah sedia ada di skrin yang melekat pada seat depan tu kan... tapi AA dan juga flight yang seangkatan dengannya (contoh jetstar) ni semua kena add on dan juga sudah tentulah add money ye, huhu. Maka saya buat tambahan untuk flight entertainment. Player dia pun kecil dan agak menyedihkan sebab cover dia dah terkoyak huhu. Dapat lambat pulak tu, kena tanya dulu barulah dia bagi wuwuwu. Rugi tau, patut boleh tengok 3 movie dpt lambat punya pasal dpt tengok 2 movie aje, kachiwa. Tapi oklah dari tak ada langsung kan.

Pilihan movie tak banyak ada 6 je. Tengok list nampak Rio... eh kartun apa ni? kenapa tak pernah tahu? Laju2 aje tekan butang play hehe. Baru tengok sikit dah gelak seorang diri (eh patik waras lagi). Terus "osusume" (syorkan, recommend) pada cinta hati tapi saya dah tahu dia tak minat kartun so memang dah dijangka dia tak ambil port pun dan tengok cerita lain... last2 lagi 5 movie tu tak best, dia tengok skip2... akhirnya dia klik jugak pada Rio... yeayyy! tapi sempat tengok 10 minit je sebab pramugari collect awal untuk persediaan mendarat. Tak sangka cinta hati akan cakap "sayang, nanti donlot Rio eh, tak sempat tengok tadi." Ocopot terkejut la patik sebab oreng itew nak tengok kartun hehe... lepas tu dengan saya skali layan tengok kali kedua... siap spoil lg cerita kat en suami ahaha...

Di awal cerita dah tunjuk serba sedikit suasana hutan amazon (ye ye je hutan amazon bagai) dan nyanyian (cerita disney tak sah kalau tak menyanyi cuma tak guling endustan aje). Kisah burung macaw biru yang telah ditangkap secara haram oleh penyeludup binatang eksotik. Tapi si biru ni tersesat di Minnesota sewaktu proses penghantaran dan telah dijumpai oleh ulat buku bernama Linda dan dia diberi nama Blu. Blu membesar dengan Linda dan dah biasa hidup ala orang-orang sana tak seperti di dalam hutan di Rio tu. Siap makan minum macam orang jugak haha...

IMG_0114-tile
Yang peliknya dia tak boleh terbank ok! Ada ditunjukkan di awal cerita. Masa ni dia siap study dan buat track mcm airport siap lampu bagai haha.. tapi bila cuba nak terbang Blu akan jadi hilang keyakinan...kesian dia...

Pada suatu hari datanglah seorang doktor haiwan (pakar tang burung macaw ni). Dia ajak Linda dan Blu ke Rio, sebab dia jumpa macaw sama spesis dengan Blu (Jewel). Blu dan Jewel merupakan macaw biru terakir dalam 'donia' ni. Oleh itu doctor tu nak kenen la untuk kembangkan spesis mereka...
IMG_0118
wahhh tah menahan ala2 bidadari gitu kan... waktu ni Blu pertama kali jumpa Jewel. Tapi mereka tak sehaluan, Jewel nak lepaskan diri dari kurungan manakala Blu dah biasa hidup dengan manusia dia lebih suka hidup dalam sangkar... kata Blu "there's no home like cage" sambil usap2 besi cage adehhh lawak betul!

IMG_0119
sama2 jakun jumpa spesis sama... lepas tu doctor tu pasang lagu LIONEL RICHIE-Say you say me konon nak timbulkan Mood Romantika antara mereka berdua eceh... (agak2 menjadi tak? kena tengok sendiri ok hehe...)

IMG_0116
Tak sah kalau tak ada villain, Nigel burung tua kerepot yang jahat lagi ganaszzzaa... masa ni pura-pura sakit lepas tu mengganas, rawww... keluar kuku... (eheh terlebih ekspresi pulak).

IMG_0120-tile
Tak lengkap kalau tak ada watak sampingan. Patik masih teringat ayat Nigel "Never send a monkey to do a bird's job" lebih kurang cenggitulah. Monkey business memang berleluasa. Tengok gambar kedua "Some stuff we found" lah sangat... padahal depa sakan duk mencuri... kamera dslr dan iphone pun depa curi ok! tak tahan siap hantar msg kat hp gitu haha... tengoklah ketua dia jam tangan emas, cincin emas hasil pencurian... paling comel sepit rambut pin kertas tu :P

IMG_0126-tile
tengok burung ni teringat kat angry bird kan?

Oklah patik nak sambung kerja ni... bagi yang dah tengok amacam?.. best tak? bagi yang belum... its worth watching... tengok Rio rasa seperti berada di Rio...

Oztad Ji.. best kew kumpupanda-tu?

21 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai x suka sangat cartoon (siler la percaya walaupow nmpk mcm ai perangai mcm cartoon ngeee)...but movie niheroes ai dah layan...darl download kt ternet...ai jer x tengok...boley gitew?? ngeee

wida said...

yelah..ada iras2 cam angry bird

Anum said...

memang layan ceta nie

amirah said...

akak rasa akak dah boleh hapal dah..hehe..ahmad suka sgt tgk rio..leka sket dia..sebab beli dvd nya..tp dh lama x tgk sebab dvd nya dah trtinggal masa gi vietnam ritu..rindu nk nengok rio..

PinKy MoMMa said...

suka dengar lagu intro dia..rasa nak joget joget juga hahaha..

sanggup beli mcD dulu smata mata nak dapatkan mainan rio utk abg long ;p

Afikah Aziz said...

eh supo best jah,nak keno donlod tgk ni hehe

Ijah EmoTemo said...

dah lama tak tgk kartun *nangis* ahah

Run Away said...

sy memang suka..cete ni..lagu dia best...;d

Asrul "iLham" Sany said...

comel gile cite ni...

:D

LuN@_aiDi said...

beshh ek kak hanis^^_
tak pernah tgk lagi.. nnt buley donlod juge ler..
sy suke tgk kartun^____^ peberet!

hani@debumelukut said...

akak ni sama naik dgn anak2 kalau bab kartun..berebut channel sbb bukan anak2 nak tgok kartun tapi mak dia...huhuhuhuuu...!

Hanis MY said...

@hani@debumelukut
weee i likeee satu geng rupanya kita ni hehe...

Yan said...

anak2 n hubby je suka layan..akak jarang layan..

Soo Hae Daa said...

heheh..igt td btol2 p rio..hehehe..
klakar la hanis...
kte pon suke katon..still muda remaja..wakakaka..xmo ngaku tua..hehee...

Ida,Japan said...

suker tgk katurn eerk hanis....boleh geng ngan anak2 akak la...

DaZzlingLilLy said...

ai pn suka kartun,my hubby pn tak minat gak..rio ni tak sempat lg nk tgk..cara u citer cam best jerpat lg nk tgk..cara u citer cam best jer

putput said...

RIO aweeesome! sgt romantic! awwww

Amirah Adnan said...

jom jd geng kartun! ehehe

aimie amalina said...

weeeeeee
kte sameee akak!
katonnn owes d best
hahhaha =]

d_LA said...

ha'ahla, tgk burung yg bwh trus tingat kat angry bird..tok tengok lg cito ni..dla kalu tgk suke tgk nge anok buah..baru feel kanak2 riang..hehe

Saiazuan said...

waaa best nye :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails