Monday, June 11, 2012

The journey...

Tak sangka dah bergelar mama. Syukur tak terhingga ke hadrat ilahi. Alhamdulillah. Patik masih teringat kata2 my love di bilik bersalin. Sebelah tangan usap kepala sebelah lagi aktif mengipas sebab nurse suruh kipas isteri sepanjang proses bersalin sambil bagi support.

"Kita kena terimalah, ini bahagian kita yang Allah dah tetapkan. Sabar dan bertahan insyaAllah."

Kronologi kejadian

Di entri yang lalu saya update di hospital waktu kena induce tiub pertama. Masa tu sakit sikit2 je. Siang tu sempat makan best2 di rumah kak as. Sebenarnya sebelum ke rumah kak as ada cecair likat keluar tp tak sakit. Kemudian bila tiba di yonezawa cecair tanpa warna beserta sedikit darah dan terasa sakit sedikit. Dah sampai rumah rilek2 sambil update blog dan edit data. Sedang khusyuk tekan keyboard tiba2 air ketuban keluar (Ke mentuban?). Terkejut dan dada dub dab dab. Cinta hati telefon wad kecemasan bgthu keadaan tersebut dan kami terus bergegas ke sana.




Dalam lif utk menuju ke tingkat 6. Sempat lg snap gambar padahal masa tu rasa cuak takut risau semua adalah.
Bila dah sampai doktor cek bukaan jalan baru 1-2 cm. Lepas tu saya ke bilik persediaan. Nurse masukkan tiub pertama induce lebih kurang jam 12 tengah malam memandangkan air ketuban dah banyak keluar.

Tiub induce kedua jam 6 am. Masa tu sakit dah kerap selang 10 minit cuma rasanya masih belum kuat hanya rasa bahagian pusat ke bawah. Kemudiaan cek bukaan jalan jam 9 am baru 3.5 cm. Masa tu nak jalan pun tak larat sebab tahan sakit tapi paksa diri jalan di kawasan sekitar utk cepatkn proses dilation. Lepas tu nurse masuk lagi tiub induce ketiga. Badan penat sebab tak boleh makan. Makan kurma pun muntah. 3 kali muntah. Minum air pun rasa nak muntah. Memang rasa lemah sangat. Jam 12 tgh hari sakit makin kuat sampai rasa tak boleh nk kontrol dgn teknik pernafasan. Masa tu nurse masukkan tiub induce keempat. Jam 1 pm nurse datang cek dilation dah 8 cm bergegas mereka bawa masuk ke labour room. Dan nurse ckp jgn push lg. Tunggu dilation 10 cm. Tapi kesakitan tu sangat kuat dan sy cuba sedaya upaya control dengan breathing technique yang diajar untuk elak dr push akachan. Dalam masa yang sama akachan aktif bergerak dan degupan jantung tak konsisten.

Doktor pun datang dan dia scan akachan. Sebelum tu kepala dah engage elok namun disebabkan pergerakn akachan tadi tiba2 terbelit tali pusat di leher dan kepala kembali terangkat dari posisi engage tadi. Doktor suruh tunggu akachan turun kalau tak turun terpaksa c-sec. Masa tu pasrah aje. Dengan sakit contraction lagi.

Kat sini sangat pentingkan bersalin normal. Lepas tu nurse suruh saya cuba duduk menonggeng berlapikkan bantal sebab nak bantu akachan turun dan kembali engage. Ingat lagi rupa bantal tu smp sekarang hu. Masa tu jam 2.30 pm. Lama jugak dalam sejam. Lepas tu nak dekat 4 pm doc ckp kedudukan dah ok degupsn jantung pun konsisten sampaila akachan lahir. Bersiap sedia 4 org midwife utk sambut akachan. Tiap kali contraction kuat tu otometik akan rasa nak push. Mula2 push keluar suara. Mcm dlm drama tu huhu. Manalah reti sebab first time. Tekak terasa perit dan kering. Rasa mcm dah byk kali push tapi nurse asyik cakap ye sikit lagi ganbare tapi kenapa akachan tak keluar jugak. Lepas tu nurse ckp push jgn keluar suara pulak. Maka patik pun cubalah. Nurse ckp jyouzu desu ne mungkin sebagai kata2 semangat. Terasa seperti ada benda tapi mcm ssh nak keluar tapi nurse asyik ckp sikit lagi sikit lagi tapi tak keluar2 pun.

Nurse tipu huhu (tapi ckp dlm hati jela) yela sebab dah tak larat dah. Masa tu dh penat sgt2 tapi demi akachan tercinta ku gagahi jua huhu. Sampai satu tahap mmg saya pandang cinta hati dan geleng kepala. Masa tula keluar ayat kt atas tu. Dalam jam 5 lebih tiba2 bilik tu dipenuhi 3 orang doktor dan 12 orang nurse. Huhu. Seorang doc berdiri sebelah katil 2 orang lg sambut akachan. Bila saya ckp sakit dan rasa nak push doc yang sebelah katil tu cakap push your best sambil tangannya tekan-tekan perut. Kepala dah nk keluar tapi masuk balik. Rest sekejap lepas tu push lagi. Doc tepi katil cakap yes yes sambil tekan perut dn doc kat tempat sambut akachan tarik kepala dengan vacuum. Lepas kepala keluar dia suruh berhenti push dan tarik nafas panjang2 dn rilek. Tapi bahu akachan pulak tersekat. Time tula cinta hati nampak doktor gunting sebab nk bagi akachan keluar dengan lancar... Huhu pasrah jela. Lepas tu kena thn sakit jahit pulak. Sebak je bila nmpak akachan dibersihkan kat sebelah katil. Akhirnya akachan keluar jugak selepas berjam2 berhempas pulas. Ya Allah mcm2 perasaan bercampur baur. Apapun syukur sangat saya dan akachan selamat.





Our precious born @ 5.41 pm. Healthy boy 3.84 kg huhu patut la susah nak keluar ke sebab ni first time dan saya tak reti wallahuaa'lam. Biarlah orang nak kata bersalin normal tapi vacuum, janji kami berdua sihat. Harap2 boleh menyusu dengan lancar sebab sekarang ni keluar sikit sangat2 namun patik takkn berputus asa.

86 comments:

Pqah said...

Tahniah Kak Hanis dapat baby boy....tergenang2 air mata bila bace citer Kak Hanis....Alhamdulillah semua selamat.

Noraim said...

tahniah kak haniss. im happy for you :)

besar deh baby tu ptt la ssh .huhu.

waalllaa! said...

tahniah kak hanis..alhamdulillah,,makbul jugak doa utk dapat baby kan..patutla susah nak kuar..baby besar rupenyer...kalau 3.0kg ke atas susah sikit kot macam kakak nani..anak 2nd 3.6kg, cam kak hanis jugak la pengalaman dia..anak sulung 2.8kg aje..tak susah sangat katanye..cepat aje keluar..hehe..nani pun xtau juge betul ke tak teori tu..hehe.. tak pernah rasa,,take care yea,,

mommynadia said...

Congrats Hanis.Syukur semua selamat.Welcome to mommyhood dear :)
Happy confinement n enjoy ur breastfeeding journey!!Relax,jgn tension ;)

Cik Sara said...

Wahhhh... memorable journey to be remember.. Saya yang membaca pun ikut seriau.. Inikan pula akak yang mengalaminya.. ^^,

Selamat berpantang kak!
Youkouso baby boy!.. eheh...

Asmara said...

Syukur Alhamdulillah semua selamat. Pengalaman bersalin x semua org rasa dan tiap org pun berbeza. Induce mmg sabar je la, pernah rasa mmg x tahan bila contraction dtg tiap bebrapa minit. Gambate utk susukan akachan pulak. Hari pertama kedua mmg lmbt, nurse akan paksa bagi nnti keluar la tu insyaallah. Rehat cukup2 kat byoin, insyaAllah kat sini penjagaan mmg terbaik dan teratur. Catit memori dan pengalamn selagi boleh. Hehe.. Buat pnduan dan kenangan akan dtg gitukan. Yosh gambare mama Hanis!

Rohani Hashim said...

Hana, Alhamdulillah...TAHNIAH buat hana dan suami. Alhamdulillah semuanya selamat aamiin. assalamualaikum akachan ;)

Liyana said...

alhamdulillah..sihatnye bby 3.84... :)
slmt berpantang k :)

Hanamiko Sakura said...

omedetou kak hanis.. sobs.. saya sedih gembira terharu akhirnya kak hanis dah jadi mummy.. hehe, syukur alhamdulillah.. selmat berpantang kak hanis ;)

fatieymah abdul mutalib said...

congratulation mama...sgt happy dh dpt anak sedare hehheh..bila nk bwk balik malysia ni?auntie2 nk tgok baby sendai...moga Allah beri kesihatan kpada keduanya..aamiin =)

sabar dubai said...

omedetou kak hanis...sempat lg update blog yer..papepon alhamdulillah syukur kak hanis berjaye jgk tanpa c-sec..kite jek lg lom lepas..tp ni pon da rs sakit pinggang..xle imagine time kite plak mcne...doakan kite jgk yerr....akachan nnti ltk name takuya ke x?..hehehe

Nuwairani Ismail said...

tahniah hanis! so sweet! semoga ibu n baby sihat...

siti kektus said...

alhamdulillah. tahniah akak. nanti bagitau lah nama baby ye.:D

☆彡Mitchell Cullen said...

Precious first baby came out! :D Skali read this entry, mo anak tapi takut pla mo pregnant in the future..

nik najwa said...

congratulation~hope u will be d best mama for your baby boy ^^

Ijah EmoTemo said...

Tahniah akak!! :)

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

Alhamdulillah..syukur mama dan baby sihat. Tahniah Kak Hanis dan hubby. I am so really happy for both of you. Selamat menjalani kehidupan sebagai seorang ibu lepas ni..

Nadiah Sidek said...

ramainya doktor dan nurse..segan pula rasa kalau bersalin ada ramai orang walaupun sekadar staf. tahniah ye hanis dah selamat jadi mama :).

semoga dipermudahkan exclusive breastfeeing pula. awal-awal memang susu keluar sikit hanis. jangan risau ye. insyaallah cukup je kuantiti untuk baby sebab saiz perut baby sekarang ni masih terlalu kecil. breastfeed secara kerap, insyaAllah susu akan keluar banyak nanti. happy breastfeeding! :)

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

tahniah puan..waaaa lecturer yg sye kenal dr zaman 'cik' dan jdik mama.. =)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

teringat detik2 bersalin ai jugak...normal tapi guna forceps dan nilu nyer masa kena jahit tue rasa mcm nak kick jer doc tue ngee...dia jahit ala2 guni gituew...alhamdulliah everything dah settle can`t wait nk jmpa akachan ni....selamat berpantang yer babe...TC @.@

kasihredha said...

Tahniah Hanis dan Mie..Alhamdulillah.
Terharu sangat baca n3 kali ni...mungkin sebab akak pernah melaluimya dulu..jd ingat balik.

Comeynya akachan...sapa nama akachan?
Jangan putus asa...teruskan menyusu...nanti susu akan banyak..InsyaAllah.
hugsssss

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tahniah Hanis.. teruskan perjuangan yang masih panjang :D

amirah said...

tahniah...comelllll..3.84? huhuhu...semangatnya baby comel ni.huhuhu...baby boy berat tp sllu nya kecik je.tp mmng susah nk kuar gak mcm arissa. nak cerita lagii..tahniah hanis dan suami. tahniah atas kelahiran yg terindah.best sgt dpt baby. brsabar sbb pasni takleh hore2 tido suka2 hati ye..hehe..boleh punya bf..yg penting semangat kena kuat tau.jgn putus asa. direct feed selalu tau boboiboy tu...: P

Juwita Jamaludin said...

Tahniah hanis.. Happy sangat akak.. Besarnya baby sugoi..:) selamat berpantang dan kerapkan menyusu atau pam insyaAllah susu byk nanti

Lya Colours said...

tahniah !! selamat berpantang ye.

Virtual Writer said...

omedetou kak hanis.. :)

FnF Simple Life said...

Alhamdulillah...tahniah Hanis dan suami... best nye dpt bersalin normal. selamat berpantang...

man yusoef said...

Tahniah akak! seronok pulak baca..eh? haha..tahniah lagi sekali utk akak dan suami :)

Azian Elias said...

congratulation my dear..

ALHAMDULLILAH.. besar tu baby tuuu.. akak org yg besar ni pun nak keluar kan 3.45kg ni pun for the second one pun jenuh nak keluar..

yatie chomeyl said...

tahniah hanis. sini meme seday aupaya nk bg beranok normal. plus, induce pun kalu buuleh diorg xsey bui. tp baby besar tu, meme payoh la nok teran. meme sokmo pong ,palo lepas tp bahu sekat keno push kuat sikit.

mulo2 meme susu tubik sikit, takpo jgn risau..cukup utk baby tu...keno urut2 sikit breast tu..nti susu lancar insya Allah

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. semuanya selamat.. pengalaman sakit yg paling indah kan hanis.. Tahniah buat hanis dan suami.. semoga baby comel hanis menjadi anak soleh yang membahagiakan hati kedua ibu dan ayahnya.. Take care dear.. selamat berpantang..

Maira Anjami said...

omedetou kak~^^
Alhamdulillah baby sihat..korekara selamat menjadi mama..semoga dipermudahkan semuanya..sye dulu nak menyusukan la ssh sgt..tpi lme2 boleh je..hehe

angahMia said...

tahniah dah dapat baby..tompang happy..

ZuRin said...

Alhamdulillah...tahniah Hanis dan hubby for the new bunddle of joy! Baby semangat...sebab tu susah nak kluar...macam my son yang first, 8.83kg..kena vacuum jugak. Jangan risau...yang penting mama n baby selamat. So happy for you...:))) Hugs and kisses for baby. Take care dear.

Shana' said...

Tahniah Hanis. Dah agak dah 2 hari Hanis senyap mesti akachan dah selamat keluar.
Kuatkan semangat utk exclusive bresfeeding.
Akak pun jenis mcm Hanis, awal2 susu tak berapa nak keluar.
Kalau ada minyak urut, minta husband urut2kan area belakang badan dan juga sekitar breast tu utk stimulate susu.
Kalau kat Malaysia ada tukang urut yang boleh buat semua tu...pengalaman akak dari tak keluar susu akhirnya memancut2 keluar setelah diurut. So happy for u, Hanis....:)

fadhilah said...

tahniah k hanis,
jgn risau sgt. nnti bykla susu tu. saya dulupun risau jugak sebab tak bengkak dan bila pam sikit je. midwife ckp asal baby berak maksudnya cukupla tu... kalau menyusu sakit @ merah, jgn lupa bgtau midwife dan sapu lanolin. bukan semua org dpt breastfeed tanpa masalah.

me suya said...

kak hanis..
tahniah..alhamdulillah..usai semua.. selamat menjalani fasa hidup yg baru.. a mommy to akachan.. name please???

DaZzlingLilLy said...

tahniah hanis and hubby for ur new born baby boy..selamat berpantang

Asrul "iLham" Sany said...

satu pengalaman yang amat2 berharga kan... tahniah :D

Salmah MY said...

tahniah hanis, moga dimudahkan urusan di dalam pantang bersama baby & suami tercinta, kuatkan semangat utk menyusukan baby, mula2 sikit lama2 banyak keluar nanti :)

qishi okawa said...

wah..tahniah mummy baru...jadi anak japan ler..hihi...welcome mummy club..kita bulan 10 ni,2nd baby...dup dap jugak...pantang btol2 yek..(aku lak happy terlbh)..ngeh3

Sekadar Coretan said...

Tahniah hanis,,,Alhamdulillah moga semuanya dipermudahkan.

maszull said...

assalamualaikum hanis...itulah saat manis dan pengalaman yg kita x boleh lupakan bila menjadi seorang ibu...

tahniah2 sbb baru dpt baby boy...semoga bertambah ceria lg hanis sekeluarga yer...:)

Nieda said...

Tahniah hanis dah jadi mama. sebak pulak baca cerita hanis di labour room.

JAdi akak teka betul lah , baby boy.

Ibu baru memang susu kurang. Kalau kat kampung , bidan urutkan baru susu keluar byk.

Nieda said...

Tahniah hanis dah jadi mama. sebak pulak baca cerita hanis di labour room.

JAdi akak teka betul lah , baby boy.

Ibu baru memang susu kurang. Kalau kat kampung , bidan urutkan baru susu keluar byk.

Nieda said...

Tahniah hanis dah jadi mama. sebak pulak baca cerita hanis di labour room.

JAdi akak teka betul lah , baby boy.

Ibu baru memang susu kurang. Kalau kat kampung , bidan urutkan baru susu keluar byk.

Nieda said...

Tahniah hanis dah jadi mama. sebak pulak baca cerita hanis di labour room.

JAdi akak teka betul lah , baby boy.

Ibu baru memang susu kurang. Kalau kat kampung , bidan urutkan baru susu keluar byk.

Fazlinil Irma said...

Alhamdulillah hanis.

moga akichan membesar jd anak yg soleh.

Anonymous said...

Salam Hanis, tahniah atas kehadiran akachan. saya selalu baca blog awak cuma belum tergerak nak komen, tapi oleh kerana hari istimewa ni, i nak komen jugak, nak jugak hehehe...selamat berpantang dan selamat breastfeed akachan yang comel itu. get well soon._dilah and Gee

Lieya said...

Ngerilah pulakkkk bile bace... adehhhh, sesuatu nikmat Allah yang tak akan dirasai oleh kaum Adam... Ape pun TAHNIAHHHH... semoga ke-2 2 nya sihat walafiat.... jaga diri baik2 k, berpantanglah cara orang mak-mak kite untuk kesihatan yang akan datang.

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis..syukur sangat bb ngan sis selamat..happy being a mother ye.. bestnya..cuak tunggu giliran akak plak..akak dah agak sis pregnant boy..hehehe

adnil linda said...

pn hanis...congratulations...
pasnie turn sy plak...

Kamalia said...

Alhamdulillah..ingat lagi dari petang tu bersms dengan kak As duk tanya pasal Hanis. Risau jugak sebab dah lama hanis dalam labour room. Bersyukur Allah permudahkan semuanya.
takpe memula memang agak lambat susu keluar tp lepas hari ke 3 tu dah mula keluar sikit2..kena rajin susukan akachan ok..
Happy breastfeeding dear!.

HANI IZWAN said...

alhamdulillah..tahniah u!!

norliha said...

Congrate hanis, besar jugak akachan tu sbb mama dia kuat mamam hihihi...
Take care dear.

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

hani-chan! tahniah dpt baby boy! =0)
3.84kg...wow! tak sabar nak nengok gmbr baby boy byk2 =0)

Papa Mifz said...

Oh dah bersalin yer,tahniah!! Comel baby tuh..;-)

Farah Shamsudin said...

tahniah sayang.. hepi for u!

Umie Naziera said...

alhamdulillah,congrats both of u.. :)
xnmpak jelas muka baby,msti omeyyyy..heeee

Elysa Sofia said...

bestnya baca pengalaman seorang ibu..:') sempat lagi tangkap gambar dalam lif tu.selambanya dan tahniah kak hanis..nanti letak gambar akachan dengan nama dia kat sini tau :')

LuN@_aiDi said...

Tahniahhh dear!

Alhamdulillah dah selamat rupenyer^^_
selamat berpantang(:

kema said...

congrtz mummy hanis :)
dpt bby boy yg comel...semoga mummy n baby sihat2 ..seronok nyeee~

Mr.Clive said...

at lastttt!!!tahniah tahniah

dan yang lagi awesome mama nyaa sempat berblogging!hehehe :)

Iryd Ashraff Hadzri said...

rasa mcm semalam je dpt berita u pregnant around bln sep atau okt tahun lps,ikuti perkembangan akachan melalui ur blog wpon x komen dan betul sangkaan I y dia baby boy..ingat x I pgl dia khazindar...itu nm mengada2 utk I je y pgggl dia ms dlm kndgn,skrg ape nama dia?

annadinara said...

Congrats Hanis!
baca kisah bersalin memang mendebarkan, alhamdulillah dah selamat.. Insya Allah, air susu segera lancar keluar untuk akachan :)

nur easy said...

alhamdulillah dah selamat melahirkan. begitulah kisah kelahiran khalifah kecil kan.. i pun dulu vacuum jg, sbb pintu sempit ;) selamat berpantang hanis

~Beb~ said...

Alhamdulillah! COmelnye!

Zainur said...

Tahniah hanis! Bestnya dah dpt baby...doakan kita pula ya...

Eyda Syahida a.k.a Miss Butterfly said...

tahniah akak! comellll sangat... huhuhuhu

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

dah lama is xmelawat sini..... windunya
ada penyakit xbopa ajin skit 2,3menjak ni... hehe (^___^)

tahniah... anak lelaki ye.. is baru baca entri ni.. kena berkejar ke entri yang sebelum pulak...

tahniah sekali lagi..

amanah Allah yang sangat bernilai untuk kita (^___^)

d_LA said...

huhu..turut terharu neh..congrats k.hanis..
dah jd mama dah..aduhla dla baco ni gak dok terbyg la gano kesktn branok ni..hukhuk..
pepun, slmt berpantang deh..nt upload pic baby yg close-up deh..

Aida Lela said...

Alhamdulillah. Tahniah Hanis + Termimi. besar baby tu..hampir 4 kg

*take care :)

Amie said...

Besarnya pengorbanan seorang ibu.... tahniah hanis sayang, dan selamat menjadi ibu serta selamat berpantang, beri baby susu badan ye sayanggg...

whitecappuccino said...

tahniah hanis!! terharu sgt2! besarnya baby...alhamdulillah dah selamat..sori kak nor terlewat baca entry ni..baru tau hanis dah deliver.

アヌムちゃん said...

best baca pengalaman k.hanis.sy pulak berdebar2.heee..alhamdulillah akachan dan mummy dah selamat dua2..

アヌムちゃん said...

best baca pengalaman k.hanis.sy pulak berdebar2.heee..alhamdulillah akachan dan mummy dah selamat dua2..

Eey said...

Tahniah Hanis..

Anak sulung memang mcm tu. :)
Semoga Hanis & baby sihat2.
Take care!

khairunnisa ♥ said...

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Tahniah kak Hanis. Gembira sangat sangat akachan da kuar :)

Tahniah sis. Rabu rabuuuu~

Ain said...

omedetou kak hanis!!!! lahir gk akachan yg dh lme d nantikn kehadirannye tu...mse gunting tu kan die bius x? ke die main gunting je?

ch000tz axoera ヅ said...

congrats darling :) 3.84kg besar tuuu!

senyumSOYA said...

Alhamdulillah.. tahniah akak ^^ hepi2.. saya da jadi macik!! panggil cik jann ya.. heheheh~

smoga jadi anak y soleh ya bdak comey!! IA~

Eera Shera said...

terharunye baca pengalaman akk..hebatnya seorg ibu

SyB said...

wahhh...congrats akak dah jadi ibu...sebelum neh jadi silence reader je... congrats again..^^

♥ dak pink said...

Alhamdulillah, selamat dah semuanya. *lap air mata yang bergenang sebab sebak baca cerita kelahiran akachan.

teratak hati said...

Suka bc pengalaman org brsalin..teringat pengalaman sndiri..first time mmg tk tau lg kn..

Eliss Mie said...

ketinggalan keretapi btol ni. dah selamat melahirkan dah yer.. anyway congratz dear :) comelnya...made in japan :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails