Thursday, September 1, 2011

レアチーズケーキ = Real Cheese Cake...

Maaf lah rupa agak comot... tapi rasa yummy ok. Haha perasan... yelah siapa lagi yang nak puji dengan dose berlebihan, kalau bukan patik sendiri......(pengsan!)

IMG_0003
Ini je satu-satunya gambar yang sempat di ambil sebelum kek habis... 

Sebenarnya tak faham sangat jenis2 cheese cake ni pelbagai resipi cheese cake yang dijumpai, ada letak yoghurt ada yang tak letak, entahlah patik keliru... last2 campak aje mana2 bahan yang ada kat rumah ni... nasib baik jadi, kalau tengok blog masakan, perbuatan ini diistilahkan sebagai derhaka pada resipi hehe.. kalau nak cuba bolehlah guna resipi di bawah, rasanya nama dia real cheese cake... :P

Base
Oreo cookies (tak sukat berapa gram ikut ketebalan yang digemari)
Butter (patik guna 30 g)

A
Cream cheese (250 g)
Sour cream (200g)

B
Egg yolk (2 biji)
Fresh milk (200 ml)
Vanilla essence (several drops)
Tepung biasa/tepung kek (25 g) - ada resipi letak cornstarch...

C
Egg white (2 biji)
Sugar (120 g)

  1. Sediakan base dahulu... hancurkan biskut, gaul dengan butter hingga sebati... ratakan pada loyang tekan dan padatkan. Simpan dalam fridge. (keluarkan bila nak tuang adunan).
  2. Panaskan oven 200 darjah celcius.
  3. Pukul bahan A sehingga sebati, ketepikan.
  4. Campurkan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam A, kalau bahan B berbuih tapis dulu sebelum campur pada A, ketepikan. Adunan ni = A+B, eh macam persamaan tindak balas la pulak...
  5. Pukul bahan C dan masukkan ke dalam adunan (A+B), kacau rata.
  6. Tuangkan pada loyang berisi base biskut tadi dan bakar pada 20-25 minit atau sehingga masak.
  7. Bla dah keluar dari oven, longgarkan bahagian tepi (keliling loyang) dengan pisau. Sejukkan pada suhu bilik, simpan dalam peti jap sebelum makan... best served chill...
Perihal loyang: kalau guna loyang biasa lapiklah dengan cooking sheet dan calit sedikit butter supaya kertas lekat pada loyang. Bisanya spring form pan digunakan bila buat cheese cake, tapi patik tak ada wuwuwu...
 spring form pan (picture from yahoo search)...

Selamat mencuba....

22 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ai ni hantu cheese cake
Blh mokmok tertiba ni sbb mkn cheese cake selang 2 hary Dulu 。。。Owh tlg stress Tgk cake tu
Adakah harus ai bikin cheese cake esok?
Perut dah berlipat 14 ni uwaaaa hentak kaki

アヌム ちゃん said...

nampak nyummy sgt..huhuuu..nak try jugak la bila2 nnt :)

Iryd and Pitt's little diary said...

sangatttt sedapppp...telah dijamin oleh saya ye..hehe..thanks hanis..boleh try lepas ni..:)

nur easy said...

sedap nih.. kita pun buat manggo cheese jg raya aritu ;)

JIJI YU said...

goni sedak pado akok ni

Asmara said...

tabetai!! onegaishimasu! hehe..

wawa abdullah said...

yummmy!! terliut lak tengok.hehe boleh try ni..:)

Misz-sakura said...

oishiii ! Hehe nt nak kena try nih, akak derhaka pada resipi eyh? haha takpe2 asal menjadi, asal sodap sudee =)

cik pulau said...

xpenah wat sediri...
klu nk make. reti beli jah.. hahaha

haniey said...

wah sedapnya npok kek ni..kak hanis meme pndai masok ko?hani xpenah pn make chesse kek.. :(

me n myself said...
This comment has been removed by the author.
zie_ira said...

wow,, sedapp nyee,,nyum2,,nak sikittt,huk2,,

abah khalisha said...

Macam mana lah abah kalau beraya di perantauan mahu air mata satu baldi dapat kumpul ni..hehehhe
Pesanan Buat Superman Raya

yatie chomeyl said...

kalu cuoh pulok blueberry jem atas tu, lagi masyukk nih ehehe

LuN@_aiDi said...

yummy ler tuh ciskek nyer^^
klu biasa sy buat takder letak tepung..
n sangat senang^___^ len kali leh try resepi ini plak^^

Anisa Hang Tuah said...

nyummy...

sedapnyee

Sunah Sakura said...

cheesecake raya ke kak? hehehe...selamat hari raya maaf zahir batin~

d_LA said...

subuh2 gini tgk cheesecake mmg bergelora la perut aii..hehe

amirah said...

uiii..terernya hanis..akak tak mampu okeh..huhu

Ct Arina said...

fuyohhhhhhhhhhhh hasil ala2 master chef! ;D

kayrul-shah said...

terliur tengok cheese cake...susah nak dapat makan cheese cake yang sedap..nak buat pemalas la plak..hehehehe

khairunnisa ♥ said...

suka cheese ♥ ♥ ♥ :) thanks for the recipe ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails