Friday, December 16, 2011

Ayam goreng rangup...

Nak makan ayam ala-ala KFC punya pasal, sempat cari resipi seimbas lalu di My resipi dan juga di satu web ni(ampun lupa) lepas tu terpaksa off. Tak sempat nak save link dan kreditkan resipi. Saya ingat-ingat lupa bahan2 dan hentam kromo aje...

Maklumlah KFC kat sini tak halal. Restoren halal pun menyajikan makanan bangladesh dan juga pakistan. Tiba2 pula tekak patik ni nak makan ayam rangup2 krup krap krup krap. Kalau ada resipi yang lebih best bolehlah share di ruang komen ya.

Ayam goreng rangup

Bahan perap
- garam
- white pepper
- black pepper
- halia (tumbuk/blend/pes pun boleh)
- sedikit kunyit
Gaulkan pada ayam dan perap 30 minit atau lebih, simpan dalam peti

Bahan salut
- telur
- breadcrumbs
Saluti ayam dengan telur hingga rata, kemudian balik-balikkan dan guling2 endustan-kan ayam tu di atas bread crumbs, tekan-tekan sikit bread crumbs supaya kuasa lekatannya berganda (haha istilah apa ni? saje penulis ni jadi gedekiah jap).
Goreng pada api sederhana.

Ini hasil comot dari patik wuwuwu...
IMG_0039
jemput makan... dapatlah juga melepaskan gian nak makan KFC walaupun jauh bebeno rupa parasnya sob sob...

p/s: nak makan pulut dakap tapi belum terbuat lagi ha... bila nak terlaksana ni...

36 comments:

Tea said...

wah sedap dan rangup nampaknye.. bread crumps tu ape ekkk

Amni said...

kalau amni, suka goreng ayam dengan kunyit + kari dan garam sikit kak.. walaupun mungkin tak la cantik cam kfc, tp rasanya rangup tu yng buat lagi sedap.. wuwaaaaaa... tp skang pantang 2 minggu makan ayam untuk elakkan jerawat nakal tumbuh.. hheee

umie naziera said...

wahh..homemade kfc..yummy

Zainur said...

wahhh bikin terliur ni....mcm ayam kfc lah pula...harus cuba ni...tq for sharing...resepi bento tak da?hihihi

Ijah EmoTemo said...

heee okay dah tu rupanya kak hanis.. yg penting dpt makan krup krap krup krap hahah ;)

Anum said...

sedapnya sis
nak skit

yana lyana said...

slrppppp!

*telan air liur

アヌムちゃん said...

alamak..tgh lapa t'nmpk ayam ni pulak..isk2

♥Cik Nurfarah♥ said...

sedapnya kak.. lapar

fiza said...

Tak comotlah, mcm KFC crispy apa ☺☺

Hanis Azla said...

akak dah terliur dah ni tgk ayam goreng kfc hanis tu..

laskar pelangi said...

adussssss! tengah lapar ni. rasa nak makan kfc jer lepas tengok ayam ayam tu semua ^^

JIJI YU said...

leh buko kedai la terea pah ni

L-uq said...

sedapnye . KFC pun kalah . hihihihi .

Asmara said...

guna tepung goreng serbaguna pun sedap tambah sikit serbuk kari, pastu guling2kan mcm hanis tu la tp telur ngan tepung je, breadcrumbs nnti terlebih minyak. eceh..
*eh cm nk try je pulut dkp tu ujung minggu depan, x penah mkn n try la. hehe..

amirah said...

nampak cam rangupnyaaa...nak sket.

My name is Pqah said...

Pas ni terus cabut pegi KFC....ngeh3...

Kakzakie said...

Ha... baguslah Hanis sesekali bagi cinta hati tahu KFC pun Hanis boleh buat...:)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

homemade punya kfc! best.. apatah lagi kalau buat rangup2, krup krup bestnya!

whitecappuccino said...

Wah!! hanis pun pandai masak ayam ala2 KFC! sedap ni!!

LadyBird said...

nampak sgt2 menyelerakan..
yg penting halal dan lbh sihat drp ayam kfc yg kite beli tu..

Cik TeN10 said...

Nmpak sodap je..apehal semua pakat tempek gmbar mknn ni..kak ayu tempek gmbar set nasik kt sni aym greng bergolek-golek lam pnggan..uwaa *lap air liur !!

Emmm pulut dakap !! Lama xmkn..sdapnye..tp mna nk dpt daun pisang?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wootz wootz
terlioq cheq tgk
eh mana ada comot tue....
ada lagik???
nk rasa ngeee

Chekgu Azrine said...

eh.. terliur akak.. nnti nak ambik jgk resepi ni buat utk anak2.. anak2 pun suka.. skang kepchi mahal la sis.. hahaha

Nadiah Jahari said...

ayam tu buat kita terliurrr.

Farah Shamsudin said...

sedap tuu.. resepi sebijik macam farah buat.. farah pun ambil kat myresepi jugee.. hehehe..

Anonymous said...

Newbies here...Gedekiah tu ape erk?wuwuwuwuwu..

dwaty said...

terserlah kerangupannya... hehehe

So Shy Lady said...

kuasa lekatan tu pngaruh dr cite ultraman ke doraemon? he..he

hanis pndai buat pulut dakap jugak ke? gulp!

Syaima' said...

uuu dapnyeeeeeee

wida said...

okeylah tu hanis..boleh lepas gian nak makan. hiks

Nurnajwa KZ said...

Pehhhh, kecur air liur tgk ni XD Dhlh tgh qada ni.

Nyumm nyumm :D

sailaaf said...

sedap nya! dah lama mencari resepi ni.hehe.tq.

Anonymous said...

Wah dah boleh masuk masterchef malaysia ni....Lawan taukeh nampak,kemain hapdet pasal mskn skrg....dulu manusia inilah yg ditanya pasal resepi mskn...Mencik2 terasa tergugat..wuwuwuwuwu...

kayrul-shah said...

aduh sedap plak tengok ayam nie..dah macam kfc plak

sillyme said...

sedapnye nampak! *growl* bunyi perut

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails