Thursday, January 19, 2012

Hajimete...

Hajimemashite = selamat berkenalan, hajimete? bukan nak cerita pasal pak haji. Cara sebutan betul haji me (macam sebut "me"rah) dan te (macam sebut "te"lefon berbunyi ring ring ring...). Makna hajimete pertama kali/first time.Apa yang hajimete buat penulis kali ini?

Semalam tak masuk lab sebab macam sakit tekak dan nak selsema, maka patik berehat je di rumah. Sementara tunggu solat isyak tu baca apa2 yang patut, kedengaran telefon berbunyi. Owh cinta hati, mesti dia nak tanya masak apa malam tu. Dengar suara dia lemah sangat. Tiba-tiba je dia pening. Tak boleh nak drive balik rumah. Patik pun apa lagi solat dan bergegas ke kampus. Biasanya dia akan tunggu bawah bangunan tapi bila call dia suruh naik ke biliknya. Ish tak pernah2 pulak, biasanya dialah orang yang selalu halang patik (kasihanilah tuan puteri diri ku ini) daripada ke biliknya (walaupun sedia maklum la saya memang selalu tergedik nak pergi ke bilik beliau bukan nak spot check tapi saje je hehe... supaya dia pun biasa2kan datang ke bilik patik juga. Tapi dia tak nak. Eh ni nak cerita apa ni? dush! mari kembali ke pangkal jalan. Dah la dengan baju tidur pastu pakai down jacket purse di tangan tu je hehe.. comot betul ingatkan nak pergi ambil dia je.

Gamble ajelah dah la tahu tahu bilik dia kat mana. Jeles betul dengan bilik en suami cantik je sebab bangunan baru. Bilik patik bangunan lama, sejuk pulak tu. Sambil jalan sambil tengok kiri kanan, nasib baik ada cermin kat pintu nampak dia terbaring di sofa. Teman sebilik ada 2 orang yang saya kenal Y-san dan en pening. Terus masuk, tanya ok ke etc... urut2 sikit kaki dan tangan biar darah mengalir. Y-san sangat bagus cari dan telefon hospital berdekatan. Tunggu seketika my love tak boleh bangun jugak sehingga terpaksa panggil ambulan. Haa ambulan? Biasa tengok dan bagi laluan je pada ambulan kali ni berpeluang naik.

Pening rupanya naik ambulan ni, walaupun dia bawa perlahan je. Nak termuntah pun ada. Kalau belok kiri atau kanan keluar suara amaran lebih kurang macam ni la "kenderaan nak belok ke kanan, sila hati-hati" suara macam mak doraemon (ehehe penulis over exaggerating) iyelah kadang ada yang nak melintas etc bila nak belok tu.

Saya bersama Y-san waktu tu dan kena isi borang. Cinta hati terus dimasukkan ke unit tak tahu, tapi bukan emergency. Semua dia check dengan ct-scan ambil darah bagai dan alhamdulillah normal. So tak ada sebab untuk diadmitted. Cumanya cinta hati masih tak mampu nak bangun berdiri dan bilik tu berputar2... mujurlah labmate cinta hati sangat baik. H-san datang ambil saya di hospital. Kemudian bawa ke kampus sebab nak ambil kereta. Ingatkan lepas tu saya bersendirian di tengah malam. Tapi Y-san dan H-san tak sedap hati. Y-san cakap "i am worried you are carrying a baby maybe you need some help to carry him to the car."

Alhamdulillah mereka hantar sampai ke rumah jam 2 pagi huhu. Doktor dan nurse pun hantar sampai pintu kereta dan menunggu di pintu luar sehingga kereta kami beredar. Dia suruh my love banyakkan rehat. Hontou no arigatou minna. Pagi tadi pukul 8 patik dah keluar ke hospital sebab ada check up akacan. Alhamdulillah baik2 aje semuanya. Sedih pulak bila pergi check up seorang diri. Biasa wanita jepun ramai pergi sendiri je sebab suami kerja tapi hari ni ramai pula yang ditemani suami huwaaa... sensitip betul. Pastu dr plak tanya "are you alone today?" perlahan2 je patik angguk wuwuwu... manja eh, ngada betul hehe...balik check up tidur tak hengat dunia. Penat, capek, tsukareta, tired... ha kenapa nak kena tulis banyak bahasa ni? Odaijini untuk kami.

p/s: KPSP...(cerita basi)

25 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Cian mi tired sgt kot
Kasi dia rest betul2
Bertmbh Cian u preggy Plak sure letih gak
But alhamdulliah mi ok kan
TC babe!!

Kalamhati said...

Aloh siannyo..huhu
Hanis pun keno jago kesihatan jugop deh..

whitecappuccino said...

kerja kuat sangat tu sampai pening..alhamdulillah tak de apa2..kaknor penah naik ambulan sekali waktu antar ayah ke HUSM..memang pening la.

Anisa Hang Tuah said...

Anata to iruto totemo tanoshii

(:

Asmara said...

odaijini both of you. sekali sekala sakit its ok. hehe.. mudah2an terus dikurniakan kesihatan yang baik dan dipermudahkan urusan buat kalian berdua. Amin..

yatie chomeyl said...

study kuat terlajok kot hanis & huby, odaijini to both of u. mak eubat tu jange ngelat

Chekgu Azrine said...

Sis..take care of urself..husband n akachan ye..get well soon to ur hubby..insyaAllah..

Maira Anjami said...

adaijini~
sye pon akan merasa 'hajimete' pegi check up sorang2 sabtu nanti..huhu..mesti sabishii skit kan..seb baik ade baby dlm perut teman^^

umie naziera said...

alaa ciannya kena check up sowang2..huhuhu..smoga en.suami cepat sembuh

Cik Pulau said...

ehh.. take care 3 of u...
kak, cinta hati kak.. and akachan..

hajime.
ado citor jepun penyiasatan ala2 conan.. hajime jgop dop tjuk dio.. hehhehe..

Daddylicious said...

dua2 ni ligat sangat ....slow2 sikit tahu ...hehe

Tea said...

Takpe hubby kadang2 ade simptom alahan juga kalau isteri mengandung.. Indirectly.. Do support each other ok.. Nanti dah ade baby lagi byk tanggungjawab... Be prepared.. Take caring both of u..

Cik TeN10 said...

odaijini !

Titisan Hujan said...

owh..sape yg morning sick ni kak??
eheheh..btw congret kak

moga incik suami cpt sht.akak pn ^^,

adnil linda said...

pn hanis - sori2...sgt2 lmbt...congratulations taw....seronok sgt dgar...

mzhany said...

hana, semoga semua ok...ameen.take care tau....

Woofer Storm said...

ciannya abang cinta hati tu..ermm harap2 cepat sembuh...jangan lupa minum ubat...

#sis pun kena jaga baby tu.hheeeee

Azian Elias said...

Tired ye..sabar ye..

Hanis Azla said...

siannya.. Alhamdulillah ada kawan2 yg baik.. susah nak jumpa tu.. pergi check up sorang2 mmg selalu buat hati kita sayu kan..

nurazzah8 said...

Salam..ohayo gozaimas ...hehehe

itu aja yg akak tahu...

Apa khabar dik? hopefully cepat sembuh ya ..InsyaAllah ...

Prettywrite said...

Unit tak tahu..hehe lawak k.nis..jaga kshtan molek deh kaknis..pah hubby ok dh ker?prihatin dih ore2 jepun..siap tgu lg patient nk blik..kt msia ada?hehe

amirah said...

agaknya husband hanis kena alahan org mengandung tak? adik ipar akak camtu..kena muntah2 sume..isteri dia rileks je..huhu..moga hanis n husband ok2 saje ye

sabar kagawa japan said...

odaijini minna,,,,kak hanis somi pening sbb alahan kot tuh? mcm hubby kite heeheheh

Kamalia said...

alala,speedy recovery to ur cinta hati..semoga semuanya dipermudahkan untuk hanis sekeluarga..take care dear.

fadhilah said...

take care both of you... eh, tiga la kan :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails