Monday, January 9, 2012

Washington DC - Lincoln Memorial...

Sambungan dari entri sebelum ni. Sepanjang naik tour bus tu ada satu tempat yang kami singgah. Sebab jatuh hati dengan taman yang dipenuhi dedaun autumn berguguran.
Sewaktu bas berhenti ambil peumpang dan juga menurunkan penumpang, "Cantik kan?" Kata en suami pada patik.
"Ha ah la..." mata memerhati sekeliling.
"Ni kat mana ni?" tanya lagi en suami pada patik.
Cepat2 keluarkan peta tour bus, "Entah, macam lincoln memorial je. Nak turun ke? Jom la kita turun sekejap, nak bergambar kat pokok tu." jari menunjukkan ke arah taman berkenaan.
"Ye ke? Ok jom, kena cepat2 lah... malas nak tunggu next bus."
Saya dan cinta hati terus turun, konon sekejap aje haha... lepas tu terus khusyuk dengan panorama yang disajikan. Akhir sekali ambil keputusan untuk pusing kawasan sekitar dan tunggu bas seterusnya sebelum pulang ke hotel.

Lincoln Memorial
"Another of DC’s instantly recognizable landmarks, the Lincoln Memorial honors the nation’s 16th president, Abraham Lincoln. Dedicated in 1922, architect Henry Bacon designed the Greek-inspired. The Lincoln statue, which tops out at 19 feet, was sculpted by Daniel Chester French, the chairman of the Commission of Fine Arts. Above the temple’s 38 columns are the names of the 36 states that were in the Union at the time of Lincoln’s death in 1865. Murals sculpted by Jules Guerin adorn the temple’s inner walls. Emancipation is engraved on the south wall and hangs above the inscription of the Gettysburg Address. Unification is on the north wall, above Lincoln’s Second Inaugural Address." info from here.

Temple? erk... janji niat tu penting. Kita datang nak tengok tempat orang, bukannya dengan niat yang tak sepatutnya.
IMG_6605
taman berhampiran, autumn view yang menarik bagi kami...

IMG_6614
bangunan peringatan presiden Abraham Lincoln...

IMG_6617
patik telah jatuh hati dengan taman ni, lantas ajak cinta hati turun dari bas dan ambil gambar untuk kenangan...

IMG_6622-tile
our memories... tak ada gambar berdua la sadis betul... cinta hati cakap ala guna photoshop je combinekan gambar, ye ye je... padahal dua-dua pun tak pandai guna software edit gambar haha...

IMG_6623-tile
kat depan tu sikit ada patung askar kalau tak silap korean war memorial tskk ampun, i am not good in history apatah lagi negara orang wuwuwu...

IMG_6653-tile
ingatkan tak nak naik, sebab patik macam nak pengsan tengok anak tangga banyak sangat...

IMG_6659
bila nampak dalam dia, lantas kami berdua berkata "Eh, macam dalam movie planet of the apes (tahun 2001, lakonan Mark Wahlberg)" yang cinta hati pula "Eh, macam movie Transformers..."haha masing2 pun nampak dalam movie berbeza, tak ingat la pulak ada dalam scene transformers tu... apa lagi naik la jugak sampai atas, sebab nak tengok dari dekat...

IMG_6678
tq mr stranger! ada banyak tulisan pada dinding kiri dan kanan tapi kami tak baca pun, ramai sangat manusia...

IMG_6679-tile
masa dalam bas duk berimaginasi pegang tiang tu hehe, nasib baik sempat jugak pegang haha ntah apa2 tiang pun nak pegang wuwuwu... Wasington memorial from far... boleh masuk tapi samalah macam reflecting pool which is under construction...
IMG_6660
Teringin nak tengok view bersama reflecting lake, wuwuwu kachiwanya... takpelah rezeki kami setakat tu aje...

IMG_6681
sempat lagi landing, nasib baik tak baring atau guling2 kuch kuch, koi mil gaya...

IMG_6683
sambil menikmati pemandangat aeroplane yang tak henti2 passing by, maklumlah dah dekat dengan airport... Tiba2 teringat dari NY DC kami naik Delta air... padahal dekat aje NY-DC, kan senang kalau ada shinkansen tak perlu nak check inn lalu metal detector bagai...

p/s: ceritera makan yang hot hot ni haha, over acting sungguh. Akhirnya jumpa nasi tapi tak ambil gambar, patik cerita pengalaman ajelah ye...

27 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

DC cam awesome! :D

DaZzlingLilLy said...

wah serius cantik pokok2 kat situ..nampak tenang jer..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

view kirei giler blh buat video clip guling2 kt cini mcm citer hindustan auwwww!

Kalamhati said...

bestnye!mahal pengalaman ni..=)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sgt jeles tau...huhuhuhu...

bila la i nak p sana ye..

Noraim said...

cantiknya pemandangan kat taman tuh. pengalaman yg hebat bg akak! :)

Cik Pulau said...

sy plop oyak.

"eh.. mace dale cerito harry potter la.."

hahahaha...
kak.. ada jgop tu gambar dgn cinta hati.. hehehe

Eera Shera said...

nak jugak amik gambar kt daun autumn tu..sgt cantik..

akhirnya ada gmbr bedua..best kan rasa cm honeymoon x kak? hihi

Amie said...

wah! jauh perjalanan,luas pemandangan, banyak kenangan dalam simpanan ye Hanis... jangan lupa kutip daun marple yang kering bawa balik sini ye...kak Amie minta sehelai je, he he hehhhh

amirah said...

lincoln...aah la..dlm movie..huhu

umie naziera said...

cantiknya scenery

nuwairani ismail said...

autumn memang cantek! tapi belom berpeluang lagi nak merasa autumn...

Woofer Storm said...

sis,cantik pokok2 tu...nampak cool je ni.hehee

#terasa mengembara masuk blog ni..hehee

Asmara said...

Terlepas nk komen entry bawah2 tu. Bertambah ilmu pengetahuan patik juga tentang DC. Hikhik.. Tq dear for such a lot of information. X pegi pun xpe kita bayangkan aje berada di sana bersama2 tuan puteri. Hehe..

Tea said...

Haaaa kan best temankan hubby.... moga baby berkembang dengan bijak dan sempurna..

Cik SHiNJU said...

At least ade gak pic berdua kan..
Ade jumpe nasi kat DC? x sangka...
huhuhu

Kazman & Sue said...

ehhh... betul la macam dalam citer transformer....

Kamalia said...

cantiknya gmbr kat taman tu..
takpe,ada rezeki boleh dtg lg untuk gambar reflecting pool tu.

qaseh johanna said...

cantik pemandangan kt sana eh..sy ni dpt tgk gambo jela..nk pergi tidak berkemampuan..hukhuk uhukk..

Syira Rara said...

wow! bestnyaaa...hai, sy baru follow blog kamu..kalau sudi singgah la blog saya dan follow..blh share cerita nnt (^_^)

Hanis Azla said...

best.. best.. suka sgt tgk gambar2 tu smp tak tahu nak komen.. he..he.

Daddylicious said...

setiap kali kesini pasti terasa macam bersama ke sana ...suka..:)

Nur-nba said...

Cantiknya pemandangan kat sana... Beruntung sebab berpeluang melawat negara orang.. Memang kena abadikan memori kat sana.

Chekgu Azrine said...

untung Hana.. tu jek nak komen.. hehehe..

Huszaini Haron said...

bestnye tempat tu! cantik!

dwaty said...

waaaaaaaaaa.... jeles.... nak gi DC juga....

c'axoera said...

WDC! yeaaaaahuuuuuuu :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails