Saturday, January 7, 2012

Washington DC via tour bus...

(Map from here) Antara tempat yang menjadi tumpuan, White House, US Capitol dan Lincoln Memorial with reflecting lake and Washington monument... Tapi kami tak sempat pergi pun ke White house, bukan boleh pegi dekat pun, tengok dari jauh je, ramai acik polis jaga. Nasib baik juga tak pergi malam tu tengok kat berita ada kes tembakan pada petang tu, phew scarynya...

Kenapa Washington DC? dan dipanggil sebagai DC. Melalui pembacaan di tenet (bukan dari buku sejarah bertauliah pun hehe), sekitar tahun 1791, tengah giat buat pembangunan "federal city" yang kemudiannya diberikan nama baru sempena penghormatan kepada presiden washington, maka diberilah nama federal city tu district of Columbia. Waktu itu Columbia merupakan nama yang sangat puitis di US (peotic name). Huwaa betul ke tak ni? sesiapa yang tahu bolehlah tolong patik ye.

Kat sini penuh dengan bangunan pentadbiran. Ala macam kat putrajaya tu hehe. Tapi ni pentadbiran di US. Seronok jugaklah tengok bangunan dan suasana yang sangat berbeza. Pengalaman baru buat kami.
IMG_6463
masih tercari-cari tour bus. Kat depan tu sikit je... berhampiran Madame Tussauds museum...

IMG_6464
ada banyak pilihan setelah bertanya maka kami memilih tour bus yang ni, 35USD untuk sehari. Boleh duduk kat atas tu sambil tengok pemandangan, tapi terpaksa tahan angin yang sangat sejuk wuwuwu...

IMG_6466
bergambar kat depan Madame Tussauds, tapi tak masuk pun hehe...

IMG_6470-tile
dah naik tour bus dan saje ambil gambar yang nampak macam comel haha... comel kew? comel apa ballerina shoes tu, dulu kecik berangan pakai baju kembang2 ropol net tu pastu jinjit macam ballerina tu aduiiyyaii dush!

IMG_6490-tile
gambar first tu patik tak pasti, banyak sangat bangunan hampir sama keliru la, second tu old post office diikuti national archives dan akhir sekali Union Station yang dalam proses pengubahsuaian kat depan tu, sangat banyak construction...

IMG_6512
jalan yang mengelirukan, sebab kami tak biasa... tang alamat pun masih tak faham hehe...

IMG_6482-tile
many views of US Capitol Building... dari atas bas. Kami sempat singgah sebelum balik. Tapi kat luar tu aje tak sempat masuk dalam... akan diceritakan di lain entri k...

IMG_6560
autumn leaves... geramnya nak posing kat tepi pokok tu...

IMG_6528-tile
lagi gambar di hadapan Union Station, kat depan union station tu ada fountain yang tak ada air sebab tengah renovate. Patung di depan tu adalah Christopher Columbus. Tasik di hadapan Us Capitol, masa ni saya dan cinta hati berkira-kira nak turun ke tak nak, kang tak larat pulak. Takpelah hold dulu, nasib baik jugak sempat singgah tapi bukan dengan tour bus la...

IMG_6572
yang ini pula adalah L'Enfant Plaza tapi tak tahu ada apa... ampunn...

IMG_6568
Kat dalam tu ada botanical garden, tapi tak pergi jugak wuwuwu... maaflah gambar senget maklumlah ambil masa bas tengah bergerak hehe...

IMG_6577-tile
Washington monument
" The Washington Monument was built as a powerful tribute to the country’s first president, George Washington. The marble monument was made to look like an Egyptian obelisk, a design often used in that country to pay tribute to kings and pharaohs. You’ll notice that the Washington Monument appears to be two different shades of white. That’s because construction halted during the Civil War when funding ran out. When it resumed in 1879, marble was imported from a different state. " info from here.
dan juga Jefferson Memorial
"With a memorable form reminiscent of the famous Pantheon in Italy, the memorial to the third president took only nine years to complete and was dedicated in 1943. Architect John Russell Pope incorporated one of Jefferson’s favorite design elements, the rotunda, into the memorial design. Jefferson stands proudly at 19 feet tall under the rotunda surrounded by engraved passages from the Declaration of Independence and other famous works by the president. " infor from here.


IMG_6600
masa tour bus lalu kat Tidal Basin ni, tiba-tiba pemandu dia cakap, eh sebelum tu nak cerita best la dengar slang hip hop kat sini y'all, y'noe, etc haha... pemandu tu cakap "y'all i tell you this is the best scenery for me, please take photos and later i'll get the president to sign it for you" haha lawak je... ye ye o je eh...

p/s: belum habis lagi nanti patik sambung ye, dah penat nak story mory till then...


25 comments:

umie naziera said...

cantiknyaa building n monument dyorang,kagum!kagum!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Bila nmpk bus 2 tingkat x de bumbung teringat kt hong kong la...ai ni bila thn nk smpi US ntah...35USD Kira ok la khen merata gak pusing

Chekgu Azrine said...

subhanallah.. cantiknya.. tgk gambar yg akhir sekali tu memnag..wow!!

diana said...

indahnya gambar last tu..:)

whitecappuccino said...

Bila baca entri ni, kaknor teringat waktu sampai US, tempat pertama yg kami pergi ialah Washington DC sebab abang kawan kami duk di DC ni..details dah tak ingat sebab dah lebih 20 tahun la hanis..

nurul said...

comeynyer mom to be...wjah berseri2 dpt g jalan2...hihi..tahniah akak....;)

Hanis Azla said...

wah... bestnya hanis.. dpt share tgk gambar pun akak dah rasa best dah.. seronoknya dgn peluang yg hanis dapat untuk melihat negara orang dgn mata sendiri.. Alhamdulillah.. semoga dapat berjalan2 ke lebih banyak tempat dan negara lagi.. insyaAllah.. akak tumpang suka ni.. nnt dpt share tgk gambar lagi..

nuwairani ismail said...

sangat jeles, hokay! nak gi sana jugak!!!

Soo Hae Daa said...

Hohoho..org kt sn frenly tak? Ritu pnah bc kt tenet sal obelisk tu...yg xelok dlm islam la..tp dh lupe...ampunnn...sbb de satu kt putrajaya kot lau xslp..
Akachan cne? Sihat..?

Cik Pulau said...

kak. klu DC xtau.. ABC sy tau la.. hahaha..

comeynyola..
psstt.. nt kito jupo deh.. xsabar neh.. hihihi...

p/s: hormm.. cokletwinter tu ore kelate.. ore pasir hor..hehehe

Eera Shera said...

syoknye dpt tgk tmpt org..untung la akachan..belum lahir lg dah sampai washington hihi

Nashays said...

Cantiknya white hse tp scary laa plak dgr ceita ade org kena tembak tu

kyo_9 said...

mahal nye tour bus sana..
tour bus tokyo rasanye x sampai 2000円 kot..

Syaima' said...

menarik nye g washington dc! nape tak masuk madame tussauds? yang jepun punya sikit je artist diaaa.harap2 dia nak besarkan nanti ni.

Kalamhati said...

salam ziarah hanis..

sangat cantik!thanks kongsi pengalaman..=)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

wah2 terasa mcm sejuk juga terkena tempias angin kat bas 2 tingkat itu...hehehehhe...

kasihredha said...

kenapa tak masuk ke madame tussauds??
cantik gambar2 tu :)

Amirah Adnan said...

perghhh.. lawanye bangunan tuhhh!

eh ingatkan capitol building tuh masjid..hehe

p/s : ho kak, ambo oghe kelate.. hihi.. waalaikumussalam, jawab teruh saley akak ni.. hehe.. gano la buleh xtau.. wat letih jah taip kot luai ni..lalalalalala ;p

Woofer Storm said...

cantik2 tempat kat situ sis..

#makin melonjak hati ni nak pergi oversea..ehhee

Cik SHiNJU said...

Cantiknya pic last tu...
Betul2 membuatkan hati ini terasa
ingin jejakkan kaki ke sana...
Mekasih sharing yep..

amirah said...

cantikla building2 dia..

Munnafendy said...

alah nis knp xmasuk madam tussauds? leh bgambar ngan marilyn monroe..hahaha

farah fauzi said...

bst jadi hanis leh jalan2...bawalah daku bersama2...uwaaaa

Papa Mifz said...

wah syok nyer bergambar kat tpt2 cantek mcm tuh...

Ijah EmoTemo said...

wahh syoknya! heheh nice info jgk ni :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails