Tuesday, February 28, 2012

Kori, ais/ice...

Jangan pulak ada yang menyanyi vanilla ice ice baby ye... Perkara ni dah terjadi 2 kali. Serius saya tak tahu ais/ice dalam bahasa jepun. Biasalah kalau order air kat mesia tu dah terbiasa minta ais kurang. Kejadian pertama di Tully's coffee. Saya order minuman dan juga ice cream. Ice cream dia dh bagi dan telah pun saya pass-kan pada en suami yang dah duduk di kerusi. Tinggal nak tunggu air je je kat kaunter tu. Tiba-tiba seorang staff datang bertanya "Ice bla bla bla... " dalam kepala memang terfikir ais/ice air batu tu. Selamba je cakap order minuman panas bukan ais hehe... lepas tu dia tak puas hatu dan tunjuk bekas ice cream... oo tanya pasal tu ke? Maka saya pun cakap dah dapat tadi dan terus tunjuk ke arah cinta hati. Macam biasa la mesti akan cerita balik pada en suami, boleh pulak dia cakap "Kenapa cakap dah dapat, kalau cakap belum nanti dapat dua ice cream" haha, apalah my love tak baik menipu da tamak haloba ok...

Kejadian kedua sewaktu di Mr Donuts. Nak habiskan kupon donut percuma dapat waktu awal tahun hari tu. Kupon untuk donut je air kena beli lain. Maka orderlah air jus oren. Tengok ais dia macam besar2 je. Maka saya cakp nak ais sikit je "アイス すこし だけです。”(ais sukoshi dake desu) [sukoshi=sedikit/few, dake=hanya/only/just]. Staff tu tercengang. Lalu saya tunjuk gambar orange juice dan cakap sekali lagi ais tu letak sikit je. Kemudian dia cakap "Kori desu ka?" Alamak apa pulak kori? Masa tu patik pulak yang tercengang. Dia pula siap ambil ais versi betul dan tunjuk. Owh kori ke nama dia haha... lantas mengangguk sambil berkata "hait, kori sukoshi dake desu.". Bak pepatah susah betul bila ayam dan itik bercakap kan hikhik... takpelah belajar perkataan baru.

IMG_0592
yang ni boleh panggil kori ke? hari ni sendai sangat sejuk... malas rasanya nak keluar rumah ke lab, namun apalah daya ku, wuwuwu ayat pasrah... petang nanti suhu -5. Erkk pengsan!

p/s: set bersalin penting ke? mana yang bagus ye? any recommendation wahai akak2 dan kawan2 sekalian alam... onegaishimasu!

38 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

samuii tapi kowaii gak khen jadi kori gini....
dulu ai beli set bersalin nona roguy masa tue 5 ratus lebey jer now tataw la...oke la not bad @_@

dwaty said...

saya lagi suka belajar bahasa jepun dari korea...

p/s:set bersalin??... kena tnya pada yang pakar ... hehehehe

amirah said...

pantang kat mana nanti hanis? akak pun tak reti nak recommend tp yg masa ahmad dulu akak guna leesa cosmetics..byk yg tak digunakan pun sebab akak dulu c-ser

qishi okawa said...

beli jamu mustika ratu..jamu selapan..sume ado...cuma ats kita nk telan ke idok ubat2 tuh..hihi...

Rtp Farra Arisha said...

belajar bahasa memang mengasyikkan sis. but it needs time to learn all the basic words. hehe how are you doing there sis?

Kakzakie said...

Banyak perkataan bar Hanis belajar mestinya. Yg pasti kori bukan kari ye hihi...

Kakak dulu anak pertama guna Mustika Ratu, Anak kedua guna Nona Roguy anak ke tiga guna Amway... lebih kuranglah Hanis...yg penting jaga pemakanan dan penting bengkung kena pakai.

me suya said...

kaka hanis nanti akan bersalin kat jepun nu ka? take care yer sejuk2 ni

Chekgu Azrine said...

utk 1st baby penting kot sis.. cubala tnya sedara mara..hehehe

Hanis Azla said...

suhu -5.. klu akak rasa mcm nak duduk bawah selimut aje he..he.. dulu akak guna set bersalin nona roguy.. skrg ni tak pasti pula set mana yg paling baik..

Gen2Merah said...

payah juga nak belajar bahasa Japan ni ye... ehehe.. kalau saya main angguk2 je.. ehehe..

Queen said...

alangkan pergi indonesia pun dah rasa payah nak bercakap..kalau ai pi jopun..mampuih tak bercakap..hahha..kejung je kat situ...hahahah =p


set jamu..
saya dulu pakai nyonya meneer je..murah..baru rm60 je kot..haha

tapi tak taula the best ke tak..
takde rasa pape pun..heeeee

アヌムちゃん said...

ais tu koori kot kalau tak silap.huhuu..kori pun boleh.hehee

Hanis MY said...

@アヌムちゃん
okies noted! arigatou anum!

Amirah Adnan said...

kak hanis ekg beranok mano? jepang ko mesia? skalo rama guno set bersalin nona roguy..pahtu sek dio beli pulok bekung PB tuh.. untuk hilangkan strecthmark, kawal berat badan.. tapi gak PB mahal, rm3000+ kot.. ehehehe..xpo, kak hanisss kayooo ;p

Miss Butterfly said...

ais ni boleh makan tak eh? huhuhu

yatie chomeyl said...

samuinyo -5, sini dah 5 deg dah hehe

set bersalin penting utk kembalikan shape sblm preggy dan jugop pening utk kesihatan dalaman kito. oghe hr tu guno mustika ratu, cpt jah slim semula hehe

dela said...

alahai... bestnya... bila la nk ke sana... non mampu.. :(

Juwita Jamaludin said...

Sejuk tu.. Take care hanis.. Set bersalin
Ikut pada diri akak pakai leesa dan pernah mustika ratu

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ow kori tu ais ek? blaja word bru gak arini :D

Asmara said...

oh kalau kakigori tu abc(airbatucampur) kan, lain pulak eh jdnya. ingt gori tu kori la (ais). hihi..
* yg akk ckp tu takut ada yg xpakai kalau beli set, mcm akk beli set nona roguy tp ada yg tak guna. ;) tp phyto natal dan krim barut dia mmg bagus.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

mom to be???? omaigod betapa ketinggalan zamannya fifi semenjak lama tak berblogwalking-,- congratez sis. jaga kandungan elok2 ye!!!!! baby tu lahir di japan ke nanti???

wa said...

he he, hanis pun tersasul.. imagine la akak ni sepatah hbuk pun tak tau bhsa jepun nak ckap dgn org jepun .. he he

nuwairani ismail said...

lupa pulak hanis dah jadi mommy-to-be....wah! teruja tengok sajli itu! tak sabar menanti 8 hari lagi....nak guling2 dalam salji tu bleh? hihih

whitecappuccino said...

kori bukan nama org er hahaha..ok! kori =ais!
bnyak set bersalin di pasaran..barut perut jangan tinggal!

umie naziera said...

ais dlm gambar tu buleyh dibuat minum x??heee

Hafizin Jamil said...

kalau sejuk gitu..nok jale pun tak sedak..sekso..haha

Eera Shera said...

sy pn blaja pkataan baru ari ni hihi..alamak xde pengalaman la kak hihi

Hanamiko Sakura said...

hehe...tak pe.. belajar perkataan baru...

Nadiah Sidek said...

takpe, satu perkataan je tak tahu. yang lain tahu dah :D.

saya guna set bersalin HPA untuk 2 kali bersalin. malas nak survey mana satu bagus..haha..

Cho Zila said...

alangkah baguihnyer dpt belajar banyak bahasa.. kalau dah terpaksa gitukan mesti pandai cepatkan...
akak tak guna apa2pun set bersalin sebabnya akak ada masalah darah tinggi yang tidak mahu turun walaupun dah melahirkan..

Kamalia said...

ekeke..memang tak tahu ape dia..
set bersalin dulu guna mustika ratu,tapi tak sesuai..
afiya guna HPA..bagus jugak..serasi dengan saya..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Sejuk nya kat sana...teringin nak ke Sendai...namun ape kan daya, blm ada rezeki.

hanis bila tarikh due? tak sabar vi nak nengok baby =0).

♥ p a a n i ♥ said...

hahaha. takpe dapat belajar word baru kan..lepas ni guna kori...hehehe

Kazman & Sue said...

thank sebab kami pun dapat belajar bahasa jepun jugaa... haaa3x... set bersalin dulu isteri pakai nona rogay ... macam ok la set dia... siap semua... tapi apa2 pun terpulang pada hanis juga...

LuN@_aiDi said...

nmpk cam dlm peti ais jer^^_ hihihi
set bersalin? kter pun ngh survey juge!

fadhilah said...

saya dulu beria beli tp bila ceaser tak pakai pastu kulit plak kering lagilah takut pedih. kalau ikut petua org tua guna kapur dan air limau je.

CikUna said...

huhu.. ice2 cappuchino.. hehe..

set bersalin ?? tak tau 2x.. melom kawen..ngeee

Papa Mifz said...

-5 suhu nyer...pergh...sure sejuk sampai ke tulang kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails