Wednesday, February 29, 2012

Taiyaki-ikan berinti...

Wahh tajuk tak menahan, ikan berinti bagai haha... Macam nak share resipi aje ye... tapi tak pun, saya beli kat kedai je. Taiyaki ni sejenis kuih. Ala-ala dorayaki doraemon tu. Tapi bentuk dia macam ikan dan lebih rangup kurp krap berbanding dorayaki.

Taiyaki = a fish shaped pancake stuffed with bean jam/others
Dorayaki = two small pancakes with bean jam/others in between

 dorayaki (gambar dari google) yang ni special agaknya sebab ada gambar doraemon, biasa tengok yang kosong je...

IMG_0600
kebetulan ada urusan kat bangunan sebelah. Tiap kali lalu kedai ni mesti rasa nak beli sebab ramai sangat orang beratur sampai ke luar kedai. Dalam hati terdetik "sedap sangat ke?". Lepas selesai urusan saje je cakap kat my love, nak beli tu la... sambil tunjuk pada kedai tersebut. Makan taiyaki panas2 time sejuk ni best jugak...
Masa tengah beratur saya tanya en suami, nak inti apa (ada tiga kat kedai tu: chocolate, kacang merah dan custard cream).  Tiba2 dia cakap nak 2. Hah 2? Ingatkan tak minat makanan macam ni. Nak 2 jugak lah... ek eleh tiruuu... takpe kan? hik2... 

IMG_0601
Taiyaki yang masih panas...

IMG_0602
kami beli 4 "ekor", dah bentuknya macam ikan kena la guna penjodoh bilangan ekor ye dak haha...  dush!

IMG_0604
inti kacang merah. Banyak betul inti sampai terkeluar masa gigit tu yum yum... (ye ye je, kebetulan sedang lapar makan lah apa pun semua pasti rasa sedap! sejuk2 ni selalu je cepat lapar, wuwuwu).

IMG_0605
tiba2 dengar taiyaki tu berkata-kata "tolonggg selamatkan saya!" boleh cakap bm u... kellass... jangan dilayan khayalan penulis ni hik2...

p/s: rasa nak balik rumah awal je berehat dan baring... tiba2 terasa penat huhu...

37 comments:

sabar kagawa japan said...

kak hanis...alaaa taikayi ni feveret kite....1 kotak sorg je leh habiskan..tp taiyaki paling sedap kite pnh makan kt miyajima hiroshima...mmg meleleh...

LYAfrina said...

comelnyer..teringat citer doraemon

Hafizin Jamil said...

post satu tu..boleh ko..?haha

Pqah said...

sedapnye....nak 1 ekor...he3

Hanamiko Sakura said...

wahhhh... meleleh air liur tengok taiyaki tu..nyum...

Asrul "iLham" Sany said...

ni buat rasa nak gi beli kat klcc ni :D

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

nak makan doriyaki!!!! zuan tak prnah nampak ada jual kat msia.. :(

akuiwana said...

hujan2 skarang ni kalau dpt pns2 mmg sedap ni.tgh imagine mkn dorayaki pns2.nyum2~

Queen said...

waa..dah mcm bahulu ikanberinti.. =)

fiza said...

Sedapnya...mak buyung di sana buat mak buyung di sini terliur...hehehehe...

amirah said...

eee...sedap!! akak suka gak ala2 dorayaki ni..comella bentuk ikan camtu..mcm kuih bahulu kan hanis..huhu

umie naziera said...

kesian 4 ekor ikan tu,wuuu~~

yatie chomeyl said...

ore xrajin make ike ni sbb xtahu buleh make ke dop. lamo doh terliur tp xrajin beli. meme sumo leh make eh hanis?

Daddylicious said...

kalau tak der doremon dunia tak kenal org jepun ni kan...hehe

Amirah Adnan said...

oloh comelnyo.. mcm wafer jugok la dih?

fara said...

sekali tengok macam bahulu tradisional yang bentuk ikan.. :D

norliha said...

sedapnya... mintak sikit

Miss Butterfly said...

red beans! yumyum! huhuhu




lepasni nak kena cari jugakla ni. huuu~

♕ Mitchell Cullen ♕ said...

Tak pernah mkn taiyaki or even dorayaki.. nmpk mcm sedap the taiyaki ^^ lapar trus si tummy ne

dela said...

kesiannya taiyaki kena ngap dgn rakusnya... hheee

Cik Pulau said...

comeynyo dorayaki...
hahaha..

supo nga waffle jah...
kikiki

♥ p a a n i ♥ said...

sedapnyeeee kak haniss!! rse pernah tgok dlm citer2 drama jepun. kt kepala ikn tu lagi banyak inti brbnding ekor kan? hehehe ;p

Nadiah Sidek said...

hanis ni kelakar orangnya ye :D. 2-2 saya tak pernah rasa lagi. tapi kalau saya, saya beli inti coklat..yum! ^_^

khairunnisa ♥ said...

comelnye taiyaki.. nisa bru je makan takoyaki semalam.. hihi ^_~ sedappp.. tapi sos takoyaki semalam agak masin >.<

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

bila vi tenung taiyaki sekali imbas mcm rupa kuih baulu versi bentuk ikan ;0). tapi tenung lagi sekali, ala-ala wafer pun ada gaya jugak =0). nyum!nyum!nyum! =0)

Cho Zila said...

taiyaki... nampak sedap yerk.. teringat bahulu ikan.

Papa Mifz said...

makan ketika memandu...berhati hati yer...;)

Kazman & Sue said...

wahh... gambar kasi bikin panas mata jeee.... terkecur kejap...

Noraim said...

comelnyo taiyaki bentuk ike.

blh post blk kelate dop? hihi.

c'axoera ヅ said...

mcm kuih bahulu ajer

Hanis MY said...

@yatie chomeyl
ore tanyo budok2 ni, demo ni oyak buleh makey jah semo sebab takdop inti pelik2 etek...

Hanis MY said...

@fara
serius tak pernah tgk bahulu bentuk ikan wuwuwu..jakun...

Hanis MY said...

@Cik Pulau
waffle bentuk ikey hehe tapi macey sedak waffle lagi la hik2...

happyichigo♥ said...

comelnye taiyaki ni hanis...sampai terkeluar kacang merahnya..nasib baik hanis tak tunjuk cream custard, kalau tak memang meleleh terus dira!!

fika79 said...

Sedapkan taiyaki..huhuhu..yg atas tu cam dorayaki lak tgk..

CikUna said...

waaaa.. nak juge.. tak kira pos kat sini.. guling2 doh budok nie..hikhik..
\\( ^_^ )//

arfiq haqimy said...

@Asrul "iLham" Sany Kat klcc ada jual ke?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails