Thursday, February 9, 2012

Puzzle and puzzled...

Biasanya suka buat jigsaw puzzle je. Tak pernah buat puzzle fashion lain. Dari kecil sampai besar duk main jigsaw puzzle bermacam jenis pieces, dari yang senang sampai berapa ratus entah, tapi belum pernah sampai seribu pieces... wuwuwu kalau buat yang tu boleh pengsan!

Cinta hati ada cerita dia main puzzle kat lab dia. Macam2 jenis puzzle. Patik dengar ajelah tak bayang pun macam mana rupa puzzle tu. Sekali dia bawa balik rumah suruh cuba setelah minta kebenaran dari kawanya untuk dipinjam buat sementara...

IMG_0052
mula-mula my love bawa balik Rush Hour, ada 80 set kena selesaikan. Task-nya susun sama seperti gambar pada kad yang diberikan (yang 80 set tu) bermula dari beginner hinggalah master. apa yang perlu dibuat adalah keluarkan kereta merah tu dari kereta/lori yang menghalangnya. Kenderaan lain hanya boleh digerakkan atas bawah kiri kanan mengikut kedudukannya. Tak boleh angkat ke terbang ke jadi kereta batman ke hehe...

Bila dah selesai Rush Hour cinta hati bawa balik River Crossing pula wuwuwu... 
IMG_0123-tile
kotak dan papan river crosing. Yang ni ada 40 set masalah yang perlu diselesaikan...

IMG_0125
letakkan set soalan pada papan tadi...

IMG_0126-tile
susun kayu coklat tu kemudian letakkan titi kayu hanya pada tempat yang berwarna gelap tu... kemudian silalah susun/selesaikan sampai ke hujung sana... takut u! wani (buaya), hebi (ular) pirana semua ada ouch (eh over acting betul!).

IMG_0129
siap ada pakcik ni lagi, tapi tak guna pun macam leceh je. Stuck seketika pada level 38 uwaaa tolongggg.... sampai menyampah nak tengok puzzle tu haha, memang akan puzzled la bila tak jumpa jalan penyelesaian.

p/s: lepas ni tak tahulah cinta hati nak bawa balik puzzle fashion apa pulak. Ganbare to me and akachan.

p/s: mmm

32 comments:

amirah said...

bestnya hanis...syoknya kalau ada byk masa akak pun teringin nak main puzzle camni..good for baby kan

Hanamiko Sakura said...

bestnya.... main pazel... nak main?? boleh tak?? hehe

wida said...

wah bestya..lain dr yg lain lah puzzle ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wahhhh ai loike puzzle
beli kat mana jenis ni ekkk
selalu main puzzle biasa jer
ralit kan benda alah ni....selagi x setel selagik tu la x puas hati ngeee

Cik Sara said...

Wahhh.. macam best je.. Yang Rush hour tu macam game dalam komputer.. Moving blocks.. hee..

diana said...

macam menarik je...tak pernah cuba lagi puzzle macam ni..

Daddylicious said...

eh cerita game gak...:)

Kakzakie said...

Wah kalau anak kakak dapat puzzle ini mesti seronok dia boleh lupa makan-minum Hanis...

Lalique said...

happy to visit friend
happy valentines day

from Turkey

アヌムちゃん said...

waa best2
penah main yg first tu tp dekat iphone je la..heeeee

Cik TeN10 said...

sy mmg suka sgt lah dgn puzzle nih !! bg lah jenis ape pun.. 1000,5000 sume sy dh buat.. dh alang2 dok jepun ni beli la puzzle gmbar pemandangan kt jepun.. ade pemandangan mt.fuji ke.. sakura ke.. :fatin dh sia buat msuk frame gntung kt umah dh.. 1000 pieces kl xslap.. :)

umie naziera said...

sya xsuka buat puzzle,ngee~~

yatie chomeyl said...

Molek la klu gitu nti baby lahir buleh main puzzle dgn dio :)

Azian Elias said...

macam besttt je..sure anka2 akak suka ni..heee

msredcheesecake said...

Best nya main puzzle.... Jom lawan...hheee...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

yg river crosing tu nmpk best, yg alih kereta tu zuan x paham mcm mana.. huhu

Aida Lela said...

pelik sungguh ini puzzle.. tapi best gak kalau main ramai2 :)

mzhany said...

hany suke main yg kuorkan kete tuh. tp main kt phone je lah. ahha kalau yg cenggni mau je hany terbang kan dia...ahaha...

Asmara said...

Install byk free puzzle game kat ipad tu. Salah satu unblock me, yg ni sng tp best main sebelum tido. Mcm2 puzzle ada, puzzle man sampai seribu pun ada. Jgn pining2 sudah. Hehe.. Sudoku pun best. :D

whitecappuccino said...

macam2 puzzle ada yer?

Nadiah Sidek said...

tak pernah lagi jumpa puzzle macam tu. menarik!

Amirah Adnan said...

huyyo.. ganah molek puzzle dio.. mahal dop eh kalu beli? hehe

Woofer Storm said...

kak,tak pernah tengok puzzl mcm ni..serius..unik ni,ke kat malaysia mmg takde..ehhee

#akak shoot gmbr guna apa ea??

Kamalia said...

bestnya...kami suka puzzle sampaikan anak2 pun sama duk main..tapi,river crossing tak penah cuba lagi..

シャイマ said...

menarik nya puzzle dia! mana beli eh? cool!

Kazman & Sue said...

macam syok je main game ni....

khairunnisa ♥ said...

salam, kak hanis, first time tengok puzzle camtu :) LIKE2x! ^_^

Papa Mifz said...

lain drpd yg lain la puzzle kat sano yer...mcm tak pernah jumpo lak yg jenis mcm nih...

CikUna said...

waahhhh... nampak syok je lagi tang ado pakcik kecik tu... huhu

chaiyok2!! main lg Akachan...
\\( ^_^ )//

happyichigo♥ said...

sampai nyampah buat puzzle kiut je dia ni

LadyBird said...

betul2 mencabar minda..

anNaqia said...

puzzle rush hour tu ade kat Jepun je eh kak? teringin nak main. huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails