Monday, April 16, 2012

Kek pisang choco chip...

Dah lama nak buat, baru terlaksana. Balik dari meeting weekend lepas, terus masuk dapur. Pisang pun dah lembik dan sedang elok. Jumpa resipi ni secara tak sengaja di SINI. Terus teringin nak makan kek pisang. Beliau ambil resipi ni dari Kak Kasih. Selepas jishin 11311 tu oven patik telah jatuh ke lantai dan sekarang jadi macam tak berapa stabil huhu, kadang bila masak kek sebelah masak sebelah tak masak. Nak beli baru macam rugi pulak. Ditambah dengan sibuk, mood nak berbaking jadi macam air pasang surut.

Resipi yang simple dan sedap...

1 cawan pisang dilecek
2 cawan tepung
4 biji telur
3/4 cawan gula
sedikit esen vanila
1 cawan minyak (saya guna olive oil)
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat (tak letak sebab dah habis)
choco chip ikut selera masing-masing

Cara-cara:
- ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat, ketepika.
- panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius.
- pukul telur dan gula hingga sebati, satukan dengan pisang yang telah dilecek dan gaul sebati.
- kemudian masukkan minyak diikuti esen vanila.
- masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
- masak selama 45 minit.



Kek pisang coklat chip comot wuwuwu, nasib baik kali ni oven macam behave gitu... Alhamdulillah, merasa juga makan kek pisang. Dulu waktu kecil2 suka makan kek pisang versi cupcake kecil yang ada 9 ketul dalam satu peket tu. Yang cover plastik ada gambar girl pakai baju kembang2 lagila seronok nak makan, sebab ada gambar ala2 princess hehe, pengsan!... Tapi makin lama makin kureng rasanya, sekarang ada lagi tak eh?

p/s: Owh pepohon sakura di sendai, bilakah mahu berkembang?

34 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer okasan hanis ni baking kek pisang....oishii sou...tadah plate ni ngeeee

Anum said...

ada lagi sis

Cik Awin said...

rajinnya dia dok wat kek pisang...

Amie said...

Assalamualaikum Hanis,
Kak Amie temankan makan kek pisang boleh tak.... sedapnya nampak gambar tu, baru kuar oven ye... mesti wangi aje baunya, kek pisang memang hidangan evergreenlah Hanis, tak pandai jemu dimakan orang.

Hanamiko Sakura said...

kek pisang.. marveles.. nanti kek pisang kak hanis terbawa2 dalam mimpi.. hehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sedapnyer..is xnah makan lagi yang ada choco chip...

salam ukhawah ye, is folo sini (^___^)

yatie chomeyl said...

sakura di fukuoka luruh habis doh huhuhuh

♥ dak pink said...

Dah penah try dah resipi tu. Sedap!

Ijah EmoTemo said...

wuwuwu ada cokelat chip.. ai loikee!!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

dan2 la daku merasa kelaparan apabila melihat itu punya kek...

Nieda said...

Kek pisang versi coklat cip ...lala sodapnya. Kalau suka boleh juga tabur dgn badam/ walnut pula nanti

Rai Ourkizuna said...

lama tak buat kek pisang...biasanya buat bila dapat pisang ayah bekalkan dari kampung.. hehehe..

kayrul-shah said...

aduh banyaknya coklat chip...nie yang bersemangat nak buat kek pisang versi coklat chip macam hana nie..

wida said...

sedapnya...
wida pon suka mkn kek pisang

Syira Qahira said...

salam...

selalu buat kek kukus je...sbb oven x de..hehe

me suya said...

taw3 kek pisang tu.. hehehe tp sekarang mcm jrg jer jumpa.. tp suya pun suka baking dulu2.. kini bila kerja mood ke laut je nk baking.. hancusss

Papa Mifz said...

kek pisang then ado coklat chip..wah sure terangkat kalo makan nih...

Noraim said...

nok jugok buleh dop? pos bali mesia. hihi.

ps. bilo kak due ni?

miss t!Q said...

nyumnyumnyum...sdapnye~

kasihredha said...

terferanjat gonggok akak bila ada nama akak...hihi

tepuk2 ...cantik ar kek hanis buat...sure akachan suke :)
nok eteppp

Nuwairani Ismail said...

rasa mcm ingat2 lupe pulak kek pisang yg hanis ckp tu..tak tahu penah mkn ke tak...tapi kite pon suke kek pisang. lebih2 lagi kalo yg dibuat sendiri..makan panas2 memang sedap!

Nur-nba said...

Rajinnya.. kami yang tengok gambar dah terasa lapar.. hehe

Umie Naziera said...

kek pisang for mummy to be.. :D

kema said...

sedap nye kek pisang ..feveret kema gak tuh..yummy~

lavenderlover said...

wah nmpk sdp ni..dah la sy suka kek pisang kan..hehe..=) thanks for sharing the resepi..=)

Yana said...

Auw comeinya kek pise jepung..hehe..tu la lamo jugok tak napok kek pise kecik2 tuh..loni kek pise mcm2 version dh ado etep..heheh

Nieza said...

sedapnya tgk kek pisang lama tak buat ni:)

Mr.Clive said...

wahhh sukaaa laa perkongsian recipe ni! i likee x100! very much! :D

fadhilah said...

sedap tak? bleh try ni...

sudipVSsenduk said...

cuaca sejuk kalau makan kek pisang cicah air teh'o panas sedap ni...

msredcheesecake said...

tak kisah la comot ke tak janji sedap... sedap ke tak? hhee

Asmara said...

nak kek pisang air tangan hanis! hehe.. kek coklat (eh ke cheese cake) pun tak rasa lagi tau. hikhik..

siti kektus said...

dah lama tak makan kek pisang. nak buat, kat rumah asyik tak ada je pisang kapas. :)

CikUna said...

1st time nanpak kek pisang ada choc chip... nampak sedap lor.. glurp.. mesti akachan yang teringin kan ? hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails