Monday, December 31, 2012

Calpis, the wonderful drink...

Fuhhh tiup sikit (tiup banyak kut) sebab dah lama sangat tak menulis meluah rasa di sini. Waktu genting sekarang ni dah tak boleh nak merapu seperti waktu dulu-dulu. Tensi tahap maksima. Kadang rasa sedih bila diri ini tension, terasa diri terkapai, tapi bila tengok anak, kekuatan tu tiba-tiba datang entah dari mana. Dia memerhati, merenung ke arah mata, kemudian jejari halus menyentuh muka ini lantas memberi kucupan (padahal bukan kucupan, gayanya macam nak jilat muka mama dia je haha), adakah dikau mengerti wakai anakanda?

Mungkin inilah yang dikatakan kita perlu pasrah dan redha. Mencungkil sejauh mana kudrat dan kesabaran diri. Give me strength... (dalam hati tak henti memberi kata-kata semangat) nampak macam sikit lagi nak habis tapi terasa sangat jauh untuk digapai. Agaknya inilah penangan bila kedua-duanya tensi nak habiskan belajar. Namun sebagai wanita, isteri dan ibu banyak yang perlu ditolak ansur dan diutamakan. Secara otometik anak akan diuatamakan dari segalanya. (nijyuugonichi) december 2012 adalah tarikh yang akan diingati untuk tahun ini dan sampai bila-bila kut...

Ok berbalik pada cerita asal, tahula dah lama tak menulis, panjang pulak intro kamu ye! Nak bercerita tentang air calpis yang best. Rasanya kat mesia dah ada air ni tapi tak tahu semua range ada ke tak dan harganya tidaklah patik pasti. Dah beberapa tahun duduk jepun baru tahu akan kewujudan air calpis. Itupun setelah kak as ku sayam yang mention dan dia cakap air calpis sangat sedap. Maka dari situ timbul perasaan nak cuba. Arigatou kak as... btw windu sangat2 dengan kak as sekeluarga huhu...

カ-ka, ル-ru, ピ-pi, ス-su, karupisu aka calpis, semia info dan gambar dari en wiki. Rupanya dah lama air ni sejak tahun 1919. "the beverage has a light, somehat milky and slightly acidic flavor similar to plain or vanila flavored yogurt or yakult. Its ingredients includewater, nonfat dry milk and lactic acid and is produced by lactic acid fementation." Yang kat atas tu air basic calpis.

Tapi kan... patik lebih gemar yang ni... versi sirap, heh pepandai je sirap bagai. Yela sebab dia pekat macam sirap tak pun ribena kena tambah air lepas tu kacau2 sehingga sebati. Tapi kami tak guna air pun, guna susu, ya ampunn... kena la dengan selera kami ni, kiranya minum susu berperisa gitu... yang oren mula2 tu rasam macam ubat demam masa zaman kanak2... pernah makan tak? mula2 je rasa macam tu lama2 eh sedap pulak...

yang ni adalah my fav! budou (anggur) dan ichigo (strawberry)...

Apa ke juadah update pasal air haha... insya Allah more bebelan will come soonnn...

23 comments:

adnil linda said...

hanis sensei...demi ank dan suami tersyg..ganbate ne...

Umie Naziera said...

yeaa,lma xtngok akk mmbebel dkt cni..hekhek

Chekgu Azrine said...

Rindu dgn bebelan sis..hehe..nk tgok gmbo ken hamza the latest..mana?

SURIA AMANDA said...

ai nampak yang laici tuh...mesti sedap kan?bak mai sebotol..huhu..

mamawaiz said...

air calpis? x pernah dgr pon..hehe.
amboi kemain lama x dgr cite dia..bizi yer. selamat thn baru hanis

Lya Colours said...

awak2, happy new year 2013 ! heeee

Rai Ourkizuna said...

aikk..tipu lah baru tau pasal air karupisu ni.. kan selalu iklan kat tv kan.. especially masa natsu.. hahaha..akak sanggup memalam turun pegi cari kat jihanki.. punye la kemaruk :P

ct kektus said...

ada ke kat malaysia ? tak pernah jumpa pulak. yakult pernah lah. heheee

fidzah saad said...

Berat mata membaca berat lagi bahu yang menanggung... musim2 viva ni memang sangat memenatkan... bersabar lah...akan nampak cahaya dihujung terowong itu InsyAllah...

berbalik pasal air calpis...kegemaran anak2 saya juga... tapi kami biasa beli yang putih tu je... manis ler... kadang2 sy tambah air kosong bagi kureng manis..hehehe

me suya said...

kak hanis..
mana bebelan nyer... ken hamza pleaseeeeee :)

mrs kayrul said...

lamanya tak jenguk blog hanis...rindu kat hamza

radziah AR said...

kekadang dtg jengah juga w/pun bloglist xtunjuk entry baru...kekadangkan lambat sikit masuk kan. so, cam tak percaya, tak dak enrty baru...hahhaaa....dok cari mana hilang ken hamza, tapi tau mama dia sibuk habiskan study saat akhir ni...
good luck Hanis MY & ur Love...

Hanamiko Sakura said...

hidangkan air je? hehehe kidding

Anonymous said...

Moncler Femme 2012 Moncler Femme 2012 , nU9nnJpIBw
Doudoune Moncler Hiver 2012 Doudoune Moncler Hiver 2012 , NhQH6uXw0fV
Moncler Sito Ufficiale Collezione 2012 Moncler Sito Ufficiale Collezione 2012 , cUmuM6lYSw
Moncler Baby 2012 Moncler Baby 2012 , CvF6AzWghT
Moncler Collezione Autunno Inverno 2012 Moncler Collezione Autunno Inverno 2012 , dKpaCkXWj
Moncler 2012 Piumini Moncler 2012 Piumini , RiWLsEcgT
Moncler Collezione A I 2012 Moncler Collezione A I 2012 , uFhq5UuVLf
Moncler Collezione A I 2012 Moncler Collezione A I 2012 , GgHZaDbgY.
Prix Moncler Vallee Prix Moncler Vallee , YcQCxXxyF
Prix D'une Doudoune Moncler Branson Prix D'une Doudoune Moncler Branson , qIwi1XaPPq
Moncler Tibet Prix Moncler Tibet Prix , FgPSfUbmT.

mohamad rivai said...

selamat tahun baru.

masih ingaaaaaaaaaat saya nggak ???

letheg???

Shana' said...

calpis pun calpislah hanis janji update. Miss ur postings very much even though sama jugak bizi macam Hanis.....

amirah said...

chaiyok chaiyok hanis..memang penat dan stress rasanya kalau kita busy tapi insyaAllah boleh..bg priority pd benda2 penting..

Queen said...

mcm air yogurt ke?

si.ra said...

saya tak pernah plak try calpis pelbagai perisa tu. tq sbb share kt sini. nak try la nnti. pandai promote. komisyen nnti mintak kt toke calpis na. :)

sue-sama said...

air lohas pon femes ek kak anis?

Mas Zull said...

assalamualaikum hanis...lama mama x singgah sini dah besar baby hamza..:) )

Asmara said...

miss u much!! lama tak komen. byk nak katamkan entry hanis ni. hihi.. sini tak jumpa lg calpis. mybe ada kot kat aeon/jusco tak mencari betul2. rindunya nak borak2 ngan hanis..

4feet8 said...

o..mcm kordial eh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails