Tuesday, January 5, 2010

1st weekend of 2010...

We didn't go to lab!!! Alamak apa nak jadikk...new year has started yet malas, hehe... nopey nope.. the truth is, last 28th Dec, the year end holiday started and start back again yesterday (Monday)... so we did went to the lab on holidays until 010110... but on 2nd and 3rd of January, there was year end sale.. and we didn't want to miss the opportunity..mana la tahu in case we can find a very nice deal at the bargain. Rasanya takla semeriah boxing day di UK and Canada tu..(huhu bestnyaa kalau boleh pergi boxing day tu...haha, but i do wonder why boxing eh?)

We went out not so early, around 8 am. Sale kat sini, i'm not so sure.. maybe tak se grand boxing day but they have fukubukuro bag (lucky bag). If you are lucky then you will get nice stuffs in it. But my love and i think that we must know apa kat dalam tu baru rasa worth it untuk beli...must be smart buyers, nanti membazir plak... ada several price range start from 300 yen sampai la beratus ribu yen (100 yen=about RM3.80) depends on stuffs and brand. For us fukubukuro 10 000 yen tu dah cukup2 mahal, so my love and i cuma jenguk fukubukuro which cost below 5000 yen je hehe... asalnya nak keluar 7 am tapi sungguh liat nak bangun awal and bath sejuk2 ni huhu...

Sesudah parking we walked towards the street arcade. Nampak sorang ni..dah siap shoping dah.. several fukubukuro kat bahu and several more kat tangan dia..fuhh..shopping sakan... jalan sikit nampak lagi, ramai dah siap shopping..are we too late? Last year we heard that some people have their own target so they will queue as early as 3 am to get their fukubukuro. Sampai macam tu sekali ish2... my love said kuasa membeli sangat tinggi, that's why their economy is very stable, tambah2 buat lucky bag and sale macam ni lagi la buat orang teruja nak shopping. We walked further, and saw a lot of poeple bawa bag tarik..to put their shoping stuffs inside, punyala semangat untuk shopping, sangat2 terkejut masa tengok tu...banyaknyaa duit utk shopping... just walk around, tgk fukubukuro yang sgt banyak and meriah... mulanya i wanted to bring the camera.. and my love said syg bawa la...susah nanti nk jalan bersesak2 dgn ramai org... ingtkan nak capture suasana new year sale tapi fikir2 balik susah jugak... kalau tak, boleh upload gambar2 fukubukuro yang bermacam jenis tu..hehe.. habis satu arcade pusing2.. last2 i got myself one Mister Donut fukubukuro which cost 1000 yen (dapat towel, calender, small blanket, key chains, 10 donuts and 60 points to redeem... so worth it, because i lurvee MisDo) and almost matching jacket with my love.. yang ni dah lama usha...tapi sebab mahal sangat hold je dulu.. and during new year sale harga turun berganda2 about 70% off, and kebetulan tinggal satu tu je and kebetulan it was our size...waahh seronok... apa lagi terus grab.. pembeli bijak sungguh (hehe perasan). Masa mula2 tgk jacket ni mid of autumn, lepas tu christmas ada sale, hampir nk beli tapi tak jadi.. nasib baik sabar menanti.. dapat dengan harga yang sgt murah yeayy...

That's the benefit kalau survey2 dulu sebelum beli... tapi ada je kedai mention sale 50% tapi dia naikkan harga so bila diskaun harga yang turun bukan banyak mana pun, especially shoe shops. Clarks kat sini sangat mahal..better buy it at Malaysia compared buying here tapi takleh lawan harga yang sangat murah di UK nun.. hehe..i wonder how much is the price over there... and then balik rumah lunch and solat and off we went to Izumi outlet... banyak jugak shop kat sini some of them are, Coach factory outlet, Nike, NEXT, Hugo, Levi's, Edwin, Tefal... and many more,banyak fukubukuro, but we cannot know what's inside.. cuci mata jerla..but it was fun seeing those people shopping...

Sunday just stayed at home...but in the evening went out for groceries shopping... yesterday start going to school again... baru hari ni the snow stop since the first day of 2010, just light snow so tak tebal mana.. yet it was still fun...seeing the white carpet... last year tak sempat kira baper kali snowy..this time nak kira la..for this winter, baru second time snow..looking forward for more...

my love manage to snap this yesterday.. macam ni la hari2 pergi sekolah, my brown school bag, white/cream handbag and my bento... tapi terlebih plak.. ada another two shopping bag, kat sini kalau beli groceries kena bawa shopping bag, or else you have to pay for the plastic, rasanya mostly semua negara luar buat mcm ni or they will provide paper bag, malaysia je tak perlu bawa shopping bag...

5 comments:

adnil linda said...

wah...comelnyer pn hanis nk g 'sekolah'...
hehehhe...
cm nk buat bento jugak la bwk g kampus...hehehehe

Hanis MY said...

Linda..comel kerr..i likee.. wahh bagus2 bawa la bento, kitaorg ni terpaksa sebab takde makanan halal hehe..kalau tak bawa kelaparan la jawabnyaa...

happyichigo♥ said...

wow bestnya fukubukuro yg hanis ceritakan! snap lah some pictures, i want to see what u get!! waah misdo fukubukuro! klu dira tahu boleh dira pesan dr hanis! dira suke misdo sedaap sgt donut die..dah le maskot singa tu comel..wah wah lawa nya boots hanis ke sekolah!!!!

MOMMY NADIA said...

hanis..best nye snowy..!!
btw kt malaysia pun dah start kena bwk shopp bag sendiri jgak..such s IKEA charge for the plastics too..others stil at early stage..
neway so cute Hanis mcm nak g sekolah gayanye!!

Hanis MY said...

Diraaaa..laa suka Misdo ke? erm kalau ada lg hanis belikan k, kalau tak tunggu early next year, yeay seronok ada geng suka Misdo..hehe yup agree..maskot singa yg chumilll.. lawa ke boots tu..thanks, i like.. ala boot plg murah di pasaran tu hehe...

Nadia..really? waa bagus la.. ketinggalan la hanis ni haha.. hehe cute ker.. tapi takleh lawan kekiutan adam...bila la aunty hanis bley jumpa adam ni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails