Wednesday, May 5, 2010

Dinner oh dinner..

Dinner yang tak boleh nak melaram glam2 macam u all dulu (ditujukan khas untuk cha, nard, c.linda..etc..) Dalam surat jemputan sudah tertera.. lelaki: suit, wanita: pakaian kebangsaan. Termenung seketika... cuba membayangkan diri ini berbaju kurung berjalan menaiki subway/train dengan orang ramai yang penuh sesak di tokyo..oohh tidakkk.. tak sanggup rasanya.. unless kalau tinggal di hotel yang sama dengan tempat dinner diadakan..... jauh panggang dari api..memang tak akan mampu tinggal di hotel tu.. huhu.. tapi...(banyak betul tapinyaa).. memang bagus memartabatkan baju kebangsaan kita kan..dengan suhu masih dingin dan bila berangin terasa menusuk ke tulang, hmm...oleh itu, kesimplannya lebih baik pakai suit jugak.. dengan harapan ada orang lain yang turut sama pakai suit... the best part was, tiket pergi balik akan dibayar oleh pihak mara.. ini adalah peluang tak boleh dilepaskan.. ibarat berjalan2 di Tokyo secara percuma... seronoknyaaa...setakat ni ke tokyo cuma ke DisneyLand DisneySea tapi tak pernah lihat tempat lain di sekitar Tokyo..

Harga shinkansen Sendai Tokyo 20,000 yen (-+RM700) pergi balik, kalau ambil pakej hotel 1 malam dapat la 15,000 yen..yeayy.. the thing is.. hotel kat sini kira per head instead of per room seperti di m'sia. pandai betul berbisnes...bayaran untuk 2 orang di hotel biasa sudah boleh dapat 1 bilik di hotel 4-5 star.. huhu nasib baik dibayar balik...we started our journey awal pagi and arrived tokyo about 9 plus. And then headed to... Asakusa tempat lanter besar tu..and amazingly i know about this place from Qila yg nun jauh di uk hehe.. thanks dear...
keluar dari Asakusa subway terus nampak ni.. nicee.. nak pergi ambil up close tiba2 ada group of tourist pergi posing..
pastu pusing sket nampak ni dalam cermin berkunci..ntah la i have no idea what was it, something to do with the cultural thing i guess...ceremony etc..
 dah naik tangga confuse nak belok kanan or kiri..huhu..sebelah kiri my love and i saw a weird bulding, it's kind of trademark but i forgot the name of the building hehe..sorry... belah kanan plak berduyun beca merah di bahu jalan...ramai orang memanggil mempromot supaya naik beca tu..mak aihh mahal 1000 yen seorang ish2.. so we headed to the right sebab nampak ramai tourist hehe..jalan sket and then nampak la....
tada...the big lantern..sangat ramai orang berposing kat depan ni..so we headed inside..kat dalam tu kiri kanan ada souvenir shop..chomel2 and harga a bit cheaper than Sendai and various as well.. kalau dtg tokyo a recommended place to buy souvenirs.. 
macam ada..cuci mata jelah..didn't plan to buy anything just nk kenal Asakusa.. tudung pun ada jual tapi mereka pakai as scarf letak kat leher hehe.. the best part leh makan monja yang tersangat best..huu teringatnyaa..
di bahagian hujung..ada big lantern jugak tapi bersambung dengan shrine, tak masuk dah bahagian tu..crowded..
 sakura pun dah luruh..daun dah take over tapi ada bunga lain..cantik but i don't know the name of the flower...
mula2 posing kat depan ni sebab nampak macam replika zaman dolu2.. lepas tu datang pakcik ni tekan2 batang besi tu..rupanya still working hehe..kewll..
 anyone interested in pedang samurai and some guns? hehe..ada penggambaran... my love enteprem..
lepas tu pergi lunch at Rafi..highly recommended by Iryd+Pitt romantika hehe.. they went there last week jalan2 Tokyo with their sister and bro in law.. from asakusa stop at inaricho..cross the road and nampak rafi tersergam di tepi jalan..india muslim rest. apa lagi jum makan nasi briyani... 
my love and i took 1 plate each, kambing for my love and ayam for me..huhu..sedapnya rasa sangat terharu..boleh gitu? we managed to finish 1 whole plate..tersangat kenyang... alhamdulillah..
we headed to Ameyoko..at Ueno...ala2 pasar borong and pengkalan kubur gitu, selling goods from china, sports stuffs, unique t-shirts and perfumes cheaper than usual shop. Masa ni ada 2 target nak singgah Ueno dan Shibuya nak tengok the busiest crossing in Tokyo as well as patung Hachiko, tak tengok movie ni sebab nampak sedih...confirm nangis oleh itu perlu dielakkan hehe.. tapi malangnya..penangan beriyani telah menbantutkan our move, rasa sangat penat, kenyang dan tak larat untuk berjalan and we can't open our eyes anymore huhu, so we headed to the hotel..
view from our room at level 10..lepas solat..my love and i tidak sedarkan diri until evening... we should have shared the briyani..mesti dah boleh jalan2 at other places..
after registration towards Tsuru room, tema malam tu 1 Malaysia...
suasana dalam dewan...masa makan malam disajikan dengan hidangan musik klasik jepun..haa yang ni pun lupa jugak apa nama instrument tu..ish2...  (p/s:Qila..tahu tak?)..tengah syok2 makan tiba2 dengar satu pengumuman, ketibaan Datin Seri... ingatkan tak datang... sebab dari awal hanya nampak Dato' Seri seorang.
tak dapat ambil up close..ambil kat sini pun jadilah huhu..
our appetizer, with soup and bread... tapi tak banyak pun, lepas tu main course, salad and terus dapat desert, kesian pada yang simpan perut untuk melantak dinner..memang tak cukup but for me and my love dah terlebih cukup sebab kenyang nasi briyani belum habis huhu and some of the food my love habiskan for me hehe..thank you my love...mmuahh...tanak dah makan 1 pinggan nasi briyani..nak half je huhu.. ntah bila ada peluang pergi makan Rafi lg...
tentatif program...sepatutnya ada majlis ramah mesra bersama PM, tapi disebabkan beliau pulang awal untuk berkempen keesokan harinya maka awallah habis dinner tu.. posing with another traditional instrument which is commonly played by lady..
menyelitkan diri untuk mengambil gambar hehe..gambar bawah tu courtesy from Rafiq..thanks cik nab sebab tag my name.. hehe tak sangka leh sesat in his picture..tak sempat snap gambar pun..baru nak angkat camera kena tegur dengan bodyguard "tolong ye, jangan ambil gambar" ish2 garangnya..takuttt i..wuwu..
sesi bergambar sebelum pulang...
masa ni la boleh perasan artis di red carpet jap hehe..my love with Ayuk yang belajar nun jauh di Kagoshima.. masihkah ingat with our Kagoshima trip? hehe..

The next day check out early morning and went to the outlet... Gotenba outlet yang sangat besar...sampai tak sempat  nak tawaf semua, limited time sebab pergi dengan bas...gucci, jimmy choo, cole haan, bally, tods.. etc... wahh rambang mata...hanya mampu menjamu mata dan jadi mat jenin..sebab memang tak mampu walaupun harga outlet, tak apalah duniawi je semuanya tu... (ecece..insoff), headed back to Tokyo station at 4pm sampai dalam pukul 5 plus tunggu shinkansen..and back to reality...tadi tu di alam fantasi hehe.. cuti umum 3 hari dari 1 hingga 5 mei.. hanya mampu update 1 post sahaja, don't have much time.. will update soon jika ada kelapangan..insyaAllah

8 comments:

NARDtheNERD said...

nampak sungguh seronok..
like3..
alaaa..
nape tak pakai baju kurung...ngeee..=))

Hanis MY said...

haha..sejuk la nard..plus hari tu hujan..jauh tau kena jalan turun nek subway huhu takper2 next time pakai hehe..ntah bila nk ada dinner sponsor macam ni lagi huhu..

happyichigo♥ said...

punya lah dira tak sabar bace entry janis nak tgk hanis pkai baju kurung...tup tup die pkai suit rupenye...hehehehe...haniiiis.....asakusa tu tempat dira duk lah time holiday kat japan...baru lah dira tahu sendai tu jauuuuh ngn tokyo ye hanis! eiiiii rindunye kat asakusa...kat ueno pun dira gi sbb hubby shopping jersey n t-shirt d sana...uwaa..rindu kat tokyo..

waaa...makan ns briyani nampak sedap nye hanis..tp kesian la kat hotel rupenye sikit

sang luna said...

wahh bestnyaaaa! kalau ada rezeki, nk sgt ke sana, fuuu insyaAllah, one day. hehe :)

puan hanis! really like your header picture! sukaaa, so maniss okay. Suka sangat tgk ur photoss. hehe ;D

Anonymous said...

best nye jalan2!!! jeles2.. hehehehe.... =p nape x buh gmbr hachiko..? nisa da tgk movie tu.. touching amat.. sdey.. n cnfrm la nngis.. huhuhu..

nisa

Hanis MY said...

Dira...yup confius jugak nak pakai baju apa, tengok weather forecast hujan n sejuk so pakai la suit hehe, datang la lag Dira..nanti jalan sesama hehe.

Nana..u have to come k..Luna n Haru in japan kan best tu...seswai dgn nama.. ur pictures are lovely and gojes too my dear..

Nisa dear..huhu tak sempat g hachiko tu dah balik hotel..sebab takleh nk jalan dah rasa penat sgt wuwuwu..menyesal makan briyani byk sgt..wuwuwu...

Hanis MY said...

Qila...nanti dtg jepun gak kan..dun forget to inform me k..shamisen eh? wow qila sgt expert tq my dear..

syara said...

u got last minute confirmation email ke time tuh?? dpt gaks pegii suka2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails