Friday, September 10, 2010

Aidilfitri 2010...

Tahun kedua kami beraya di perantauan, tapi tak hantar pun salam perantau, malu lah..hehe... Pagi ni solat raya pukul 8 am. Jalan jem saing dengan orang jepun nak pergi kerja, sampai2 masjid orang dah mula solat..nasib baik sempat..alhamdulillah... selesai solat raya balik rumah, makan juadah yang disediakan. Memandangkan i ni dulu pernah kerja chef (haha tipu..jangan caya..padahal tak reti masak pon), i have prepared rendang daging, kuah kacang instant (yang byk dijual di mesia skrg) dan juga nasi impit (lupa nak ambil gambar, dah selamat masuk perut). Boleh lah merasa ala2 raya gitu dengan juadah mini kami....lepas tu calling2 our beloved family wishing raya dan bermaaf-maafan.... after that, off to the lab. Dalam tengah hari dapat jemputan open house from Ab and Akmal di Otamayashita, waahhh sangat best sebab dapat makan kuah lontong. Pagi tu baru je talk with my love teringin nak makan nasi impit with kuah lontong.. alhamdulillah sekali lagi, di atas rezeki kurniaan-Nya yang melimpah ruah...

Kemudian off to the lab again....doing my labwork and my love pulak ada happyou (presentation). Untuk seketika ni je beraya macam ni dan bila dah selesai urusan kami... tiap2 tahun pun boleh beraya di kampung halaman terchenta... insyaAllah... semoga berjalan dengan lancar urusan pembelajaran my love and i... esok rumah terbuka di Higashi sendai, lusa di Lion mansion..wahh seronoknyaaa... my love and i je tak sempat buat rumah terbuka... teringin juga tapi di rumah universiti yang agak sempit (chef [i lah tu] plak malu nak tunjuk bakat yg tak berapa nak ada) dan kesuntukan masa, kami postpone dulu... pagi tadi sempat "bervideo conference" (tu dia nama tak hengat). My sis bawa balik broadband and her new pc ada web camera maklum lah my family ni snail sket bab2 IT ni including me hehe, tapi tersekat2 plak, nasib baik suara clear...dapat mengubat rindu... missing all our families so soooo much...
ni la antara 2 anak buah wanita (sebab dah remaja kena sebut wanita haha) yang jumlahnya hanya 3 orang (seorang lagi wanita masih di pasir mas), lagi 7 orang semuanya hero. Nadiah (Yah) dah selim melim macam model, ninin mantain selim... disebabkan masa chat ninin tak pakai tudung terpaksalah auntisue buat tudung palsu pakai paint, owhh..sungguh tak ada bakat...sob2.. Yah plak free hair so auntisue tak perlu buat tudung palsu...hikhik...

Modern sugguh nama panggilan... auntisue gitu (euwww) namun apakan daya takleh tarik balik. My eldest sister gave birth to Yah when i was 13 years old. Since I am the youngest, masa tu semua orang duk usik2 my name jadi "moksu" la "makbusu" la, disebabkan nama macam tu tak glamer (masa tu tengah jiwa muda remaja), i said..no way... "mok" or "mak" ni..auntie la kellas sikit haha... bila anak buah makin besar dan bertambah... mereka ejek nama and panggil "TISU", or "auntieTISU". Haish... "kerenat" sungguh...mula2 tak suka..lama2 seronok jugak. Sekarang dah besar2 dan dah tak panggil nama tisu-tisu ni kecuali Yah, bila dia nak bodek dia panggil la tisu :).

I'll update more about our raya celebration here in sendai....enjoy your raya guys...


9 comments:

λNIN said...

kejaaaaam ! -______- sampai hati ;p

Hanis MY said...

eh oklah tu auntiesu tak tunjuk aurat ninin...

happyichigo♥ said...

hanis salam aidilfitri maaf zahir batin..kalau tersalah dan terkasar bahasa dira minta maaf tau tau!! walaupun celebration secara mini tp nasi impit dan kuah kacang mesti sedap tu!!

kema said...

selamat hari raya pn hanis...huhu~nape xhantar salam perantauan,kalo x nti kema dh leh simpan wt kenang2an.....

hik3..lawak n tomey jer pggil auntisue aka tisu...

Kekanak Osaka said...

wah wah...sugoi-nyer Hanis masak rendang ngan kuah kacang kat nihon. hebat2.tabik!

zeti setakat masak yang dalam peket tu bleh la.hahaha..tuang dan hidang.siap~

fadhilah said...

selamat hari raya k hanis...

talkingzebra said...

u....... slmt hari raya. nxt year da raya kt mesia kn? =) take care. mkn byk2.. hehe.. xoxo

Hanis MY said...

Dira..hanis pun sama...selamat hari raya aidilfitri maaf kan segala kesalahan sepanjang perkenalan kita...bolehlah dira.. tak sedap pun kena makan jugak, hehe...

Wahh kemaaa..nak wat kenangan eh.. tgklah kalau sampai seru saya anta tahun depan....itulah tisu dipanggilnya..haishh...

Hanis MY said...

Zetiii..ala campak2 je, yg kuah kacang tu instant punya alter sket2 je hehe..nasi impit pun sama..

Selamat hari raya juga fadhilah...

Nisa cyg...uuu..belum la...next2 year baru raya kat mesia huhu, tgk lah kalau der rezeki bolehla kami balik..sob2 u pun selamat makan makanan best2...take care, hugs!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails