Monday, October 11, 2010

Imonikai 2010 by the river...

Finally acara tahunan my lab dapat diadakan di luar. Sebelum ni asyik buat di bilik seminar je lantaran cuaca tak mengizinkan. Imonikai ni antara acara wajib bagi japanese di musim autumn. Especially early autumn macam ni. Mereka akan berpiknik di tepi sungai sambil memasak satu dish yang memang semua orang pun akan masak dish yang sama hehe... lepas tu macam biasalah minum2 ni... ada je yang tak minum. Just picnic and have fun with family and friends. Usually imonikai for my lab ni 2 in 1 selain spend time with labmates, the other purpose is, nak meraikan ahli baru...masa ni pelajar tahun 3 join the lab untuk final year project mereka nanti...dan kebetulan ada seorang master and seorang student phd masuk untuk semester fall/autumn.

Adakalanya bagus jugak tengok mereka ni, time kerja memang kerja betul2 atau habis-habisan gitu. Tapi bila time enjoy, mereka pun enjoy sakan jugak... rasa macam balance je antara kerja dan enjoy. Tapi kan m labmates rasanya terlebih kerja dari enjoy. Hmm and my love and i? so-so la kut takdelah workaholic sangat takdelah enjoy mana pun..neutral... tahu akan priority. Sebab kami jaaarang sangat join dinner/party mereka. Kalau pergi pun hanya yang penting2 seperti party awal tahun. Yerla tak join langsung nanti apa pulak kata sensei, kena juga jaga hati bos kan? Banyak makanan tak boleh makan walhal bayar sama rata lepas tu party mereka ni berangkai..mula2 part makan dan minum lepas tu diiringi parti minum sahaja di beberapa kedai berlainan selagi larat mereka minum. Eh eh melalut puleksss.... ok jum layan gambar imonikai 2010.
 preparation in the seminar room... inilah dia bahan2 dalam sup...lots of fresh veggies, veggie balls, potato balls, ada 2 versi yang ni versi boleh dimakan sebab ada fish balls, khas untuk i and the new student Ahmed... the other periuk ada butaniku (piggy)...
 5 min drive from campus... sungai ni nama Hirose... sangat crowded nasib baik ada satu spot kosong for our lab, kalau lambat sikit melepas huhu...
 nyalakan api untuk masak sup...
 roses in the lab hehe... the other 2 akan habis their master next april, tinggal lah daku seorang pelajar perempuan, huhu sodih betul...tak ada geng dah lepas ni...
 kawaii chio-chan...
 Kebetulan pulak masa tu tv sendai KHB tengah shooting satu program..and u know what??? we all have to act sikit, ala2 enjoy the imonikai lepas kena lambai2 tangan haha...kelakar la...tatau la lepas edit2 semua sebelum tayang tv sure banyak kena potong last2 yang masuk 2-3 orang student je...
 bila bahan2 dah masak bolehlah masukkan special soup paste...lupa plak apa nama paste tu.. bekas dia pun lupa nak snap gambar tapi memang sodapppp.... rajinnya adik2 ni masak...
 tu dia photographer pro plus sempoi hehe...
 sedang buat apa tu? bila tengok dekat rupanya tengah rendam minuman kasi sejuk sikit, air sungai tu sejuk... letak tangan pun dah rasa sejuk sampai ke tulang apatah lagi kalau celup kaki huhu...
 the view...itulah jambatan yang my love and i lalu everyday pergi balik campus...
masa ni mereka tengah buat photshoot syok sendiri...yang kat dalam air tu kena posing kuis2 air macam moddel gitu siap kena suruh angkat sebelah kaki/jongket sebelah kaki...haishh macam2 budak2 ni... kelakar je...

Selain menu utama ada juga sweet potato bakar, sanma dan salmon bakar juga some junk food. (tak sempat nak snap semua orang dah ngap kebetulan kehabisan bateri kamera plak sob2). Imonikai this year was absolutely fun! Moga2 hanami tahun depan pun boleh buat kat luar lab jugak...insyaAllah...
 

6 comments:

fadhilah said...

bestnyer berkelah tepi sungai. sg dia nmpk bersih!

Kekanak Osaka said...

wooo...first time dengar perkataan imonikai.

baik ah korang nyer lab mates.rajin kuar2 walaupun busy.

H A N S said...

weee..picnic! tiber2 blh raser sg dia sejuk sgt! grrr..kancing gigi. hehehe

E.d.Y said...

bestnye...dah macam camping dah...ada sungai lg...


jangan lupa join contest MORTAR BOARD..xkesah gambar berapa lama pun..boleh hantar..asal gambar convo..hehe

http://danielzaidi.blogspot.com/2010/10/contest-mortar-board-beauty-in-ugly.html

Hanis MY said...

Fadhilah...best2 ha ah sungai dia bersih dan jernih...

Zeti...really??? ur lab takde imonikai ke? ha ah nasib baik la derang ni ada perasaan nak bersukaria gak hehe..

Honey! ha ah mmg sejutssss...

Anonymous said...

very good !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails