Friday, January 7, 2011

Perkara yang hot dan tak hot...

Ini cerita bak to the future past. Dah terperuk lama dalam draft ni. Sebabnya takde gambar sesuai. Lantak lah harap2 ada orang sudi baca entry yang kekurangan kasih sayang gambar. Kisah suka duka masa tingkatan 3 dulu... haish apa nak jadi ni semalam kembali ke zaman SPM hari ni kembali ke zaman PMR pulak ye.
lencana sekolah... googled taken from here Wahh ada dalam alam maya kellas la tapi web tu macam tak aktif banyak tahun dah...

Sekolah i all girls ok! Auuu... (ceh gedix). Sekolah biasa je pun. Tapi sekarang rasanya dah malatop up up and away jadi sekolah top. Yang mana hanya insan terpilih yang boleh masuk sekolah tu. Orang kata Elite school, ye ke ni? Nama sekolah gua (sungguh tak sesuai dengan peribadi i, haha iyolah tu) SMK Zainab (1). Ada dua, Z(1) all girls dan Z(2) plak mix. Entah i pun tak faham kenapa macam tu. Tapi biasalah kalau sekolah yang ada 2 macam ni selalu nak "badi" bukan badi sehati berdansa tapi badi di sini adalah bahasa kelantan bermaksud nak berlumba. Yang mana satu lebih bagus. Ada tu kebencian mencapai tahap kritikal sampai tak nak pandang sekolah lagi satu tu (bukan i, i baik, perasan). Dah tu sebelah sekolah kami ada sekolah all boys. Ee tak suka menggalakkan usha mengusha dan dating mendating. I very don't like ok. Kononya anti lekaki haha.

Zaman tu mana nak maju lagi kehidupan pun berbeza dengan pelajar sekarang, pendedahan pun amat besar jurangnya. Ok kat sini nak share beberapa pekara hot dan tak hot zaman itu (1996).

HOT: Bawa duit belanja RM5 ke sekolah dan beli makanan di kantin. Time tu kira loaded abis lah bawa banyak tu...
Tak Hot: Hari2 bawa bekal (selalu kena gelak dengan kawan). Duit belanja RM1 kalau stayback RM2 huhu sedih betul selalu mengenang nasib (maklumlah jiwa remaja masa tu) bila fikir balik bagus mama n abah tak mewahkan kami adik beradik...

HOT: Pergi tuisyen ambil semua subjek dan lebih dari satu tempat tuition. Dulu asal tuition je orang tanya ambil berapa subjek lepas tu dengan bangga mereka cakap i ambil semua subjek kat tempat tuition dot dot dan juga tuition dot dot.
Tak Hot: I cuma ambil 2 subjek sains dan maths. Satu tempat tuition je kat belakang sekolah anjuran cikgu sekolah Z(1) jugak. Hebatlah cikgu2 ni berbisnes...

HOT: Dapat surat peminat dari sekolah sebelah (yang all guys tu) lepas tu tunggu menunggu lepas tuition, borak malu2 tak pun g dating kat kedai runcit dekat kawasan tu jugak buat2 beli barang. Lagi satu dapat bunga auu.. memang femes amos. Kena bunga segar tak men bunga plastikus.
Tak Hot: Takde peminat, surat chenta, tak dapat bunga... takde main2 mata masa tuition atau passing2 note lepas tu balas note time 5 minutes break masa tuition.

HOT: Ada geng sendiri, jalan pun with geng, all 4 one and one 4 all. Eh tiba2 teringat I Swear All 4 one tu..
Tak Hot: I ada kawan rapat beberapa orang tapi geng kami tak gempak dan tak famous.

HOT: Ada koleksi Backstreet boys tak kisah lah poster ke kaset ke, keratan majalah ke, lepas tu ada boyfren rambut macam Nick BSB, (ciri2 lelaki idaman masa tu mesti nak rambut mcm nick, hadoiii i tak faham sungguh). Follow tetap drama Beverly Hill 90210 lepas tu asyik2 cerita pasal drama tu. Lepas tu main chup2 contohnya mereferkan diri dia sebagai watak dalam drama tu ataupun chup salah sorang hero dalam drama tu, orang lain takleh minat dia sorang ja buleh kih2. Macam tu jugak dengan BSB.
letak gambar kut2 la ada yang lagi buta artis dari i hehe... "I dont care who you are, where you're from dont care what u did as long as u love me baby yeah hey hey..."tapi lagu dia i layan lah jugak...

Tak Hot: Tak minat BSB, tak tahu pasal BSB dan beverly hills tu. I memang tak minat langsung haha...tak hengen pun boyfren rambut mcm nick tu...eeuuuw (peminat mahupun ex peminat jangan marah kat i naaa...), memang tak follow langsung BH 90210... sadis takleh join geng. Tapi i tak kisah pun... sebab i tak layak nak join geng yang kaya dan kellas macam tu i kan low profile dan pemalu (sila jangan muntah).

Kesimpulannya i memang tak hot waktu sekolah. Takpelah hot, tak hot bukan ukurannya. Zaman sekolah lah zaman paling best! Walaupun best tapi i tak nak kembali ke zaman sekolah sebab dah sah2 cannot turn back time macam lagu kumpulan Aqua tu "if only i could turn back time...". Tak baik cakap kalau2...benda dah jadi biarlah berlalu..hidup  mesti diteruskan (eh kenapa jiwang pulak ni)...
main gate. Sekarang dah up sikit rasanya... entahlah dah lama tak jenguk sekolah lama i ni... nanti nak ajak my love lalu depan ni satu hari nanti... :), courtesy of the same link dengan lencana sekolah tu. Terima kasih my juniors yang sudi tubuhkan web tu.


59 comments:

khairunnisa ♥ said...

hye kak hanis, SMK Zainab. saya nisa, SMK Tunku Abdul Rahman. hihi.

whoa..kak hanis, orang pun selalu bawa bekal ke sekolah dulu. hm, ye..kat sekolah dulu ada geng famous and tak famous.. very dun like tapi kelakar ada juga ^__^ hihi..biasala tu zaman usha meng-usha dari sekolah budak lelaki ^__^

alhamdulillah. dah lepas zaman sekolah :)

Hanis MY said...

Hye Nisa..eh samalah kita.. betul tu sekolah mana2 pun mesti ada geng masing2 hik2...alhamdulillah juga...

Azwani said...

wani sempat sekolah kat situ sekejap..form 6, sains tahun 2002..tapi beberpa bulan jah sbb masa SPM tak ambik bio, sekolah teknik. Pastu form 6 sains situ ada bio. Langsung tak paham, dah macam belaja kimia plk.

Zana said...

rindu gak sama itu sekolah hanis.. :)

man yusoef said...

dulu ada istilah hot ke??..kellas...kena balik..hahaha..owh man amek 1 tution je time spm iaitu add math..yg lain sume bljr sendiri..hahaha..lagilah hot & cold..haha

amirah said...

ooo..smk zainab ek..glemer la sekolah tu..sek budak2 pandaiii.. : P

Hanis MY said...

Wani eh jejak kasih la hehe skolah Zs jugak ke..wah2...i likee...

Hanis MY said...

Zana betul tu..rinduuu kan?

Hanis MY said...

Man hamboii garang nye marah eh panggil kuman hik2 yerlah tarik balik, hey bila cerita zaman sekarang kenalah ckp hot ok..hehe..

Azwani said...

InsyaAllah, nanti ada la rezeki kak hanis nak timang anak nanti. Wani pun takdok lagi. Wani mmg ore kelantan kak hanis, K.kerian. wani sekolah situ sekjp jah, 2-3 bulan jah sebab takleh follow bio sebab takde asas bio masa ting.4 & 5. ting 1-5 sekolah lain.

Hanis MY said...

Kak Amirah cemana akak leh tahu ni? akak org mana,berterus teranglah dgn sy hehe..jiwang karat...

Hanis MY said...

Wani...ooo begitu rupanya, apapun sama2 doa k...insyaAllah ada rezeki nanti.. beshnya kalu leh jumpa...pahni komen blog wani sure tubek bahaso klate...

ARJUNA.Inc said...

haha..cmne nk tau kita ni tgolong dlam hot ke x?kalo ade pkra kita hot..n ade pkra kta x hot?hihi..

Hanis MY said...

Wah arjuna kamu ni mcm hot aje hik2 thanks sudi singgah dan follow

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

bab bw bekal kakD pun dulu bw bekal juga..kita serupa..kita tak mewah mcm org lain jg...

ni sal N3 kakD tu copy ja kod tu pas tu paste kan kot kat N3 yg kita nk buat tu...
ni web dia...
http://www.emocutez.com/

JIJI YU said...

cagho la gapo pon oghe nok kato..bagi ambo entry ni mmg betol2 hot..beraso pah ko dale jiwo baco ..

RedBerry said...

I sekolah rendah.. SRK Zainab 1... sekolah menengah, masuk a few weeks jer kat SMK Zainab 1 (tak sure time tuh ada satu dua nih for SMK). Tapi lepas tu i masuk STMFP (aka FARIS PETRA)... kito ore kelate :D Hot tak hot belakang kira. But now we are hot for our hubbies wat? Hahhaa

Hidayati said...

Zaman sekolah adalah zaman yang paling best.
Hanis, akak ader wat n3 khas pasal Hanis pasal dapat isi 6 tapak kosong dalam Jangan Lupa Lirik Lagu Tadika hehehe. Ni link nya

http://hidayatimohamed.blogspot.com/2011/01/hanis-my.html

Harap2 Hanis suke.

mzhany said...

hohoho, part dpt bunga tak tahan tuh. hany igt lagik, hany ada geng geng 7orang, pastuh time besday hany kan, hany berangan ngengader kunun nya, nanti pas skolah...time hany nak balek tunggu bus tuh, tibe tibe ada sorg guys menunggu dgn pegang bunya utk hany...siap bgtahu mmbe2 lagik nih berangan ni...siotttt ar...


sekali ada mmbe ni realisasikan angan angan hany ahahaha, bukan lelaki...tapi dia yg tunggu dengan bunga matahari kat celah mana tah dia amek...ahahaha sengal...tapi hepi owhhh...


tapi kan, sbnrnye hany tak suke bunga...camne dulu bleh ada angan2 camtu...konpius....

red and yellow said...

hakhak cam betol je ade zaman camtuh
setuju2 :D

E.d.Y said...

tiba2 rindu zaman sekolah dulu2

I amsterdam said...

Salam Hanis,

You have a pretty and cheerful blog!! Take care & have a nice weekend!!

Hanis MY said...

Kak D terima kasih ahauww i likee...cyg kak d

Hanis MY said...

Ji hebat la demo kawe suko komen tuh hehe...

Hanis MY said...

RB i pun SRKZ(1) tau! how come tak kenal? hehe kan best kalau kawan sejak dulu...wahh hebatnya RB masuk sekolah Faris Petra... wehooo totally agree tang hot for our hubbies tu 100% agree u go girl hehe

Hanis MY said...

Kak Yati terima kasih sudi buat entry tu of course la sy suka cyg akak...

Hanis MY said...

Hany bestnyaaaaa impian jadi kenyataan, hana ni hantu bunga mmg suka sgt2lah... cemana hany tak suka bunga? bagus betul bertuah MZ tau takyah susah2 beli bunga :)

Hanis MY said...

Hye Red and Yellow...yahuu u agree with me ada kan i rasa semua skul pun ada zaman cenggitu hehe...

Hanis MY said...

Edy zaman sekolah mmg takleh lupa sampai bila2 kan? rinduuu zaman sekolah jugak

Hanis MY said...

Hye sis amsterdam, thanks for dropping by u too take care...

whitecappuccino said...

yer hidup mesti diteruskan..tp betul zaman sekolah memang best!

Papa Mifz said...

papa mifz pun x hot time sekolah dulu....suam2 kuku jer..hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nanti bik award ye...
http://mysweetworld-didie.blogspot.com/2011/01/best-follower-ka.html

Armiza said...

ayoo..entri akak wat terkenang2 balik zaman skolah laa...waa..ingat2 balik time masih dak2 hingusan...malunya...
ahaa...rasa macm nak sorok muka bawah bantal jea...hehehe..=P

MAPPIAU said...

samelah kite, tak howwttt jugek time sekolah cume suke cari panasssss jer hihihi.

kite dulu dari tingkatan 1 sampai 5 kan 2 hengget jer dapat duit blanjer huhuhu sedeynyer (ceh tetiber :P)

Faaein Himura said...

zaman skolah part paling best dalam hidup.. =]

Papa Mifz said...

Hanis MY dpt award ikhlas dr papa mifz yer..:)
http://budakspectacle.blogspot.com/2011/01/best-follower.html

Papa Mifz said...

Hanis MY dpt award ikhlas dr papa mifz yer..:)
http://budakspectacle.blogspot.com/2011/01/best-follower.html

Woofer Storm said...

best kalo ingat cite dulu2 time skola ni,ingat nak skola ke balik sis..heeee

slm dari mlaysia,follow blog ni,blog ni comel^^

Woofer Storm said...

best kalo ingat cite dulu2 time skola ni,ingat nak skola ke balik sis..heeee

slm dari mlaysia,follow blog ni,blog ni comel^^

nana said...

hye kak hanis..
same la..skolah rendah semua perempuan..lps tu sebelah dgn sekolah lelaki..nak tuka baju sorok2..konon2 bdk laki skolah sebelah intai..huhu..
best kan zmn skolah..dah lame tggl.. umm lg 1, ada name card yg tempah2 tu..yg ada gmbr BSB la..WESTLIFE la.. best la jd budak skolah :)

eelobor said...

lorrr...budak sklah mek jenab rupanya. hihihhi...."badi" patut di eja "baddi" kan?

Abhamz said...

salam, sekolah bagus tentulah menghasilkan murid2 yg bagus2...

ARJUNA.Inc said...

haha..hot yer?..cmne nk tau 2?kalo x de rupa pn cmne nk jdi hot?haha

Hanis MY said...

Hye white cappucini stuju sgt2... hehe...

Hanis MY said...

Ye ke papa mifz suam2 kuku je hehe, ok la geng la kita nampaknya...

Hanis MY said...

Kak D ye ke ni nak bg award? wahh terima kasih terharu la pulak...

Hanis MY said...

Hye Armiza...naper pak nak sorok muka bawah bantak comel aje...ni mesti ramai peminat ni hehe...

Hanis MY said...

Mappiau..wah2 satu geng la kite hik2 tapi tang cari panas tu hanis panakut sikit hik2...2 hengget wahh byk tu i singgit je ok...

Hanis MY said...

Hye Faaein, yup stuju sgt!

Hanis MY said...

wahh dpt award dr papa mifz pulak, thanks nanti sy jenguk dan amek award tu...ureshi!

Hanis MY said...

Woofer strom terima kasih follow... blog anda pun hot!

Hanis MY said...

Hye nana...betul2 padahal sekolah budak laki tu jauh lagi haha tinggi jugak imaginasi nana time tu eh... betul2 ada card tu pastu tukar2 dgn kawan oowhh soo comel thanks for reminding me of the stuffss...

Hanis MY said...

eelobor...ho lah skoloh mek jeban hehe tok sedap pulok panggil lagu tu ha ah la jolo2 baddi, tok ingt plok g ejo gitu...hehe..timo kasih..

Hanis MY said...

En Abhams terima kasih follow... wahh sekolah sy biasa je hehe...

Hanis MY said...

En arjuna ye ke kamu tak hot? sy tak percaya hehe.. :P

eelobor said...

nok ingat guano ejo "baddi" mugo lamo doh tinggal dok alik kecep jepun jah.... hihihii

♫sNsA♫ said...

salam knl,,i follow ue^^
hehehe,,,
kq hanis,sy afifah
smk zainab 1 gakk
bru f0rm 2 diz ye
(",)

♫sNsA♫ said...

hahahaha
lucu lahh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails