Sunday, October 17, 2010

Japanese Kaleidoscope...

Salah satu mainan yang femes, bukan saja kanak2 malah bagi orang dewasa juga. Familiar with it? Banyak dijual as a souvenir or even gift. Macam2 versi, dari versi simple and traditional hinggalah ke versi canggih siap boleh pancar kat dinding lagi huhu... (the pictures below courtesy of yahoo search)
inilah dia japanese kaleidoscope... yang ni versi biasa, kecil dan comel... sangat kuit miut...
look into the kaleidoscope and turn it. You will see fantastic patterns and colors changing at each turn, sugoi ne! (menarik kan!)
 ini versi yang banyak dijual di pasaran...
 antara corak yang boleh dilihat through the hole.. 
 yang ni super duper canggih...
siap boleh pancar kat dinding...wow!

Kenapa tiba2 berbicara pasal japanese kaleidoscope ni? We made our very own japanese kaleidoscope masa di Michinoku park hari tu, (hehe..tak habis2 lagi cerita di taman bunga ni.. yang ni last ok).
 asalnya cuma nak posing kat kawasan hut yang sungguh comel ni je... sebab ada bunga yang kalernya sangat kiut...
 rupa2nya we can make our own craft here...the offering for that day is japanese kaleidoscope..
 the views around the craft house... cantik kan?
 paid 300 yen dan dapat barang2 di dalam bakul tu, ada wrapper, kelopak bunga kering 5 kelopak (kecikkk sangat, tapi sesuai la untuk craft ni), lepas tu perhiasan kecil yang berwarna warni, cermin panjang 3 keping, cardboard yang berbentuk silinder...penutup atas dan bawah...
 ikut arahan yang telah disediakan..u guys can try it too... ureshiikatta yo
 my love is looking through the kaleidoscope... tried to take the picture through the hole to share it here, tapi tak berjaya la... kena ada lens yang canggih lagi agaknya...micoro lens mungkin? zen zen wakarimasen ( wakarimasen=don't know, zen-zen=completely atau makna lainnya, langsung tak tahu apa2... zen2 tu satu penggunaan untuk menegaskan lagi ayat, ee betul ke ni zeti dear?)
posing with our craft hehe... it was fun!
Our visit that day was really worth it, dari cosmos, kokia, acik olish... lepas tu kaleidoscope pula... i like... because spending time with my love is very precious, since during weekday we are both busy with our studies... ganbarimasyou!


4 comments:

r3d lollip0p ♥ said...

menarik !

H A N S said...

menariknyer! org x pnah jmpe pun, mayb xder kt msia kot. hehehe :)

Hanis MY said...

Zieyla..thanks...

Honey! ye ker.. takpe nanti leh tgk hanis nyer hehe..takpun buat souvenir ke wink2...insyaAllah..

shahrul shahmi said...

pn.hanis.. nak 1~ hehehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails