Saturday, October 16, 2010

Acik Olish...

Hehe...sorrylah guna bahasa pelat kanak2 comel... dulu my cousin kalau sebut polis aje mesti acik olish (stands for pakcik polis). Tak tahulah kenapa kena ada pakcik kat depan tu, comel aje kan? kalau askar pulak jadi "cheka" super duper comel.
kerete dan motor polis miyagi... baguslah mereka buat program macam ni. Memberi motivasi pada kanak2.. uniform polis versi mini pun ada untuk mereka pakai dan bergambar di atas motor mahupun di dalam kamera ala2 dah jadi jadi polis gitu kan... pangkat tak hengat ada 4 jalur tu kawaii ne... :D
asalnya nak posing kat tepi kereta je, lepas tu acik olish yang bertugas bukakan pintu untuk masuk (eh terharu jap, my love pun tak pernah buka pintu kereta untuk i hehe...) serba salah pulak orang dah buka pintu masuk ajelah, pastu buat2 posing pegang apa eh nama dia... roger...roger...
 Maskot Michinoku... tak sah kalau tak bergambar dengan maskot...haishh...
Tapi kan... ada beza la acik olish kat sini dah kat mesia nun..mungkin boleh diambil mana yang baik...
acik olish jep (J) versus acik olish mes (M)
(J) pakai seat belt 
(M) so far yang selalu nampak macam tak pakai je tsk..
(J) ikut peraturan yg mereka tentukan, contohnya dari segi kelajuan kalau kat situ 40 kmh
(M) no komen hehe... 
(J) rajin buat rondaan, cergas, cekap, rasa selamat
contohnya..dia sangat peka dengan orang asing, hari tu my love masuk toi awam agak lama la, sebelum masuk toi tu dia perasan ada cctv atas, my love amik wuduk, cuci muka etc, sebaik aje my love keluar terus dia datang check, kut2 la my love ada buat apa2 sebab lama sangat (dia tak check my love, just jenguk2 masuk toi je, sebab tak ada cctv dalam toi bahaya, he), haa bagus kan, dia protect negara dia.. orang asing datang negara kita ni macam2 niat yang tidak diketahui..ada baik ada buruk...
(M) tatau nak cakap, banyak juga baca or dengar dari kawan2 macam2 cerita, yang g ngadu kat balai polis pun boleh sakit hati dan bikin tension sebab polisnya acuh tak acuh aje... siap2 marah2 pulak tu...huhu...orang datang nak minta pertolongan tapi kena marah pulak, kasihannn..
Mungkin tak semua di atas tentang acik olish M adalah benar, hanyalah random semata2... just my opinions and experiences hehe...


4 comments:

r3d lollip0p ♥ said...

mula2 ingatkan istilah ni ade specific language :p. rupanya versi pelat pakcik polis ;D

Hanis MY said...

hehe..skali skala cakap pelat...

MamaShiLa said...

sportingnye acik olish kat sana!!!!

Hanis MY said...

Shila...bakpo tokleh comment kat blog shila wuwuwu sadiss...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails