Friday, October 29, 2010

Kecek Kelate...

 cak! (courtesy of yahoo search)
Hari ni nak cerita pasal bahasa ibunda iaitu bahasa kelantan. Cerita ni dah lama sejak form5 dulu, diceritakan oleh seorang kawan.
Situasi 1:
Ibu bapa A telah bertukar tempat kerja ke cawangan di kelantan. A ni tinggal di KL seingat sayalah, so dia memang tak tahu cakap kelantan. Suatu hari ada suatu insiden yang mana dia terpaksa naik teksi ke sekolah untuk aktiviti ko-ku... bila sampai, pakcik cab tu pun mintak duit tambang
Pakcik teksi: 3 amah awe... (samah or samas = 50 sen, 2 amah = RM1, 3 amah = RM1.50 sen)
A: (agak terkejut...3 amah tu difikirkan 3 ringgit, dia cuba negotiate dengan pakcik tu) Ala pakcik 2 ringgit boleh tak?
Pakcik teksi: (semestinya terkejut,  tak pernah2 orang minta tambah harga tambang, minta diskuan adalah kan)
I don't know kesudahan cerita ni b'coz my friend tak cerita sampai habis, rasanya..sama ada pakcik tu dapat extra 50 sen atau dia bgtahu exact amount ataupun pulangkan 50 sen sekiranya A memberi RM2 pada pakcik tersebut.
Situasi 2:
Membeli juadah berbuka puasa di kota metropolitan (told by my daddy)
Ore kelate kepada penjual: Minta "balda" samas. 
(ini adalah situasi apabila bahasa kelantan diBMkan. Biasanya agar2 disebut bledo..atau beledo, bila dibakukan jadilah balda, adehh kelakar la, comel pun ada.

Situasi 3:
My cousin told me the story...
Ada kawan2 datang rumah, lepas tu ada kawan orang luar, so masa nilah ada can nak kecek luar. Kebetulan rumah bersepah...
"ni adik la yang buat *kuban* kat rumah ni"
ore kelate cakap bersepah tu "kube" so bila baku jadiklah kuban... haha....

I also came across this blog... kelakar sangat bila baca...nak baca boleh ke SINI k... i put here some of them yang mencuit hati....
*Kantoi 13masa aku study kat UM sewa umah kat bangsar...
ada housemate budak kedah nak pinjam motor...dia tanya mana kunci motor aku... dengan macho nya aku jawab...'kunci motor ada dalam SORAK meja aku tu..'
hahahahha (sorak=laci meja)
*Kantoi 16   ade sorang awek kelate ni kije receptionist kat hotel kawan aku kije...aritu hotel xdak api,blackout, so guest kol la hotel ,dia yg cakap
guest : " nape takde api ni"awek : " maaf cik,black out.api berJENTAP"
*Kantoi 18      Ada org luar tu dia mari jalan kampung...org kmpung tu tau doh dia orng luar..
Ore luar tu g jale umoh woris dia..woris jauh2..jadi anak tuan umoh tu nak kecek luar jugak la..
Org Luar : ' mak ada tak? 'Anak Tuan Umah : " takdi mak ada duk tanah .. dia cakap nak gi tembak, nk g beli lauk..... "
[standard org2 kg kat kelantan..waktu2 tengahari, kalau nak beli ikan, mereka akan tunggu penjual ikan datang ngn motor kat tembak (tepi jalan/seberang jalan ) ]
Lucu tapi comel...



11 comments:

My Little Diary said...

mmg tak paham bahasa kelate.. huhu


entry terbaru "berlari mengejar cinta"

*Tinie* said...

pernah masa mula2 pindah Teganu dulu , sekolah form 1 , cikgu mintak duit 3 amah wat beli buku ..3 amah tu ingat $3.50 ... rupanya $1.50 je...lagi $2.00 selamat masuk poket .hahah

Eza Zularyeza said...

ada bnyk lagi bhsa kelate yg sy xtau rupenya..tp aritu blh plk junior sy igt sy ore kelate..trus sy kuakn IC bg tnjuk kt diorg..hrmmm..dh folo ur blog..nice..sy ni new blogger..hehe..

nini said...

hehe.klakar2.dulu ummi nini ckp ms nini kecik2 umur 3-4 thn bila ckp ngn sepupu nini (bkn org klate) mst nk ckp luar tp hancus.

cthnye..hari ni ummi kite msk ikam.hehe.

so entry kak hanis sgt mengingatkan nini cite dl2.hehe.

Hanis MY said...

MLD: hehe lama2 nanti biasalah...

Kak tini, waa bestnya dapat duit lebih, yeayyy...

Eza..la yer ker... cemana derang leh ingat awak org kelantan plak..hehe sampai kena tunjuk ic nak buktikan...

Nini haha..adeihh comel sgt hokay...kak hanisk plak sebut rentak (jambatan) malu2...

Eza Zularyeza said...

sgt sedey xde sorg pn tau asal usul sy..huhu..pegi mn2 pon org igt sy asal belah semenanjung sana..adeii..hehe

Hanis MY said...

Ala takpe Eza janji mesia jangan negara lain udah ler hehe..

fara said...

Hanis.. lawak2. best2. u know what..walaupun fara orang ganu, hubby orang kl,tapi fara suka kekadang panggil hubby 'abe'. kelate style! :D

azana said...

hahaha.... lawak la kak anis..geli bulu tiok..
adusss...banyak kali gak saya pn tersasul..

RedBerry said...

Hi Hanis, tergelak sakan i kat sni. I am a kelantanese tuh, so mmg i paham la kalau bahase kelate di-BM-kan.. mmg hancur donia. Good one!

EE said...

kalau org perak pggl jln tembok..tu ada peribahasa eh simpulan bahasa eh x ingat la berkaitan tembok apalagi kalu bkn muka tembok.

u mika tembok eh?hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails