Monday, November 15, 2010

Maksud lain bagi rentak...

courtesy of yahoo seacrh
Jika diingatkan kembali akan kisah ini, pasti tersenym sipu...aduhaii... apa kaitannya dengan gambar jambatan di atas tu eh? As far as i remember, i was in standard 2 at that time, maknanya umur 8 tahun, sepupu ramai tinggal di kl, jadi bahasa perantaraan adalah tidak sama. Merupakan satu kebiasaan kanak2 kelantan akan cuba cakap luar dengan saudara luar mereka dan pasti ada bahasa kelantan diBMkan. Adakalanya sangatla haru jadiknya hehe. I really love walking at the bridge, even until now, nampak jambatan merah jepun yang comel tu kat sini mesti perasaan gedik untuk bergambar akan datang secara tiba2. Nak dijadikan masa umur 8 tahun tu i wanted to invite sepupu-sepatat lalu di sebuah jambatan di kampung. Dalam bahasa kelantan kami sebut GHETTOK... (tok tu bukan sebut macam a-"tu"k etc tapi sebutan TOK tu lebih kepada ala2 sebutan "to"ngkat) bila i mention perkataan tu mereka tak faham pulak adehh macam mana ni?? maka i pun dengan kompidennya BMkan perkataan tu dan cakap... 
"jum la kita naik "RENTAK" kat depan tu... " 
adoiii sila jangan pengsan hahaha... sejak dr itu adik beradik selalu ejek, mula2 menyampah lama2 perkataan itu sering digunakan dan hanya kami sekeluarga aje yang tahu... kalau cakap jum pergi "rentak" semua dah sedia maklum...comel tak? tolonglah cakap comel (man, pinjam ayat eh hehe)...


10 comments:

man yusoef said...

hahahahha!!...lawak seh...actually rentak tu maksud kak hanis ape??...ada mksud lain ke??...haha..tahniah!!!..berjaya menceriakan pagi2 ni...hehehehe

RedBerry said...

Hanis,

Tergolek i gelak! Hahaha... mmg comel!

Azwani said...

hahaa...comel....

wani pun lagutu jgk dulu, maso kecik2 manala tau nak kecek luar ngan sepupu, sepupu plak tak reti kecek kelate..kita pulak hok kena ikut dia..

Kekanak Osaka said...

hahaa...comel comel.

nanti mai osaka ni leh la naik 'rentak' banyak2. belakang umah zeti pun dah ada ber'rentak-rentak' dah. ahaha.

Anonymous said...

Hehehehe....hehehehe.....Abedi
Selamat Hari Raya lah!

H A N S said...

hanis, nk gelak guling2 boley x? hehe :D xperla, budak2 lg, maner tau kan..xper2, dimaafkan. heheh.. =)

NARDtheNERD said...

comell comell...
hehe.
:))

mzhany said...

huhuhu hana xper hany ttp ckp cumel...sbb ank2 spupu hany skrg pun terbelit lidah brckp ngn cousin mreka ;)

**hana, kalu nok mari rumoh hany ganu nih kene lalu "rentak" dulu tau"

fara said...

hehe. orang ganu ada juga guna perkatan 'rentak'. i mean ngetok. cuma jarang kedengaran.

Eyrique Ettiqazz said...

hahahahahahahaha..mmg lawak..

one more kolam jadi kolan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails