Thursday, December 16, 2010

Banyaknya bonus mereka dapat...

Hari tu borak2 with my love pasal duit. Biasalah perbincangan belanjawan. Tiba2 masuk pasal topik bonus. Dia cerita sensei nihonggo dia bagitahu pasal bonus staf universiti. I tak pastilah semua staf kerajaan di sini dapat bonus yang sama atau tidak, ataupun bonus setiap university atau company tu berbeza, wallahua'lam. Kalau sensei dia tipu maknanya i pun tipulah sebab share kat sini hehe..
duit mana boleh petik2 kat pokok macam ni, nampak nak habis je deduit tu tanam pokok duit baru atau petik kat pokok lain pulak hehe... zaman dulu aje guna pokok pitis sejarah tingkatan berapa ntah lupa...
sebab tulah kena menabung dan manage duit untuk masa depan, kenapa kalau menabung bentuk tabung mesti mr piggy/piggy bank huhu...
Ok menurut sensei my love, mereka dapat bonus fixed every year sebanyak 3 bulan gaji, dibayar dua kali 1st half bulan 6 dan another half bulan 12... apa? nak pitam mendengarnya, seronoknyaa... 3 bulan gaji tu huhu... banyak yang boleh dibuat dengan duit sebanyak tu, simpanan perbelanjaan rumah dan sebagainya...
1st half yahuuuu... jum shopping
2nd half "duit duit di mana kau duit..." ada kat depan mata ni je huhu... eh jgn jadi mata duitan tak baik tau...
Patut la i tengok orang kat sini kuasa membeli tinggi, masa zaman pergi balik kampus naik bas dulu, biasanya on d way balik memang kena singgah bandar sebab nak tukar bas (takde direct bas balik ke rumah)... mereka ni shopping sakan, hari2 pun nampak orang shopping macam mall tu ada sale, ada aje paper bag yang dibawa yang berjenama tak berjenama semua ada...
Kuasa membeli tinggi, taraf hidup pun kenalah tinggi, gaji pun kenalah tinggi juga, lepas tu "no inflation" kalau ada pun sikit bebeno, contohnya, nilai duit 100 yen beberapa tahun dulu dulu masih boleh beli benda sama pada masa sekarang. Masih boleh beli air kat vending machine dan beli barang2 kat kedai 100 yen tu. Ok lah sekian sahaja untuk hari ni hehe...


14 comments:

man yusoef said...

jepun kan no.1 city paling mahal kat asia kan??..kan..kan..wah hbis kak hanis dapat bonus tak??..tak cerita pon..tak kena pau kan...huhuhuhu

wANieYZ said...

waah..kaya2....simpan untuk masa depan..hehehe

hEMoHemO87 said...

zmn sekarang it's all about money kan?
kalau terlalu memandang harta ni bahaya jgk.
even kerana harta la boleh putus sedara...huhu
bijak2 la menggunakan wang..hehe

Hanis MY said...

Man ahkak kan student mana ada kaitan dgn bonus ni seme, lawak ah...

Hanis MY said...

Wanieyz..ha ah kaya kan derang ni pengsan!

Hanis MY said...

Hemohemo betul tu, hidup biarlah berpada2..syukur dgn apa yg ada...

fika79 said...

hahha..betul2..nihon te iina..natsukashii..nanka moichido nihon ni sumitai!!sini pun sama, tgk org asik sopping tak sudah..

mzhany said...

wooo beshnye fixed 3bulan gaji...bukan sng nak dapat kan...hurmmm rezeki kan hana...

amirah said...

bestnya kalau dpt bonus byk cenggitu

MAPPIAU said...

bestnyer dapat bonus 3 bulan!!! terus i jadi mate i nampak wang besar dah nih hahahahaha...anyway seronok kan tengok negara orang :).

Hanis MY said...

Hany yer fixed tu huhu itulah rezeki, kita syukur aje dgn apa yg ada

Hanis MY said...

Mappiau ha ah seronok tengok derang ni lain tempat lain lah caranya kan tapi negaraku tetap di hati hehe...

Ezma FaSham said...

bonus! bonus! shopping! shopping!
hahaha... Best betul kalau dapat shopping sakan. hehehe

Hanis MY said...

Ezma ya stuju nak shoping duit takde huhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails