Tuesday, December 14, 2010

Beli rokok di vending machine...

Rokok pun boleh dibeli di vending machine.... huhu..tapi awas..bukan senang seperti beli air tin/botol. My daddy dearest masa datang sini dulu cuba jaya untuk beli rokok kat mesin tu, my love and i pun tak tahu jadi cuba jaya ajelah with my daddy, bila my daddy masukkan duit, mesin tu asyik minta TASPO! TASPO!, bising dibuatnya, nasib baik tak ada orang. Rupa-rupanya perlu ada card berdaftar yang dikenali sebagai TASPO, dah scan card tu barulah boleh beli rokok... iyelah kalau tak buat macam tu, budak sekolah pun boleh beli rokok tu kan... Naru hodo (now i know)

Rokok dah naik harga beberapa bulan lepas. Harga satu kotak dalam 330 yen (plus minus RM12). Sekarang dah naik 100 yen (plus minus RM13.70)..fuhh mahal tuuu... nasib baik my love tak merokok, i likeee... alhamdulillah dapat suami yang tak merokok... terhidu asap rokok ni boleh pengsan dibuatnya...memang tak tahan... lagipun dah sedia maklum yang penghidu atau lebih dikenali secondary user, lebih terancam berbanding yang hisap rokok tu...
 ni gambar google search, tak sempat nak posing depan vending machine yang betul hehe, model tu tak tahulah kenapa ada kat situ, mungkin nak promote rokok jenama baru agaknya...


40 comments:

wida said...

nasib baik ada kad TASPO tu..kalau x mesti sape2 pon boleh beli.

man yusoef said...

tau xpe...tak suke org merokok...bau dia pon boleh loya tekak...hehe...and secondary users tu lebih bhya sebab takda filter kan??.kan kan


http://manyusoef.blogspot.com/2010/11/beli-ketam-pakai-vending-machine.html

shahrul shahmi said...

bila le mesia nk wat mcm ni..
rokok sini murah lg dr jepun..
luckily im not a smoker hehhe
have a nice day pn.hanis..

Anitadahahs said...

rokok makin naik harga. tapi orang laki tetap beli. Hish tak paham lah dorang ni.

katakan tidak pada mereka yang merokok!Tapi dapat jugak la bf yang merokok. Apakan daya~ :(

Asmara said...

Hanis, kat jepun ni nak kata semua barang pun kalau boleh nk letak kat vending machine. hehe.. kat sini ada vm beras, telor, buah (ikut musim), soba dll. esp. makanan la kan! :)

anie,Nagoya said...

yiehaaa....herankan?rokokj dah naik makin sedap dia org menghisap.sib baik laling i dah benti merokok.kalo tak, pg2 hidangkan gan air perahan rokok....

Hanis MY said...

Wida..ha ah betul tu mula2 pelik gak tgk rokok pun boleh beli kat situ..rupanya bersyarat hehe...

Hanis MY said...

hahaha hadoiii ahkak punya lah percaya man post beli ketam kat vending machine bila klik tgk update pasal amazing race haha jiwa ku dipermainkan kihkih...

Hanis MY said...

Shahmi yup2 stuju2 kat mesia budak pun boleh beli huhu...have a nice day 2 u too...

Hanis MY said...

Anita..yelah chenta tu kan buta hehe lagipun yg dilihat chemistry dan keserasian kan, takpe kalau dia tak merook depan2 nita ok lah tu...

Hanis MY said...

Kak as, soba pernah jumpa tapi beras dgn telur tak pernah wahhh kellas la nk g yone la mcm ni hehe...

Hanis MY said...

Ye kak anie sy sgt heran, wahh bagusnya laling kak anie dah benti merokok alhamdulillah sy pun tumpang gumbira...

khairunnisa ♥ said...

haha -_- mengalahkan makanan dan minuman. rokok tu tak sejuk ke? ^__^

have a nice day ^__^

H A N S said...

sy mmg benci perokok. klu tgh mkn kt cafe or maner2 la, mmg sajer obvious tutup hidung ngn tisu bg perokok tu nampak. klu x phm2 jugak x dapek la den nk nolongnyer. huhuh

RedBerry said...

Trasa jakun baca post nih.. waaahhh rokok pun dijual kat vending machiner jer. Isshh.. advance.. advance..

amirah said...

hanis, akak ada baca yg ada jugak vm yg jual ketam hidup..sian ketam tu kan..terkurung dlm tu sblum jd hidangan..huhu

Hanis MY said...

Hye Nisa, nthlah akak pun tak pasti rasanya cm biasa je...

Hanis MY said...

Honey! yer hanis pun tak suka sgt tensi kalau derang tak reti2 bila kita tutup idung huhu...

Hanis MY said...

RB dear i pon jakun hokayy masa tgk tu haha..ko***m pun ada huhu takuttt

Hanis MY said...

Akak amirah, ee ketam pun dia buat cmtu kesiannyer huhu...tak patut betul...

azzey said...

Hanis MY: Sume pun dh guna machine skrg ye...:)

azzey said...

Hanis MY: Tq sudi dtg blog saya dan folo..:)

puterinuraqiliah said...

kalau kat malaysia jual camni.. x r budak skolh merokok kn!

Hanis MY said...

Azzey, sama2..

Puteri, betul2 stuju2...

wonderfuLife♥ ♥ said...

salam
pasal bau rokok tue memang setuju sangat,bila bau sikit je pun dah batuk2.boleh pening jadinya..huhuk..
n bgus jugak buat mcm nie,tp takut jugak kalau bapak yang bagi dekat anak2 card nie..

n thanks follow,sy follow balik =)

Hanis MY said...

WL, terima kasih sudi kunjung balik dan follow, yer tak suka jugak bau rokok dah la lekat kat baju huhu, itulah jgn kasi terlepas kad kat anak dah le...

chittysarah said...

wow~~
sweet nyer blog nie~~
rokok vending machine..
erm practical~~

lalala~~

mzhany said...

jepun memang majuu...seme nye boleh di beli kat vending machine kan....


heheh MZ pon x merokok ;)

E.d.Y said...

merokok tidak elok untuk kesihatan..hehe

akuwanblur said...

kt mlaysia bila nk ader erk??

http://akuwanblur90.blogspot.com/2010/12/dear-diary.html

cik kia said...

wowww,rokok pun ade machine.hebat !

hudahazwani said...

salam..huda terjah sini kak anis..merokok membahayakan kesihatan..hehehe..

akk..huda mohon sokongan dan doa dari akk..


visit here:
http://hudahazwani.blogspot.com/2010/12/sekali-lagi-untuk-kali-ke-5.html

... said...

betul tu pn hanis..secondary user tersangatla terancam kan...mr fiance pulak smoking...cian sayer...tapi tetap berusaha nak suruh beliau stop smoking... tsk3..

Hanis MY said...

Hye Chitty, comel ke? i likee lalala jugak hehe...

Hanis MY said...

Hany derang ni memang mcm2 nak buat utk kemudahan juga...tapi apa2 yg dibuat mmg akan study habis2an pro and cons nya...

Hanis MY said...

Edy sila jangan merokok kih2

Hanis MY said...

Wanblur ahkak pun tak tahu hehe tapi jauhi rokok okayh...

Hanis MY said...

Hye Cik kia..itulah derang ni machem2

Hanis MY said...

Huda terima kasih sudi sinngah akak jenguk blog sat lg...

Toshio (Zharfan) said...

Rokok di Jepun masih dikira murah berbanding benda lain seperti bento set di Osaka berharga 1200 Yen, Mi Udon satu mangkuk berharga 700 yen, Petrol RON 90 ialah 159 Yen/L dan sebagainya. Seven stars baru 440 Yen dan Mild Seven baru 410 Yen. Pemetik api di Jepun berharga 100 Yen.

Jepun memang terkenal dengan budaya merokok. Cuba tonton drama, movie dan anime Jepun, semuanya ada agedan merokok. Itu punca kenapa saya merokok, nak merasa manjadi Nobisuke (Doraemon) dan Sanji (One Piece).

Orang Jepun di Malaysia hampir 100% merokok. Nak cari Orang Jepun yang tak merokok hampir mustahil. Bapa saudara saya kerja di Matsushita Shah Alam, bos Jepun selamba merokok tempat berhawa dingin dan tidak mengendahkan larangan merokok.

Saya dulu merokok tetapi saya sudah berhenti kerana mual dan duit cepat habis. Kalau saya nak merokok, tunggu saya kerja di Jepun atau bekerja dengan syarikat Jepun.

TASPO bertujuan mencegah bawah umur membeli rokok tetapi tak guna kalau di kedai rokok.

Kak Hanis, mesti lecehkan membeli kereta terpakai Jepun kerana bau rokok mesti melekat. Selalu saya pakai kereta pernah dipakai oleh orang Jepun selalunya bau rokok melekat.

Negara anti-merokok ialah Bhutan dimana kuota rokok ialah 200 batang sebulan dan sesiapa melebihi had itu dikenakan penjara 5 tahun.

Saya selalu tonton NHK World dengar cerita menteri kesihatan Yoko Komiyama nak naikkan harga rokok sebanyak 700 Yen tetapi terdapat banyak bantahan serta Perdana Menteri Yoshihiko Noda pun merokok.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails