Thursday, December 2, 2010

Bila si dia bertanya...

Join segmen anjuran BA. Banyak betul segmen tak sempat join. Kali ni cuba jugak curi2 masa untuk join segmen ni.
Ada soalan cepuemas yang harus dijawab untuk join segmen ni:

1.  Pada pendapat anda , apakah yang perlu ada dalam sesebuah blog ?
Mestilah kena ada post! Mau kena cepuk jawab cenggini. haha... pada pendapat saya, perlu ada identiti iaitu dari segi penulisan, pengolahan post, jangan terlalu banyak guna perkataan singkat yang susah nak dibaca dan difahami...

2. Bagaimanakah anda mempromosikan blog anda?
Tang ni masih lagi terkapai2... adalah jugak masukkan di FB, join contest, join group (seperti group blogger BA yang femes tu hehe), blogwalking serta meninggalkan komen sewaktu BW tu.

3. Blog bagaimanakah yang anda tidak suka masuk ? dan kenapa ?
Boleh dikatakan semua jenis blog saya masuk hehe... tapi bila banyak sangat aplikasi ataupun blog tak mesra pengguna conothnya susah untuk tinggalkan komen, nak tunggu post tu muncul punyalah lama, lama-kelamaan jadi malas nak masuk jenguk dan baca.

4. Jika anda masuk ke sesebuah blog , bahagian manakah yang akan menarik perhatian anda ? 
Apabila melakukan aktiviti BW pertama sekali tengok recent post, lepas tu tengok previous post, kemudian tengok profile... kalau menarik terus saya cari butang komen dan butang follow.

5. Apakah kata kata semangat yang boleh anda berikan buat blogger yang mana semangat mereka telah jatuh akibat dikritik hebat oleh pembaca ?
Bukan senang nak jadi blogger yang dikenali dan digemari. Pada pendapat sayalah, yang pertama sekali adalah niat. Janganlah terlalu nak kejar sangat glamer yang penting cuba polish up skill penulisan, tulis dari hati dan tak jemu untuk bercerita atau berkongsi sesuatu pengalaman. Tak apalah tak ada pembaca yang ramai, yang penting orang2 yang dekat dan rapat dengan kita dan juga rakan2 blogger yang sporting pasti akan selalu mengikuti blog kita kan?

6. Blog bagaimanakah menjadi pilihan anda
Blog yang mempunyai pengisian yang menarik, contohnya diari, pengalaman hidup, soal keagamaan, friendship, kekeluargaan, informatif dan tak lupa humor... sebagai penyeri bagi hari2 yang dilalui...

Wah terasa skima jap, yerlah guna saya intead of i haha... tak apa sekali sekala lainlah kalau tengah bercerita dalam blog haruslah guna i dan u hik2 (gedik!). Last but not least kalau nak join, tarikh tutup 12 tgh malam ni boleh klik gambar encik BA di atas tu ataupun klik saja di SINI ok.


22 comments:

Amirah Yusof said...

betul tu, identiti dan gaya penulisan y tersendiri boleh bwak blogger lebih jauh sebenarnya..
all the best ye sis=)
study kt jepun ke??

Hanis MY said...

hye Amira..terima kasih sudi singgah, yup akak study kat jepun, kalau nk dtg sini jgn lupa inform akak k!

nazirulhazwan~ said...

sy pakai slipar jepon je.lalala.hehe:P

makcek bukan nenek said...

datang sini nak tgk
apa yg blogger suka dan x suka .
heheh
tumpang lepak sini kejap ^^

KimiCnoL said...

Terjah dari blog abg ben.. ;)
Segmen Abg Ben
"1.Bila Si Dia Bertanya??"

ilham_un said...

suka colour pink nie..menarik mata untuk jalan2 kat cnie...hehehhe

hudahazwani said...

salam..jalan2 singgah singgah d cni dari blog En Ben..nice entry...ade sedikit pengajaran yang boleh di ambil di situ...selamat berkenalan dan berblogging..huda follow blog anda ^^,


http://hudahazwani.blogspot.com/

iqbalhakimi said...

yup..sangat setuju part yang identiti penulisan tu..kita kena cari gaya kita..follower xramai xpa janji hasil kita ada org hargai...salam kenal =)

jom usha

http://iqbalhakimi.blogspot.com/2010/12/blogwalking-bukan-sekadar-bw.html

puteri cahaya. said...

salam kenal. singgah blog pu3 juga.. http://ainblogger.blogspot.com/2010/12/bila-si-dia-bertanya.html

farah hairuddin said...

hi~dtg dr blog ben baca pendapat hanis..hehehhe.

Orange said...

berjalan-jalan dari blog BA. tengok jawapan segmen dari awak plak...

Hanis MY said...

hazwan sy pom suka pakai selipar jepun hehe...

makcek silalah lepak, sy suka org lepak sini...

Kimi..okies will terjah u back

Hanis MY said...

Ilham thanks folo..i folo u back..

huda dah folo balik time kasih sudi singgah..

Iqbal salam kenal, dah folo iqbal..

Puteri cahaya salam kenal juga

Hanis MY said...

Hye farah tq sudi singgah, bangganya senir dtg jenguk tabik dgb blog farah...

Hi orange...salam kenal...terima kasih sudi ziarah

Amirah Yusof said...

hye akak!insyallah nti2 smpi le sana..dtg sini nk kasik tau akak dah kena tag oleh saya join segmen kasik up traffic dari blogger Padel.

jom join =p

http://amirahyusof.blogspot.com/2010/12/listbloglarian.html

p/s study smart ye..

MAPPIAU said...

Hmmm..betul tuh jadi diri sendiri barulah ori kan hehehe.

anyway salam kenal dan selamat berblogging yea :)

Kalamhati said...

salam ziarah..

jawapan yang mantop..teruskan blogging ye!..=)

mzhany said...

hana, sowiii hrni mlm br jengah romah hana nih...

zaMir said...

salam ziarah...jom bace saya punya pulak...

man yusoef said...

salam perkenalan...wah org jepun...genkidesu ka...hehe

Hanis MY said...

mappiau salam kenal..dah folo balik...

Kalamhati sala kenal terima kasih sudi singgah dah folo balik...

Hany..takpe, hana pun busy gak ni hany join tak?

Zamir..okies will cekidaut!

Man, hamboi aka ke juadah tiba2 bak bekenelen dgn ahkak ni lawak2, genki doumo doumo!

DiaUmaiNiNaz said...

salam Hana, dinaz singgah dr blog Ben...watashiwa Dinaz deskedo..heee.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails