Thursday, December 22, 2011

Yukichan dan Akachan...

Malam tadi sejuk betul nak masak kat dapur. Rasa macam tak nak duduk dapur wuwuwu. Sebab saya tak pergi lab kerana kurang sihat, jadi tak tahu keadaan kat luar. Malas nak jenguk2 duduk diam2 je kat ruamg tamu atau dalam bilik. Bila terasa sejuk satu macam patik pun selak langsir, laaa yuki rupanya... 

IMG_0040
sempatlah snap satu gambar yuki setoet waktu malam :P 

IMG_0043
Pagi tadi keluar untuk ke hospital... untuk apa? nanti akan diceritakan sebentar lagi... sat naa... 

IMG_0045
walaupun yuki taklah tebal mana di Sendai ni, ambil ajelah gambar buat kenangan (ayat pasrah haha) kalau nak golek atas yuki tebal terpaksa merantau keluar sedikit dari Sendai, tak jauh pun...

IMG_0046
suka tengok yuki atas pokok dan kereta... 

IMG_0047
basikal yang kesejukan... 

IMG_0051
tengok cinta hati pakai snow cap macam tu terus terbayang Moscow, Russia hehe nape ntah...

IMG_0052-horz
pity as well to the other two, our baby M and baby O...

IMG_0059
kesian yukichan kena pijak, hehe ke situ pulak...

ok enough about yukichan, now what is akachan?
akachan=baby/bayi

Baru-baru ni saya menceritakan tentang pengalaman lalu di entri blighted ovum pregnancy. Alhamdulillah syukur yang tak terhingga di atas kurniaan rezeki yang melimpah ruah. Pagi tadi saya pergi Tohoku Daigaku Byoin untuk check up our precious baby (muah! muah! geram nak kiss tapi dalam womb huhu) at 15 WEEKS. Tapi saya akan cerita di lain entri ya. 

Sekarang nak cerita back to back to previous weeks of pregnancy untuk kenangan saya dan cinta hati. Tak berani nak story mory awal2 sebab dulu kan ada kenangan pilu. Alhamdulillah berkat doa dari semua kami dikurniakan rezeki lagi. Berharap sangat untuk rezeki kali ini. Semoga Allah melindungi saya dan baby serta dapat menamatkan pengajian dengan jayanya, insyaAllah.

Masa tahu pregnant, kami buat temujanji di hospital. Hati berdebar2 sewaktu menunggu giliran dipanggil masuk ke bilik pemeriksaan. Waktu itu Dr Nabeshima yang periksa. Dr asyik tukar2 setiap kali pergi check up, tak pernah dapat dr sama hehe. Tapi takpe semua dr pun best2 dan baik2 belaka dan yang penting boleh explain in english.

Pemeriksaan terakhir untuk kandungan yang lalu, Dr Nabeshima juga yang check. Dia cakap rahim dah kembali normal dan boleh pregnant anytime. Kalau nak cepat sila datang hospital dan dia boleh bagi ubat. Tapi kami tunggu dan berdoa sahaja. Alhamdulillah akhirnya, ada juga rezeki buat saya dan cinta hati. 


IMG_6996
our precious darling at 5 weeks... hanya nampak gestational sac sahaja, risau tu tak yah cakap la, sebab asyik terbayang akan gambar ultrasound kandungan dulu yang mana saya masih simpan rapi (nampak sac tu sahaja). Tapi Dr Nabeshima dengan yakin cakap, "Daijyoubu desu, dont worry... this is normal" sambil memberi senyuman yang sangat meyakinkan (silalah imejin).

Sebelum tu patik juga ada buat entri perubahan yang tiada perubahan. Waktu tu dah mula berjinak2 makan folic acid 400 mikrogram plus vitamin c, saya cari plus calsium tapi tak ada kat sini wuwuwu. Cut off my caffeine intake bit by bit. Maybe now i'm more relaxed in terms of work loads perharps? huhu... ramai yang mendoakan patik dan cinta hati di ruangan komen. Alhamdulillah termakbul, i lebiu all!

Sebelum buat self check guna stick tu, saya ada buat eksperimen, handle chemical yang sangat busuk (ada thiols, siapa yang familiar, bolehlah bayangkan kebusukannya). Masa tu eksperimen di katahira, sambil tunggu cinta hati sambil minum cappuccino beli di mesin kopi dangdut. Bila dah tahu ada baby terus risau cari maklumat sana sini. Tapi melalui pembacaan, wanita mengandung minum coffee sekali sehari is still ok pada first dan second trimester. Jangan minum masa thrid trimester sebab masa tu digestion system dah makin perlahan nanti caffeine akan berkumpul dalam badan. Legalah patik hehe.. sometimes i took milk tea kalau tiba2 teringin nak minum coffee... (kadang minum jugak seteguk dua heh...) teh pun ada caffeine tapi kurang about half berbanding coffee (depends on tea, black tea paling banyak, green tea sedikit sahaja manakala barley tea dan satu lagi lupa has zero caffeine).

Syukur juga kerana morning sickness tak teruk, cuma loya2 sahaja dan tak muntah. Tapi awal2 dulu sakit belakang, sekarang dan kurang sikit. Baby macam faham je mama dia nak belajar. Waktu tu saya boleh ke lab dan bereksperimen seperti biasa. Tapi minggu ni sakit kepala dan penat, harapnya untuk minggu ni sahaja dan minggu depan boleh kembali bekerja keras. Yosh!

Tentang panggilan pula, sebelum kahwin dengan cinta hati lagi saya dah imejin nak anak panggil mama (haha beria-ria betul!). Cinta hati masih belum buat keputusan. Dia tak tahu nak suruh baby panggil apa nanti. Yang saya ni dah excited usap2 perut cakap dengan baby hehe...

p/s: doakan kami ya, next story week 7...

47 comments:

Cik Pulau said...

comey tgk basikal tu penuh dengan salji..hehehe..


kakkkkkkk...
tahniah...
happy for u..
^^,

Amirah Adnan said...

ya ALLAH kak, pregnant?? wahhh!!!! happy for you! jage kesihatan kak! jage makan minum.. penting utk perkembangan baby.. insyaLLAH, may God bless!

eksaited lebih pulak neh.. hehe

kasihredha said...

oohhhh tahnaiahhhhh tuan teri
tumpang gumbira
Alhamdulillah
hugssss

i like yuki

whitecappuccino said...

Congrats hanis! syukur alhamdulillah..soo happy for both of you :)

Fatin Syahira said...

congrate sis =')
tak sabar nak tengok baby comel lahir! congrate ya sis and your hubby!

Soo Hae Daa said...

omedetou...!! happy for you hanis..!!

sue-sama said...

akak..makan yg seimbang,,mkn byk pon xpe ek..biar baby sihat dalam perut..alhamdulillah tahniah akak...walaupun tak penah jumpa, tapi da mcm kakak sy..smg akak, suami dan baby sentiasa sihat.amin


nak yuki jgk ;(

yan said...

Masyallah..congrats dear.
buat amalan macam ni tau kalau nak ikut lah..

bila dah masuk 5 6 bulan nanti, amalkan minum sesudu kecil or half of it lah minyak zaitun.

kalau dapat ccari kembang fatimah, rendam dalam baldi dan jirus for the last bilasan dengan air mandi tu. then for the last jirusan tu lurut air dikepala dan selawat, titis kan sir masuk ke dlm mulut...mintak sambil selawat agar bila kita melahirkan senang untuk melahirkan.

umie naziera said...

Alhamdulillah,dah ada baby..elok2 di tempat org yerr..semoga dpt anak yunk cumil2 nanti..

Asmara said...

Alhamdulillah.. dah masuk trimester kedua! kejap je kan! Lepas ni bergambar kene pakai maternity pulak. :D
*take care ye mama hanis. Ada ngidam apa2 lg tak? pulut dakap odw ye. hehe..
*weekend ni yuki lebat, huhu..

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis!!!akk sgt gembira n tumpang happy for both of u..jga kesihatan ye..

Nieda said...

Salam Hanis... Rupa2 nya senyap dan suyi ada cerita di sebaliknya. Tahniah . Semoga kandungan membesar sihat walafiat sehingga dilahirkan.

Daddylicious said...

yuki itu salji ok faham...dan insyaallah akan muncul juga sinar yg dinantikan....:0

aimie amalina said...

yuki tu salji ye kak
hehehehe
bessnyeeee dh turun salji kat sendai ye
hehehe :))

akak peknen ye?
tahniahhh..alhamdulillah..jage kesihatan akak, kesihatan akachann baik2 ye :))

fika79 said...

Congrate hanis..take care!!

msredcheesecake said...

Congrats dear... Msred baru tahu.... Mesti tak berenti tersengeh bila dapat tahu pregnant kan? Hhheee...

Take a good care of urself....Muga semuanya ok...

me suya said...

kak hanis.. Happynya suya baca!! waaa tahniah sebab ade baby coming.. Even now still in ur womb.. Happy for both of u.. Take care dan alhamdulillah atas rezeki Allah kepada kalian berdua.. :)

アヌムちゃん said...

wah omedetou kak hanis..bestnyaaa :)

Jue said...

Congrate hanis!!! (hug)
Alhamdulillah...
x tau kenapa tapi sgt happy bila dengar org pregnant..
wpun x kenal rapat ngan hanis..but i'm happy for u..
plezz take care okes :)))

siti kektus said...

tahniah kak. mudah-mudahan baby tu selamat lahir ke dunia nanti. ;)

Teratak Hami said...

Tahniah .... bertambah lagi seorang blogger yang pregnant.

Lya Colours said...

kat malaysia pon kalau hujannn je mesti sejuk, ini kan yuki, mesti lagi sejuk

dear, take care ok. happy for you. rezeki Allah tu. jaga pemakanan ye

yatie chomeyl said...

Alhamdulillah syukur, suko nyo hati ore dengar. molek la kelik ngaji nanti, siap baok balik Phd dan jugop bawok balik baby.. mesti baby Hanis comey supo mama dio nanti :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Omedetou sayang finally termakbul juga doa tu
Happy for u ...seriously sgt terharu baca
Alhamdulliah NIKMAT menjadi okasan to be sgt best
Pl take care ur self ekkk
Jln pelan2 waktu la ni lincin taw
Meh hugs ketat2

Syaima' said...

Hihi dah agak dah mase komen kt fb tuh :p. insyaallah hope everything would be fine throughout the journey. Take care kak hanis!!

amirah said...

eeee...bestnyaa..tahniah hanis and hubby!!..syukur alhamdulillah..!!take care of urself and pls rest ok..jaga kesihatan dn jgn wat keje berat2..moga semuanya dipermudahkan ye..sukanya ahkak bacaaa..tahniah hanis..tahun dpn sm ngan adik baby!!

Wani said...

Omedetou Pn Hana Sakura!!Jaga diri elok2..

Wani said...

Omedetou Pn. Hana Sakura...jaga diri baik2..

My name is Pqah said...

Tahniah Kak Hanis dan suami...org yang bersabar pasti akan mendapat rezeki yg melimpah ruah....dah bleh agak dari tajuk entri tu...he3..semoga Allah permudahkan urusan2 kak hanis sewaktu pregnant ni. InsyaAllah

Hanamiko Sakura said...

syukur alhamdulillah... taniah kak... jaga diri baik2 tau... semoga kandungan akk dan akk sekali selamat... amin~~

(macam makcik2 bagi nasihat pulak.. hehehe... waiting for next enrty ^^)

dwaty said...

tahniah.... tahniah.... alhamdulillah... semoga baby sihat dalm perut mama ya...

♥Eri♥♥ said...

Alhamdulillah, adik di sini tumpang gmbira dgn bakal kehadiran seorang lagi Umat Muhammad..
Semoga ceria selalu...

mesti akaacan ni comel mcm akak, kan?hihi. klu ada pape bole text adik di sini ye;)

here, Mawaddah;)

nur easy said...

subhanallah.. rindu rasa nak tgk yuki..

alhamdulillah, Allah kurniakan rezeki y tak terhingga buat kamu sekeluarga.. semoga baik2 sahaja.. take care dear

cimOt said...

snow baby maybe??

c'axoera said...

happy for both of u :) happy jerk kan :)


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/yes-aku-benci-kau-lalat.html

sabar kagawa japan said...

kak hanissssssss ehhh mama hanisss...waaaa omedetou....okasan wa narimasu ....xsangke lerr kite dpt baby 2012 same2...hehe akak due bile? kite bagus sgt tarikhnye sehari sebelom puasa kot..hehehe......jaga diri baik2 yer...jgn skip makan kalsium...caffein kite da 10mgu x sentuh...kite boleh minum milo dgn susu aje...harap semua ok2 yer...

EE said...

papa + mama=the best choice....

Hater's junior,welcome to the world...Mesti gene2 Japanese akn melekat sbb mama dia tgk hari2...wuwuwuwu....Sepet mcm japan comelll..Kalau lelaki ikemen lettewwww,ppuan xtau the best word sbb sensei x ajar...

Hanis MY said...

@EE
arigatou ee! ok nanti sensei ajar hehe tapi takde idea nak merepek, biasa wanita kawaii or kirei ajela...

Hanis MY said...

Alhamdulillah... minna san arigatou... doakan saya dan suami... syukran...

Maira Anjami said...

Alhamdulillah..tahniah kak hanis^^..
teringat plak pnglmn sniri bbrape bulan lalu..waktu dpt berita gembira macam ni..hehe..ganbarou ne~

blog-tips-kurus said...

congrates! take care. jumpa sin chan tak? :-)

Kamalia said...

Alhamdulillah..actually dah dpt agk wktu entry aym goreng rangup tuh(eh,lupela tjuk)..yela wktu tu kn cakap nk mkn pulut dakap..terus gugel apakh itu pulut dakap,klau dkat nk jugak tlg buatkn..anywy happy for both of you..take care ok.klau ade teringin nk mkn ape2,ckpla..jgn malu segan..nk dtg mkn kat sini pun ai bole masakkn..hehe.tahniah..tahniah..

Aidalela said...

tahniah hanis :)

*ketinggalan sebab lama tak bukak belog

Zainur said...

tahniah Hanis :) semoga selamat semuanya...doakan saya juga ya! wanna be mommy too...huhu...insyaAllah...ameen!

Noraim said...

akak, tahniah dah pregnant! sy nak dapat anak buah lah ye? hihi.

nanae said...

Puan hanis! aaa congratsss, happynya sy dengar! xsabar tgk baby nanti, msti kawaii macam mama dia. fathur pun baru tahu ni, sy gitau dia. haha dia cakap congrats juga. heee take care puan! loveess from your student in umt. muwahhh! :D

Biasa-biasa. said...

Assalamualaikum sis. Kndgn saya baru 6 minggu tp masa scan doktor ckp hanya nampak kantung,belum ada janin. Selalunya minggu ke berapa baru nampak janin? Saya risau jd mcm sis dulu huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails