Wednesday, December 8, 2010

CC... part12~Melbourne Day 2~

Harap maaf, entry ni banyak gambar, rajin2lah scroll ke bawah ye... :).Pagi2 lagi dah siap2, janji jumpa di depan bangunan chemistry uni of melbourne. (tak tahu pun hala tuju pagi tu... try and error sahaja). Terlalu percaya dengan jam dalam bilik hotel rupanya tipah tertipu huhu... jam tu lewat 15 minit, masa tengok news baru perasan, kelam kabutlah my love and i turun hotel menuju ke destinasi, nak jalan sambil menikmati pemandangan dan posing memposing terpaksa dibuang jauh ke dalam gaung kalau tak for sure sampai lambat...
 sementara tunggu lif naik ke tingkat 6 untuk membawa kami turun, pemandangan sebelah kiri....
 pemandangan sebelah kanan...
Sempat lagi berposing hehe..tak tahu nak naik public transport, so my love and i just walk from the hotel, tak jauh sangat dalam 20 minit perjalanan, mengikut keterangan Mr L, dari simpang ni tak susah dah nak cari so lega lah sikit itu yang sempat posing...
opposite the main entrance...
wahhh i likeee.... masa ni tercari2 juga, sampai kena tanya pak guard... dari saat itu my love sebut roundabout mesti ada slang... sebab pekat sangat pelat dia, kami tergamam seketika bila dia sebut roundabout (sambil fikir eh betul ke yang didengar ni roundabout) huhu...
dah sampai lab yang di-visit, belajar tentang instrument sedikit sebanyak, lab tour dan short discussion, kebetulan Prof T busy entertain tetamu dr US, maka singkatlah masa visit tu dan Mr L bawa kami sight seeing sekitar campus...
di hadapan bangunan Dept of Chemistry...
the oldest building in the campus, tour tu sangat singkat dan kena jalan cepat2, dah lupa hampir semua nama bangunan yang Mr L cerita huhu...
since 1856
at the hallway...wah kenapa rasa macam dalam movie ni? (kuat betul imaginasi i ni, haish)
in front of the clock nearby the small park... ada la nampak student sorang dua sedang baca buku guling2 atas rumput... sukalah.. .sayangnya tak sempat snap gambar...
at Wilson Hall
ceremoy seperti graduation etc diadakan di hall ini...
tatu dept apa... tapikan semua bangunan kat sini cantik2 lah.. nampak aje lama, tapi bila masuk dalam ofis moden aje...
i like this one too..
my love is happy sebab dapat jugak jejak kaki ke Dept of maths walaupun tak kenal satu pun prof kat sini hehe...
entrance of the building...
old geology building... serius rasa macam dalam movie (udah2 ler tu berkhayal)
more panoramic view....
 i likeee...
lepas tu Mr L bawa kami tengok haiwan2 australia, gambar di atas tu dalam perjalanan... lalu Yarra Valley, kat area ni kebanyakan rumah siap ada ladang atau tanah yang luas contohnya rumah kat atas tu, mak aihh very the rich... (tiba2 rasa macam dalam movie cowboy haha..betapa kuatnya pengaruh movie terhadap diri ku ini)
We went to Healesville Sanctuary...
Tak sempat nak bergambar2 kami  mengejar masa..masuk2 terus g tengok mr koala! Ni impian sejak kecik tau...akhirnya tercapai jugak tengok koala yang sangat comel ni! geram rasa nak pegang, tapi tak boleh huhu... malu2 plak koala tu... jangan la malu2 i datang dari jauh ni tau semata-mata nak jumpa u! (ayat drama)...
sugoi kawai!
echidna!
my love and i with koala..huhu jauhnya..kecik cinonet je nampak koala tu kat belakang...
yeayy..dia toleh jugak tapi sekejap je...
 my love is smelling eucalyptus satu2nya makanan koala, mereka tanam khas untuk koala2 tu semua, ada beberapa spesis tapi koala hanya makan 6 jenis sahaja huhu..sangat choosy dan very high maintenance... they are so lucky to be in the sanctuary... 
Kangaroos... pun takleh g dekat dan sentuh huhu...
suka tengok dia tahan badan guna ekor hehe...
platypus...tapi tak nampak pun gelap huhu..sekarang musim mengawan lagilah dia tak duduk diam jenuh nak tengok di sebalik cermin tu...
eh eh..pasangan tengah dating...
sape tahu nama burung ni? i tatau hehe...
wombat! pun salah satu haiwan yg ada di aussie sahaja... ish nyorok2 pulak, adoii...
one of the local birds...
 dalam sangkar burung...
 jeng jeng jeng... masuk reptile house...
lariii... ada buaya, heh kecoh betul, dia duduk statik aje tak gerak2..kenyang agaknya...
dalam reptile house ni my love yang banyak ambil gambar...geli sikit huhu especially gambar kat bawah tu...
ee tak boleh tengok spesis hebi dan yang sewaktu dengannya (hebi=ular)
my love is touching one of the reptile...
maskot healesville santuary... dingo... spesis anjing kut.. ke serigala ntahlah...
 sempena hari toilet sedunia...
on the way balik Mr L nak beli wine sebab ada sedikit celebration so singgah di ladang wine, memang famous dan banyak ladang wine di sini huhu..ampun bukan sengaja nak pergi...
but the view of the field is beautiful though...
luas terbentang...
ada rose bushes di hadapan tu sebab nak mengelakkan diserang oleh kulat, penyakit etc, so kalau ada "virus" nak attack anggur tu semua rose tu akan kena dulu dan menjadi penyelamat...
best jugak kalau ada rumah dan laman macam ni kan...
 singgah rumah MIL Mr L jap dia tertinggal barang, dahlah ada pintu gerbang ni lepas tu banyak betul roses yang dia tanam. Seronoknya design dan taman rumah mereka ni, totemo daisuki... lepas tu kami balik hotel jalan kaki juga dari univ, solat dan keluar makan kat mana lagi kalau bukan restoren semalam tu hehe... kedai pun tutup agak awal tapi taklah seawal di WW, badan dah penat seharian berjalan... esok hari last untuk keluar explore bandar melbourne...


19 comments:

man yusoef said...

wah beshnye g aussie..teringin nak g...nama burung tu wak-wak la...huhu..bgunan diorg mcm kat europe kan...classic style..tpi interior dalam cntik *ayat mcm dah pernah g kan...nak nangis la..sob sob*

anie,Nagoya said...

uummm...byk gmbo.semuanya nyaman.aaiikkk...ada gmbo seksi u n with u love.jeles sekejap i.blek umah nnt nak posing gan cik abg le.hihihi...isshhh..ada gmbo ular..lari cacing kkanie, sbb ketakutan...

my the way...rasa nyaman le kat sana.nekad nak kumpul duit.nak tgk dunia...insyallah....

mzhany said...

hana, beshnye tgk bangunan hijau yg ditumbuhi tumbuhan menjalar itu suker jugak

NARDtheNERD said...

wowww.
melbourne macam cantik je.

dingo reminds me of jacob.
(pengaruh movie juga)
hehe.

:P

Natasha Farina Arifin said...

wow! bestnya tengok all this pic. hi by the way my name is tasha..saje lalu dan tengok diz blog mcm best byk pic yg jarang dilihat disini. yela of coz its australia kan? hahahaha! care to follow my belog at http://sharemyloves.blogspot.com/
thx u

Hanis MY said...

Man...hadoii nak nangis jugak lawak ah... ha ah ala2 europe gitu itulah ahkak rasa mcm duk europe haha perasan betul... ye ke nama burung tu wak2 u jgn nak tipu2 i tau...haha ayat drama...

Hanis MY said...

Kak ani..haha kelakar, jgn la jeles ok g posing2 nanti hanis nk tgk jugak gambar lomentik akak.. insyaAllah ada rezeki kak anie nanti

Hanis MY said...

Hany yeayyy kita serupa..hana suka sgt bangunan cmtu...

Hanis MY said...

oh nard i very like tapi tak pernah pulak tgk citer jacob tu huhu...

Hanis MY said...

Hi Tasha..of coz i will folo u back, time kasih sudi sudi singgah, ala jarang2 je pergi luar negara ni pasni takde cite best dah nak share huhu...

Izyanti said...

i wish i could be there. huhu.

H A N S said...

waahhh..best3!! org tau, mesti hanis dok tbayang lord of the rings bila tgk bangunan2 lamer tu kan? heheh.. :)

man yusoef said...

haha..tak tau pon sebnrnya nama burung tu ape...hahaha

amirah said...

bestnya pursuing PHD. My dream. your face looks familiar..niwey, thanks 4 visiting my blog hanis.

man yusoef said...

kak amirah : ahkak hanis ni sbnrnya penyanyi terkenal kat jepun tu...=p

Hanis MY said...

Dah agak dah nama burung tu satu penipuan huhu..ces ces...

Terbaca komen Amirah (tatau nk panggil kak ke tak) dlm blog man terus visit hehe....

Hadoii penyanyi tuuu..glamer ahkak i likeee haha...rasa terharu la plak (apa kejauadah sampai terharu bagai hehe)

RedBerry said...

Nice weather... amik gambar pun cun habes kan? Btw, i love the way u dress.. u look so chic.. leh la tiru :P

kekelip said...

sonoknye g aussie!!..teringin sgt..salam kenal~ =)

Hanis MY said...

RB wow wi ye ke? yeayy tiru je i suka hehe..kalau leh posim2 2geter lgi syiokkk

Kekelip...haluuu thanks sudi singgah balik...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails