Thursday, December 9, 2010

CC... part13 ~Melbourne Day 3~

Bangun pagi gosok gigi... haha nyanyi lagu zaman kanak2 pulak. Kalau ikutkan banyak sangat tempat kami nak pergi kat Melbourne ni. Macam2 jenis tour ada, tapi mahal la, kalau nak pergi sendiri (lebih jimat)tak expert la pulak kan, unless kami punya banyak masa untuk sewa kereta dan pergi ke tempat2 menarik guna navi aje kan... apa yang mampu hanyalah guna bas no 11 atau dengan nama lain guna 2 kaki kami ni untuk jalan sekitar kawasan ni saja..huhu..sob2... takde duit nk ikut tour... oleh itu sudi2lah layan gambar kami menaiki bas no 11 hehe...
destinasi pertama pagi tu... eh sebelum tu nak cakap, alhamdulillah sebab cuaca sangat baik hari tu... tak sejuk tak panas i very likeee... my love and i went to Victoria Market, sebelah aje dengan hotel kami ni... jalan 4-5 langkah aje, pejam mata pun boleh sampai...
ada apa dengan VM ni? setakat pasar pun nak kecoh.. huhu... Vic market ni macam landmark la jugak di melbourne ni... kami pergi sebab nak cari barang murah, ala2 pasar besar siti khadijah di kelantan, pekan rabu di kedah (eh yer ker kedah) dan yang seangkatan dengannya... macam2 ada kat sini, hampir separuh hari nak tawaf satu pasar ni...
ada babyak bahagian, jual barangan basah macam lauk pauk etc, barangan kering macam chocs, breads, sosej etc, ni area pertama kami singgah sebab dekat dengan entrance dari hotel... wahh macam2 chocs... singgah beli the famous australian nougat...
coffees and teas..plan nak beli tapi melencong ke tempat lain terus lupa huhu...
jalan depan sikit bahagian buah-buahan dan sayur-sayuran... murah2 la banding dengan kedai luar, sebab malam sebelum tu beli buah pisang kat kedai runcit on d way balik dari dinner, mahal mcm nak pengsan tapi survey 2-3 tempat lebih kurang aje harganya ingtkan harga standard bila pergi vic market ni beza banyak jugak la dalam 2 kali ganda huhu...
ni another building, banyak jual barang macam baju, kasut, souvenir australia... etc
pelbagai jenis souvenir australia yang boleh didapati di sini dengan harga yang murah...
banyak kasut mr piggy untuk lining dalaman huhu and almost all of them made in china...
macam2 jenis baju..macam pergi rantau panjang atau pengkalan kubur aje hehe...
souvenirs!
lapar... kawan ada bagitahu kalau ke melbourne dan ke vic market kena cuba fish and chip memang tak rugi.. apa lagi my love and i went to the food court c market untuk cari fish n chip...
kedai lain semuanya ada daging, mr porky etc kat depan ni je seafood dan juga fish and chip...
yeayyyy osihikatta... ikan dia sangatlah besar sama aje makan fish and chip kat mana2... cuma kat sini feel dia lain sikit haha.. gedik...
dah kenyang balik hotel...solat...
lepas tu keluar balik pergi jalan2 kat the other side of town... dalam 20 minit juga kami jalan... boleh sewa basikal, masuk je coin kat slot tu lepas tu pilih la basikal mana nak hehe...
tatau bangunan apa.. tram kaler merah ni ada 2, satu untuk sight seeing (free aje, tapi tak pernah ada peluang sebab sentiasa penuh, padat macam sardin sebab tu kami ambil keputusan jalan kaki aje senang) yang kedua boleh makan... ada restoran kat dalam tu.. yang belakang i tu versi restoren, ada dalam list tour, tapi bila tengok harga, mak aih mahalnya... mungkin sebab tour kalau pergi sendiri tak tahulah berapa harga dia dan juga mungkin kena booking dulu, takpelah bergambar aje pun cukuplah huhu...
lagipun kalau makan dalam ni tak tahu apa yang dihidangkan... kalau daging of course la tak boleh makan kan..
jalan depan sikit sampailah kami di Southern cross station, stesyen keretapi.. nak ke airport dan juga destinasi lain di luar melbourne ni...
eh ada stadium etihad la... kellass... my love cakap "eh apa ni buat stadium kat negara orang" haha no komen...
kat dalam southern cross ni ada bangunan dan dalam tu ada outlet... nama je outlet bagi kami barangan tetap mahal tapi bernasib baik jugak jumpa timberland yang sangat murah, clearance sale... i likee... the shoes are very comfortable....
menuju ke Yarra river... uniknya...habis semua jenis luggage dia letak haha... tapi tatau pun bangunan apa ni.. kaunter jualan tiket bas kut (tak logik langsung hikhik)
suka bangunan ni...
victorian railways admin office, amboi cantik bebeno bangunan admin dia ye... klasik!
still the same building at different angle...
dah sampai Yarra rive... tapi dah tak larat nak tour kat sini... ada satu park kecik tapi banyak sangat sampah botol arak pecah bersepak dan berbau huhu...kawasan sekitar hotel dan mall besar2 tu cantiklah macam bersih tapi kalau tengok betul2 puntung rokok bersepah sampah2 kecil macam tisu dan sebagainya banyak sangat kalau kat taman lagilah minuman etc mereka buang suka suki aje huhu...
sedut udara sini jap and then we headed back to the hotel hari pun dah makin petang...
entahlah kat mana ni hehe...
more nice buildings...
selain uni of melbourne ada Victoria uni kat sini.. banyak eh uni dalam bandar ni...
muka keletihan...alala...cayang la (tolong jangan geli hehe)
bangunan lama... itu adalah The City Of Melbourne Building... klasik kan...
another nice building...
di hadapan state library..ramai orang lepak depan ni...sampah pun banyak, bersepah2 huhu.... nasib bangunan cantik...
 Di hadapan RMIT satu lagi uni di Melbourne... lepas tu makan dan balik hotel nak kemas2 esok dah nak balik semula ke dunia realiti no more jalan2 huhu... back to work... trip ini pun urusan kerja tapi kerja cum jalan2, 2 in one gitu hehe...


21 comments:

eelobor said...

banyak nyer gambar....asyik dapat tengok gambar orang lain je ke luar negara. kita lak paling tinggi pun pegi ke pekan golok jer. hahahaha

mzhany said...

hana, rindu kampong halaman eh? huhuhu ye la bbrapa kali sebut, pasar siti khadijah la, pengkalan kubur laaa....hehehe...xper sabo ehhh....

Anuar Al-Ameen said...

Wahh,,,cantiknya,,,selalu ke oversea ea? ke memang tinggal kat oversea?

εїз Cik Fasya εїз said...

BESTNYE MUMMY BJALAN SAKAN...SONOKNYE..CHA TATAU ZAMAN BILE LEH SAMPAI..ERM, KALO PG TU, MMG KEJENYE NK SHOPPING JE LA KOT..NI KENA START MENABUNG LA NI KALO NK G OVERSEA..KALO SETAKAT GOLOK, TAKUT..HEHE

E.d.Y said...

teringin nak melancong luar dari asia

H A N S said...

cantek! cantek! cantek! mesti rambang mata g vic market tu kan, byk souvenir yg murah2.huhuh..i like!

deena awanis said...

hai kak hanis..lama x jenguk ke sini..pergi melbourne, beshnyeeerrr..jeles jeles..

man yusoef said...

tinggi btol building university diorg...kat sane uni mmg dalam bndr ke??..yelah kan kalau kat msia ada tmpt khas utk uni..siap msuk gate lagi...sila jawab...haha

Adi Wahab said...

Salam alaik...
suka singgah blog ni..
sbb bnyak cita pengalaman...
menarik2...truskan...

Hanis MY said...

eelobor...saya pulak tak pernah sampai pekan golok..ok la tu... dah ke luar negara dah, insyaAllah ada rezeki nanti...

Hanis MY said...

Hany...huhu naper sgt memahami ni mmg sgt rindu haha... kantoi plak malu2...

Hanis MY said...

Anuar.. buat masa ni belajar kat jepun..masa tu pergi conference...

Hanis MY said...

Cha...nanti g la honeymoon, kan dah nk kawen suh mao bawa g honeymoon, lau nk dtg tempat mummy leh je tido umah mummy ni hehe...t mummy bw jenjalan...

Hanis MY said...

Edy kan salu jenjalan stakat luar asia no hal punya...wahh best2 nanti leh tgk gambar yg vavavoom dr edy...

Hanis MY said...

Honey! yer mmg rambang mata i like too suka barang2 yg murah tapi masih berkualiti...

Hanis MY said...

Hye deena..akak salu gak jenguk cuma tak sempat tinggal komen je... Rafiq dan makin bulat geram tengok...

Hanis MY said...

Man..meh sini ahkak nak jawab haha.. uni kita semua fakulti pun dlm tempat sama siap asrama semua sebab tu kena ada pintu gerbang menunjukkan kawasan jajahan hehe, uni kat sini style banyak campus bersepah2, kalau course bisnes tu kat dlm bandar ler seswai kalau fizik ke kimia ke kampus lain plak luar bandar sikit maklum ler byk alat or eksperimen nak wat ok adakah menjawab soklan anda huu takut la pulekkss...

Hanis MY said...

Adi terima kasih..blog anda pun apa kurangnya teruskan juga k!

RedBerry said...

sodapnye Fish and Chips.. biler la dapat pegi Melbourne ek? Best nye, Hanis!!!

Hanis MY said...

RB...g lah honeymoon kat melbourne hehe...yup2 fish n chip tu best sampai teringat2 huhu...

RedBerry said...

Mmg dah ada dlm list ni, Hanis. Cuma tak kesampaian jer lagi. So kena tu yg kusyuk baca 'sinetron'. Who knows, one day RB dapat pi sana with hubby tercinta :D Saya suka itu fish & chips!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails