Friday, December 10, 2010

Semuanya tinggal kenangan...

Dah sampai ke entry penghujung outstation cum jalan2 kami (part14) huhu... sedih2, lepas ni ada lagi ke yang sudi lawat blog i ni? (menagih simpati haha). Kepada Man..minta maaf ye takde versi dvd hehe... ok ni adalah part yang paling sikit gambar, tapi panjang jugak cerita yang nak dikongsi.
 inilah satu2nya gambar kenangan di Melbourne airport sebelum masuk ke balai berlepas, walaupun check in awal tapi kami tak ada banyak masa... terima kasih buat Mr L yang sudi hantar kami, tak perlulah bersusah payah jalan ke Southern cross untuk ambil bas ekspress ke airport. "Alah balik" ni kami naik MAS, bila dah jumpa kaunter mas cepat2lah kami check in, sampai2 kaunter..wahhh panjangnyaaa line... walhal kaunter belum dibuka (rasanya ramai yang ambil MAS untuk transit ke destinasi seterusnya, sebab macam2 jenis bangsa ada). Nampak sorang akak mesia ni dia senyum, i pun senyum balik... tapi tak sempat nak berkenalan huhu sebab jarak kami beratur jauh sangat hanya sempat senyum di kejauhan (eceh)... ada rezeki jumpa lagi ye akak...

Masa dah sampai kaunter, wahhh strict juga ye MAS ni, sampaikan bagpack kami pun ada limit untuk dibawa masuk dalam flight, nasib baik laptop tak dikira (Max adalah 7kg w/out laptop). Lepas tu seat penuh pulak maybe kena duduk jauh2... cari punya cari, alhamdulillah dapatlah kami duduk bersebelahan, kalau perjalan sejam takpe je nak duduk jauh2, ini berjam2, i tak sanggup u! lepas tu orang kaunter tu "please go in early as it may take a long time and you will not be able to depart" haa biar betul? takut la pulak... lepas aje check in terus masuk ke departure hall dan sekali lagi bila masuk ada guard tanya MAS? kena timbang bag lagi sekali sebab dia nak make sure tak ada berat tambahan (contohnya tershopping kat luar sebelum masuk hingga menyebabkan bag melebihi 7kg) fuhhh memang strict...
 Singgah minum kopi...dah cari kedai lain tapi ini aja kedai yang kami jumpa, nasib baik ada view menarik... i likeee...
 hai, boleh berkenalan? hehe...
 tak sempat pun nak habiskan makanan. Sedang asyik menikmati minuman dan pemandangan tiba2 kena panggil masa tu sejam sebelum berlepas... awalnya dia panggil, kami pun bergegaslah ke gate berkenaan, ye ye aje tapi masuknya lambat jugak huhu... sangatttt ramai orang ok..nak pitam aje rasanya (sorry over acting je hehe)..

Bila dah masuk dalam flight, kami dapat seat tengah... ada 2 seat belah kiri dan kanan dan 5 seat di tengah... sebelh i makcik dari bangalore.. sebelah my love pun pakcik dari negara sama cuma lain negeri agaknya, tapi mereka bukan suami isteri, kawan pun tidak sebab tak bertegur sapa.. ok i pun senyum la kat makcik tu... nampak dia mcm sejuk aje pakai jaket tebal... yang my love pulak kesian betul pakcik kat sebelah dia tu style duduk ala2 aksi santai baring yang angkat tangan letak atas kepala atau bawah kepala tu, maknanya expose la ketiak dia kan huhu, lepas tu baunya boleh buat orang pengsan, bukan stakat my love, i pun boleh bau aduii, berapa jam nak kena tahan bau ni? Cubalah anda bayangkan, tapi bila dah makan etc, barulah hilang bau-bauan itu. 

Yang makcik tu pulak tak abis2 duk ejas2 barang dia, pastu nak masukkan barang dalam slot seat tu, mcm2 dia tonyoh nampak susah aje, i pun tolong la... pastu mulalah sesi berkenalan, dia pun tny i nak pergi mana and so on... i pun tnylah dia pulak, dia ckp "i'm from bangalore" sambil sengih dan goyang kepala, lepas tu i pun tny lg... buat apa kat melbourne ni? "I'm a DAKTER!" eh betul ke apa yang di dengar DAKTER=doctor lah kan? rasa mcm tgk citer endustan la plak.. biar betul makcik ni, sempoi aje tengok, lepas tu faham tak faham aje apa yang ditanya, dakter pun dakterlah... bila makanan sampai pulak, dah sedia maklum lah mereka kan tak makan daging so those two (pakcik dan makcik tu dapat makanan non meat/veggie) pakcik tu ok aje makan tapi makcik tu ala2 memilih sikit sambil geleng2 kepala dan mendengus tak henti2... rasa macam nak tegur aje, naper makcik tak sihat ke? tapi tak tegur sebab my love cakap jangan la baik sangat org ni macam2 jenis dan takleh dijangka, kita tak tahu kan.. ok dengan itu niat dibatalkan dan i buat biasa ajelah...
Kami transit di KLIA selama 3 jam patutnya tapi sampai pun dah lewat, train sedang diupgrade so kena naik bas, jauhnyaaa nak ke terminal bas, nasib baik efisyen sebab dah banyak bas standby tunggu penumpang, bila bas depan penuh dah boleh aik bas belakang.... to our surprise tak sangka dapat jumpa family member (yerlah masa tu ingatkan mereka masih cuti raya haji dan semua orang mungkin kat kampung sebab masing2 takleh janji untuk jumpa kami) alih2 my sis in law (kakak my love) dah tunggu kami dengan satay dan nasi impit ohhhh bahagia rasanya.. lepas tu datang plak my sis bawa biskut raya dan sedikit kuih, wow wiiiii suka yang amat... alhamdulillah murah rezeki kami, tapi sekejap aje dalam sejam je lepas tu kami dah kena masuk balai berlepas huhu... belum terubat lagi rindu, walaupun singkat tapi bermakna... maka berakhirlah trip "CC=cerita conference" ni. Semoga tahun depan ada rezeki lagi untuk ke conference insyaAllah... ganbatte ne!


13 comments:

RedBerry said...

Alamak! Dok syok2 baca.. dah habes dah? Mcm tgk sinetron kat tv la pulak.. citer best.. tetiba dah habes.. uwaaaaa... nanti Hanis pi jalan2 lagi ek? Sonok baca esp tempat yg RB tak pernah pegi.

Hanis MY said...

haha comel je RB ni yerlah dah 14 episod tau hehe... okies of course will share it here tapi tak selalulah sebab sibuk dengan eksperimen huhu bestnya kalau boleh g jalan2 sokmo...

man yusoef said...

knp dah makan baru hilang bau??..confuse dan tak paham betul...adakah anda begitu pelahap makan sampai bau itu tidak diendahkan...hahahahah...oh smpt lagi jumpa fmly ae..hehe...alolo..dah habis ke??..haha

anie,Nagoya said...

aishiii....manyak bau ka?u leh thn ya?kalo makcik le...dah bleh tertukar bhs kot?hahaha...

dpt dia lepas gindu.transit kat kl leh kuar ke?tak boleh kan?cite sikit...cite sikit...

Hanis MY said...

Haha..yerlah kan ke lama2 kita macam dah lali dengan bau tu ditambah pulak dengan bau makanan semerbak harum, saje je nk kenakan ahkak tau...iye dah abis sudi lagi ke nk dtg blog ahkak ni?

Hanis MY said...

Kak Anie...mmg tak tahan tapi seat semua penuh, takleh tukar huhu mmg haru dibuatnya..hanis dh jawab kat umah akak tadi hehe, kitaorg leh aje kuwa seronokkk...

Heidi Shafiq said...

wow.. bestnye.. :)

man yusoef said...

robin hood??..citer taun bile ni??..haha..kalau tak ikuti harry potter dari 1st film..so cadangan tak yah tengok sebab akan memang tak paham, dan membosankan...tapi kalau da tgk dri awal..org kata harry potter best...robin hood tak tau..hehe

Hanis MY said...

Hye syafiq..thanks hehe...

man yusoef said...

baru perasan komen itu...ni hah http://minishares.org/

ada amzing race season 17 punye...hehe..*bnyk btol komen man...marah hubby ahkak...apesal budak ni bnyk betol membebel...hehehe...ampun bang..saya tak sengaja..bini abang ni cari pasal...hahahaha*

Hanis MY said...

haha eleh stakat minta link aje pun hehe takpe cik abang syg dah sedia maklum, akak pun suh dia jenguk blog man hehe..okes mekasihhhhh, skian cari pasal tuk hari ni, lain kali carik pasal lg...

mzhany said...

hana, uuuu sedey patotnye nak jumpa hana jugak masa kt klia nih...sowiii yer....

H A N S said...

alahai, ksiannyer dpt jmpe famly kejap jer..xperla, trubat rindu skit kan..lain kali blh balik msia. hehe..ala, dh hbis..xper2, hana kt jepom pun slalu jalan2, blh wat entry kt jepom lg mcm sblum2 ni..i'll wait =) tq hanis for the journey :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails