Monday, December 27, 2010

Tiba-tiba aje rasa nak berbisnes...

Kenapalah tinggi betul cita2 ni? Ada hati nak berbisnes pulak ye? hehe... saje je, entry mengada2 namanya... my review about canon 10Y.
Kenapa beli?
1. Sebab utama my love and i ni bukan jenis usung our dslr ke mana2 kami pergi, so kadang2 tu bila ada moment yang nak dicapture tanpa dirancang sure terkubur begitu sahaja... huhu sadisss... (hp kami hp murahan je, tak canggih manggih, amek gambar mmg menyedihkan, pixel pun sikit je huhu)
2. Sebab macam murah... model camera keluar setiap musim, model ni tahun 2010 tapi tak pasti pulak musim apa, dah akhir tahun macam ni mestilah jual murah sebab model baru akan keluar tahun 2011. Tengok di canon malaysia retail price RM1399, harga kami dapat??? separuh dari harga tu. Tak pastilah pulak harga kat kedai sebab i just tengok harga kat official web mungkin harga kat kedai murah sikit kut?? entahlah... ada siapa tahu???
ni yang kami dapat tidak termasuk sd-card dan handbag kamera kat mesia rasanya nama dia lain sikit IXUS 210...
it's a wide angle digi cam lebih lanjut klik SINI...
pink purplish... kawaii ne!
ada 2 mode satu auto (warna hijau) kalau nak buat manual tolak ke kiri yg ada gambar kamera putih, paling kiri tu untuk movie...
Jum kita tengok ada apa dalam manual program... page 1 of 3
page 2 of 3... kat sini paling menarik bagi i hehe sebab ada miniature dan juga fish eye effect...
last page 3 of 3, belum sempat guna semua pun function ni cuba2 untuk suka2 je... i nak share kat sini gambar cuba jaya yang telah diambil....
miniature effect, kalau ambil gambar bangunan sure cun sebab fokus kat tengah2 dan blurkan kat tepi, takyah susah2 nak edit gambar edit terus masa ambil gambar hehe...
fish eye effect... betul ke pandangan ikan macam ni eh? ala2 view daripada kanta pembesar gitu...
indoor mode, sesuai untuk suasana dalam rumah so akan ada extra cahaya dr kamera sekiranya tak cukup cahaya...
ni color accent, warna seminima mungkin and the rest adalah hitam putih..
ni pulak color swap, untuk gambar ni i swap putih ke pink so mana2 image yang ada warna putih akan bertukar pada warna pink...
yang ni pulak creative light effect, ntah tak faham sangat yang ni tapi ada ala2 warna kilau2 sket kan?
gambar ni nkan tunjuk foliage effect.. shot di atas adalah normal mode (guna auto je)
yang ni pulak foliage, ada kuning2 gitu... sesuai untuk vivid colors yang lain juga seperti hijau dan fuchsia...
Puas hati dengan kamera ni tapi yelah kan dah namanya digi cam, shutter etc jgnlah expect macam slr pulak ye, tapi sedang elok untuk capture unexpected moment dengan HARGA, function dan juga pixelnya. Memang buta sikit bab2 kamera ni but both digicam and slr are canon sebab made in japan (haha ade ke patut).


6 comments:

khairunnisa ♥ said...

betul tu -__- letih bawa dslr.. pengguna Canon juga..A3000 IS ;)

Hanis MY said...

yeayyy i like kita satu geng la Nisa hehe...

Azwani said...

lorr nak bagitau pasal kamera baru rupanya..ingat nak jual kamera tu..hihiii

mzhany said...

hana, beshnye semua effect ada dlm kamera...waaa beshnyer... xyah edit2 kan hana...

pasni bleh ar capture byk2 gmbr and share ngn kitorg...besh besh..

tumpang ureshi boleh ;)

H A N S said...

function2 camera tu not bad, senang jer kan, x payah edit2..i like!

MAPPIAU said...

hehehe siap buat demo sume effect lagi best best, santekkk la kamera tuh hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails